Objavljeno: 10.03.2023. 13:28 Izmenjeno: 10.03.2023. 13:28

Gledalac se žali na izgled prostora oko spomenika Neznanom junaku na Avali. Krug oko šetališta, oko spomenika , a takođe na stepeništu kada se ide prema sarkofagu sve baklje koje su bile nekad rustičnog, lepog izgleda su poskidane, posečene ne postoje, čak i prstenovi koji su ih držali više ne postoje. Gledalac pita da li […]

Gledalac se žali na izgled prostora oko spomenika Neznanom junaku na Avali. Krug oko šetališta, oko spomenika , a takođe na stepeništu kada se ide prema sarkofagu sve baklje koje su bile nekad rustičnog, lepog izgleda su poskidane, posečene ne postoje, čak i prstenovi koji su ih držali više ne postoje. Gledalac pita da li su u namerno poskidane i o čemu se radi? (Nikola)

 

Odgovor JP „Srbijašume“:

 

Spomenik Neznanom junaku na Avali sagrađen je u periodu od 1934. godine  do 1938. godine  na mestu nekadašnjeg utvrđenog grada Žrnov. Od tada pa do današnjih dana održavanje zelenila kao i higijene povereno je Šumskoj upravi Avala, koja posluje u okviru Javnog preduzeća „Srbijašume“. Hotel Avala na vrhu Avale sagrađen je 1921. godine i do 2006. godine je bio u društvenom vlasništvu. U hotelu se nalazio sistem za uključivanje i isključivanje rasvete oko spomenika, kod jarbola kao i kod samog spomenika. Promenom vlasništva nad hotelom prestalo je i korišćenje javnog osvetljenja na spomeniku i oko njega te je došlo i do krađe baklji i metalnih delova duž leve i desne strane uzlazno silaznog stepeništa do spomenika kao i duž stepeništa do jarbola . Krađa baklji je prijavljena nadležnim organima za šta iz tog perioda postoji i uredna evidencija od strane JP „Srbijašume“. Održavanje rasvete i električnih instalacija obavlja JKP „Javno osvetljenje“. Rasveta i stubovi duž puta oko spomenika iz 1938. godine jednostavno je dotrajala i trebalo je izvršiti zamenu postojećih. Radove na zameni svetiljki (bandera) kao i sam izbor modela stubova, 2019. godine poveren je JKP „Javno osvetljenje“. Spomenik je pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, a nadležno je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

Gledateljka kaže da u Ulici Slaviše Vajnera u Zemun kod vrtića nedostaje poklopac šahta. Gledateljka traži da se poklopac postavi kako neko ne bi stradao. ( Mara)

 

 

Iz JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ dobili smo sledeći odgovor:

 

S obzirom na to  da se radi o kvadratnom poklopcu, obaveštavamo vas da Beogradski vodovod i kanalizacija nema instalacije u ovakvim šahtovima. Predmetni šaht nije u sistemu održavanja JKP BVK. Beogradski vodovod je po prijavama građana više puta izlazio na teren i postavljao privremene okrugle betonske poklopce, koji nisu bili odgovarajući i nisu pružali potrebnu bezbednost.

 

Zahtev gledateljke prosledili smo dalje opštinskoj komunalnoj inspekciji GO Zemun. Po dobijanju odgovora, obavestićemo gledateljku.

 

 

Timočki put, GO Voždovac.  Gledateljka je napravila kuću 1974. i po tadašnjem urbanističkom planu izgradnja kuće je trebalo da bude na određenom rastojanju od puta. Ona je taj uslov ispunila,  međutim, kasnije su svi koji su se naknadno naselili napravili kuće pored puta. Sporedna ulica pored njihove kuće nosi drugi naziv i jedino su njihovu kuću prebacili na drugu adresu. Gledateljka pita zašto? ( Saveta)

 

 

Odgovor Sekretarijata za komunalne i stambene poslove:

 

Sekretarijat za komunalne i stambene poslove u skladu sa Odlukom o gradskoj upravi vrši poslove iz nadležnosti koji podrazumevaju izradu i postavljanje tabli sa nazivima ulica, prema Odlukama o dodeli naziva ulica koja donosi Skupština grada Beograda i Specifikacijama dobijenim od Republičkog geodetskog zavoda, kao i zamenu starih, dotrajalih i postavljanje nedostajućih tabli. U skladu sa Zakonom o registru prostornih jedinica i adresnom registru, potrebno je da se gledateljka obrati Republičkom geodetskom zavodu – odeljenju za adresni registar.

 

Gledateljka pita zašto ne može da dobije uput za VMA, za ćerku koja treba da odradi magnetnu rezonancu leve ruke, doktorka opšte prakse u Domu zdravlja Voždovac joj je rekla da može da dobije uput samo za Klinički centar, a u kliničkom centru se čeka od dva dana do dve godine. Zvala je VMA i rekli su joj da ona ima prava i da je lekar dužan da joj da uput. (Gordana)

 

Preporučujemo našoj gledateljki da se za sve potrebne informacije o postupanju u ovakvim slučajevima obrati gradskoj Kancelariji za zaštitu prava pacijenata, čije je sedište u Tiršovoj ulici br. 1 (prizemlje, kancelarija broj 9), a to može učiniti pozivom na broj telefona 011/360 5634 radnim danima od 07.30 do 15.30 časova ili imejlom na adresu savetnik.pacijenata@beograd.gov.rs.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana