Vulin: Spomenik Stepincu uvreda za žrtve, EU da reaguje Tanjug

Objavljeno: 10.02.2017. 12:37 Izmenjeno: 10.02.2017. 12:37

Spomenik Alojziju Stepincu nije samo provokacija za Srbe, već je uvreda za sve žrtve fašizma i njihove porodice, izjavio je danas ministar za rad Aleksandar Vulin i poručio da bi Evropska unija morala da reaguje zbog toga.

Vulin smatra da je podizanje spomenika osuđenom ratnom zločincu pokazatelj da će se politika pravdanja ustaških zločina u Hrvatskoj nastaviti i biti podržana od vlasti.

„Postavljanje spomen biste kardinalu Katoličke crkve u vreme najvećeg stradanja Srba, Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu i vikaru ustaške vojske Alojzu Stepincu, nije samo provokacija za Srbe, vec je uvreda za sve žrtve fašizma i njihove porodice, bez obzira na veru i naciju kojoj pripadaju“, naveo je Vulin u pisanoj izjavi.

Ministar je poručio da bi EU morala da reaguje i da progovori.

„A ako bude ćutala neka se ne iznenadi kada i u drugim zemljama u kojima je fašistička ideologija moćna počnu da niču spomenici Gebelsu, Musoliniju ili Hitleru“, rekao je Vulin.

U Osijeku je juče otkriven spomenik kardinalu Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojziju Stepincu, dan uoči 57. godišnjice njegove smrti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana