Zaev:Nije tražena promena imena,ali sam spreman na razgovor Tanjug

Objavljeno: 06.01.2018. 17:14 Izmenjeno: 06.01.2018. 22:50

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da niko od njega nije tražio promenu imena aerodroma u Skoplju i ulica koje nose naziv Aleksandar Makedonski, ali da, ako ga, kako je rekao, neko pita, spreman o tome da razgovara.

 

Tako je Zaev odgovorio na, kako su preneli makedonski mediji, spekulacije koje cirkulišu posebno nakon što je neavno boravio u Solunu, kao gost tamošnjeg gradonačelnika Jani Boutarisa.

„To je bio neformalni sastanak. Razgovarali smo o svemu, otvoreno i o mnogo tema. Rekao sam mu da očekujem pravo vreme i da sam spreman da uspostavim susedske odnose. Niko nije tražio da promenimo imena ulica ili aerodroma. Znam da je glavni zadatak u ovom procesu pronaći rešenje. I ja sam uveren da će se pitanje imena rešiti do kraja ove godine „, rekao je Zaev u intervjuu za portal MKD.

Zaev ističe da je veoma zadovoljan razvojem događaja u odnosima sa Grčkom u ovom trenutku, a to se, prema njegovim rečima, najbolje vidi kroz pozitivne poruke koje dve zemlje razmenjuju.

Grčki portal „Real news“ objavio je, naime, nedavno da su u opticaju tri imena za Makedoniju koja će se naći na pregovaračkom stolu tokom predstojećeg susreta predstavnika UN, Makedonije i Grčke, Metjua Nimica, Vaska Naumovskog i Adamantiosa Vasilakisa. Reč je o imenima „Severna Makedonija“, „Gorna Makedonija“ i „Nova Makedonija“.

Predvijdeno je da ovaj sastanak bude održan 19. januara, a u međuvremenu potpredsednik makedonske vlade za evropske poslove Bujar Osmani će posetiti Atinu, 9. januara.

Spor sa grčkom oko zvaničnog imena Makedonije traje 25 godina i velika je prepreka zvaničnom Skoplju na putu priključenja EU i NATO.

Krajem decembra prošle godine, međutim, Zaev je izjavio da je spreman da se odrekne tvrdnje da njegova zemlja jedina polaže pravo na nasleđe Aleksandra Velikog“.

Kako je naveo, to će učiniti kako bi pomogao da se reši 25-godišnji spor sa susednom Grčkom oko pitanja imena Makedonije.

„Odričem se (tvrdnje) da je Makedonija jedini naslednik Aleksandra. Istorija ne pripada samo nama, već i Grčkoj i mnogim drugim zemljama“, rekao je tada Zaev, preneo je AP.

Američka agencija je podsetila da je od sticanja nezavisnosti od Jugoslavije 1991. godine, Makedonija tvrdila da polaže pravo bar na deo nasleđa najpoznatijeg vladara antičke Makedonije, što je razbesnelo Grke koji na ime Makedonija gledaju kao na skrivene ekspazionističke pretenzije na region Makedonija u severnoj Grčkoj.

Grčka je, zauzvrat, stavila veto na članstvo Makedonije u NATO.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana