Otišao je sjajan glumac-preminuo je Tanasije Uzunović tanjug

Objavljeno: 10.03.2023. 13:37 Izmenjeno: 10.03.2023. 17:03

. Tanasije Uzunović je preminuo danas u 81. godini u Beogradu.

foto tanjug

 

Upravnik Narodnog pozorišra u Beogradu, Svetislav Bule Goncić rekao je Tanjugu povodom smrti glumca Tanasija Uzunovića, da je otišao sjajan glumac čija su uloge bile utkane u živote generacija koje su ga cenile. „Rastužili smo se…Na takve vesti nikada nije lako reagovati. Uzunović je bio glumačka veličina koja je plenila na sceni. Bio je naš kolega i neke predstave u Narodnom pozorištu bile su prepoznatljive po njegovoj igri. Otišao je veliki glumac“ rekao je Goncić. Upravnik Narodnog pozorišta je naglasio da će Narodno pozorište na dostojanstven način ispratiti Tanasija Uzunovića. Tanasije Uzunović je preminuo danas u 81. godini u Beogradu.

Uzunović je rođen u Nišu 1942. godine, a glumu je studirao na Akademiji za pozorište, film i televiziju u Beogradu. Član Jugoslovenskog dramskog pozorišta postao je 1967, da bi od 2002. bio u stalnom angažmanu u Narodnom pozorištu u Beogradu, a penzionisao se 2005. godine. U pozorištu je ostvario brojne upečatljive uloge od Hamleta u istoimenom Šekspirovom komadu i Kasija u „Otelu“, preko Razumihina u „Zločinu i kazni“ i Verhovenskog u „Zlim dusima“ Dostojevskog, do Zarije Vučića u „Velikoj drami“ Siniše Kovačevića. Igrao je i u predstavama „Tri sestre“, „Ruženje naroda u dva dela“, „Nižinski“, „Derviš i smrt“, „Kanjoš Macedonović“, „Henri VI“ i drugima. Uzunović je ostvario više zapaženih uloga u televizijskim dramama i fimovima kao što su „Koraci kroz maglu“, „Jad“, „Devojački most“, „Leptirica“, „Trener“, „Čovek koga treba ubiti“, „Šta je s tobom Nina?“, „Lager Niš“, „Atoski vrtovi“, „Kosovski boj“ i „Sabirni centar“. Igrao je u brojnim serijama kao što su „Gorki plodovi“, „Moj rođak sa sela“, „Miris kiše na Balkanu“, „Poslednja audijencija“, „Tragom Karađorđa“, „Aleksa Šantić“ i „Povratak otpisanih“. Bio je dobitnik više nagrada, među kojima se posebno izdvajaju Oktobarska i Sterijina nagrada i Pečat Narodnog pozorišta.

Mnoge kolege i prijatelji se opraštaju od preminulog glumca Tanasija Tase Uzunovića na društvenim mrežama uz podsećanje na razne zajedničke saradnje ili trenutke iz privatnog života. Veliki dramski umetnik nas je zauvek napustio u 81. godini. Tako je muzičarka Bilja Krstić postavila dve Uzunovićeve crno-bele fotografije i zapisala kratko – „Zbogom, Taso. Neka ti je lak put. Moj Nišlija“, uz dva znaka – prvo punog srca, a onda i slomljenog srca. Reditelj Miloš Avramović je napisao – „Dragi Taso, počivaju u miru“ i podelio je na Facebook-u fotografiju Tanasija Uzunovića iz svog akcionog filma „Južni vetar 2: Ubrzanje“ (2021), gde je preminuli glumac ostvario jednu od poslednjih uloga. Od junaka TV serija „Moj rođak sa sela“ i „Gorki plodovi“ i doživotnog člana Narodnog pozorišta u Beogradu, oprostio se i dramski pisac i upravnik pozorišta za decu „Boško Buha“ – Igor Bojović. „Zbogom Taso, zbogom prijatelju“, oglasio se Bojović na Facebook nalogu i dodao – „Tanasije Tasa Uzunović 1942-2023“. Filmski i televizijski režiser Marko Novaković, urednik igranog programa RTS-a, podsetio se više saradnji koje je imao sa Uzunovićem. „Dragi Taso, bio si mi prijatelj i saborac – baron Bach u „Maski“, doktor u „Neko me ipak čeka“, Tadija u „Zverinjaku“. Hvala ti za sve nezaboravne uloge i iskustvo koje sam uz tebe sticao. Počivaj u miru“, zaključio je Marko Novaković.

Ministarka kulture Maja Gojković uputila je telegram saučešća povodom smrti glumca Tanasija Uzunovića (1942-2023) u kome je ocenila da je bio veliki umetnik. Gojković je rekla da je Uzunović „ostavio upečatljiv pečat u domaćoj kinematografiji i kroz brojne zapažene uloge i kao uzor, mentor i kolega plejadi glumaca“. „Pamtićemo ga po izuzetnim pozorišnim, filmskim i televizijskim ulogama, kao i neverovatnoj energiji kojom je plenio“, poručila je Gojković porodici Uzinovića, njegovim prijateljima i kolegama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana