Po šesti put postavljeno spomen obeležje otetim novinarima Tanjug

Objavljeno: 10.02.2017. 12:40 Izmenjeno: 10.02.2017. 12:40

Novinari, članovi Udruženja novinara Srbije i Društva novinara Kosova i Metohije, danas su kod Orahovca, po šesti put postavili obeležje, koje je prošle godine porušeno i uklonjeno, u znak sećanja na otete i nestale kolege novinare sa KiM.

Spomen obleležje “Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih.”postavljeno je između Zočišta i Velike Hoče kod Orahovca, na mestu gde je pre 19. godina nestala novinarska ekipa Radio Prištine – Ðuro Slavuj i Ranko Perenić.

Novinar iz Gračanice Živojin Rakočević rekao je da onaj ko ruši ovu tablu je oteo naše kolege, uništio njihove porodice i misli da je uništio slobodu govora, slobodu i javnu reč.

“Ovo je igra vremena, savesti i pravde. Mi vremena i upornosti imamo, savest koja ovo zlo čini će progovoriti. Pravdu čekamo 19. godina, čekamo Specijalni sud, čekamo one koji će reći – oni koji su oteli profesionalce nemaju pravo na slobodu. Čekamo pravdu i Specijalni sud i ako smo već čekali 19. Godina, sigurni smo da ćemo pravdu dočekati”, rekao je Rakočević.

Predsednik UNS na Kosovu Budimir Ničić kazao je da novinari po šesti put postavljaju ovo obeležje i da je pet puta do sada ono rušeno.

“Domaće i međunardne institucije, ne da ne mogu i ne da neće da rasvetle sudbinu nestalih novinara, nego ne mogu ili neće da zaštite ovo obleležje i otkriju ko ovo ruši i kome ovo smeta. Ovo obeležje nije samo simbol potrage za nestalim novinarima, već je simbol života na Kosovu, iskrenosti i volje međunardih i domaćih institucija da ovde zavedu red i pravdu”, rekao je Ničić.

Predsednik IO UNS-a Petar Jeremić izjavio je da i danas novinari pitaju, kao što su i pitali do sada i nikada nećemo prestati da pitaju – šta je sa našim kolegama.

“Oni koji ruše neka ruše, mi ćemo i dalje ovu tablu da postavljamo sve dok ne dobijemo odgovore na naša pitanja”, rekao je Jeremić.

Slavuj i Perenić krenuli su 21. avgusta 1998. godine ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha.

Prema podacima porodica poslednji put su viđeni u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova.

Automobil u kojem su bili, plava „zastava 128“, nikada nije pronađen. Porodice Perenić i Slavuj nemaju nikakve zvanične informacije o njihovoj sudbini.

Spomen obeležje nestalim kolegama koje je danas postavljeno do sada je rušeno pet puta a odgovorni za to ni u jednom slučaju nisu pronađeni.

UNS i DNKiM podsećaju da nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na KiM: Ljubomir Knežević, novinar prištinskog „Jedinstva“ i dopisnik „Politike“ otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna u podnožju planine Čičavica.

Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini. Deo posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca.

Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini.

Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine, a medijskog radnika Mila Buljevića 25. juna 1999. godine nedaleko od izbegličkog centra u Prištini otela je OVK.

Među ubijenim novinarima na Kosovu i Metohiji su i novinari lista „Bota sot“ Bekim Kastrati (2001) i Bardilj Ajeti (2005). Ajeti je ubijen kod sela Bresalce na istoku Kosova. Na njega je u selu nadomak Gnjilana pucano iz vozila u pokretu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana