Radojičić: Da pomognemo obolelima od cistične fibroze Beoinfo

09. 04. 2019. 15:21:09

Kao Grad Beograd, u saradnji sa Udruženjem za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom gledaćemo da pomognemo obolelima od te bolesti i olakšamo im život – rekao je gradonačelnik Zoran Radojičić.

foto Beoinfo 
Gradonačelnik Zoran Radojičić i član Gradskog veća Fadilj Eminović učestvovali su  u sadnji 65 ruža u Parku prijateljstava na beogradskom ušću. Ruže su zasađene u obliku pluća, s ciljem da se ukaže na probleme i da podrška obolelim osobama sa cističnom fibrozom.

Gradonačelnik je podsetio da od ove neizlečive bolesti u Srbiji boluje oko 250 ljudi, a u svetu njihov broj se penje do 100.000.

–Važno je da skrenemo pažnju javnosti i društva na ovo obolenje. Reč je o naslednoj bolesti, koja je neizlečiva, ali sigurno da kao društvo možemo da pomognemo tim pacijentima da imaju kvaliteniji život. Podaci ukazuju i da svaki deseti čovek nosi gen ovog oboljenja koje najčešće ima negativnu prognozu. Znam da je pacijentima jako teško s obzirom da ona narušava ceo organizam, ali i da je lečenje zahtevno i skupo. Zato sam odlučio da se uključim u ovu akciju i razgovaram sa ljudima, da čujem najčešće probleme koje imaju pri lečenju, kao i da im prenesem jednu poruku, a to je: „Niste sami”! Danas smo razgovarali i o  načinima na koji Grad Beograd može da im pomogne, s obzirom da je i u prethodnim godinama Grad imao sluha za poteškoće na koje ovi ljudi nailaze u svakodnevici i u više navrata pružao pomoć aktivnostima udruženja obolelih od cistične fibrioze – istakao je gradonačelnik.

On je podsetio da se Skupštini Grada pre nekoliko godina organizovao simpozijum za fizikalnu terapiju i da je to jedan od načina kako se može pomoći pacijentima koji boluju od  cistične fibroze.

–Takođe ćemo kao Grad Beograd u saradnji sa Udruženjem za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom gledati da pomognemo obolelima od cistične fibroze i olakšamo im život – rekao je gradonačelnik Zoran Radojičić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 0°C

Sumaglica

Ponedeljak
Oblačno

Max: 1°C
Min: -2°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana