Vulin: Položaj osoba sa invaliditetom značajno popravljen Tanjug

Objavljeno: 24.05.2016. 13:24 Izmenjeno: 24.05.2016. 13:24

Položaj osoba sa invaliditetom značajno je popravljen u poslednje dve godine, a u institucije socijalne zaštite je u tom periodu uloženo 1,447 milijardi dinara, što je nezabeleženo od 2000, izjavio je danas u Bajinoj Bašti ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

 

Ministar je, prilikom obilaska Udruženja dece sa smetnjama u razvoju u toj opštini naglasio da njegovo Ministarstvo podržava usluge u zajednici i posebno vodi računa o osobama sa invaliditetom.

“Pomoć je potrebna, posebno u slabije razvijenim sredinama i upravo zato Ministarstvo je ove godine po prvi put pokrenulo veliku količinu transfernih sredstava, novca iz budžeta, upravo da bi pomogla slabije razvijeniim zajednicama. Svi naš korisniči zaslužuju da imaju podjednak kvalitet usluga, da li je to Bajina Bašta ili Beograd”, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, ta lokalna lamouprava kroz transferna sredstva dobila je od Ministarstva više od dva miliona dinara, koje će iskoristiti za usluge u zajednici, a iskoristiće ih za uslugu pomoć u kući, gerontodomaćice.

“Ova usluga radi se zajedno sa Crvenim krstom. Ministarstvo je i ove godine odvojilo 510 miliona dinara za funkcionisanje Crvenog krsta. Bez Ministarstva rada, funkcionisanje Crvenog krsta jednostavno ne bi bilo moguće, narodne kuhinj e ne bi funkcionisale, ne bi bilo paketa higijenskih, svega onoga što Crveni krst radi, ali upravo zato Ministarstvo postoji i veoma poštujemo napor i rad aktivista Crvenog krsta”, rekao je Vulin.

Naglasio je da je i ove godine odvojena ista količina novca, ali, kako je rekao, i sa istom količinom novca uspeće se u nameri da se unaprede usluge, samo drugačijom raspodelom.

“Politika ovog ministarstva jeste da osobe sa invaliditetom ne doživljava kao nekakve osobe sa posebnim potrebama. Oni imaju potrebe kao vi ili ja, žele da se druže, da rade, da imaju porodicu, da budu poštovani kao deo društva i na nama je da to ispunimo”, rekao je ministar.

Dodao je da osobe sa invaliditetom imaju iste potrebe, iste želje, nade, strahove, te da zato svi moraju da se potrude da im pomognu i da im kvalitet života u Bajinoj Bašti ili u Beogradu bude potpuno isti.

“Ne možete meriti društvo po tome kako se ponaša prema svojim najsnažnijim i najbogatijim, već kako se ponaša prema svojim najslabijim i najsiromašnijim”, rekao je Vulin.

Saradnica Crvenog krsta, defektolog Olivera Đurović rekla je da je 2004. pokrenut program Crvenog krsta “Pomoć mladim osobama sa invaliditetom”, kao i da se u okviru tog projekta rade radionice sa decom sa smetnjama u razvoju dva puta nedeljno, manuelne, pedagoško-psihološke i edukativne.

“Mnogo toga smo uradili kroz ovaj program, otvoreno je odeljenje za decu sa smetnjama u razvoju, razvojna grupa u okviru predškolske dečje ustanove “Neven”. Nadamo se da ćemo uslugu dnevnog boravka, koju je podržala i EU, oformiti i da ćemo moći da se ponosimo i tom uslugom koju ćemo razviti na lokalnom nivou. Vrlo smo ponosni na ovu decu i na sve što radimo ovde”, istakla je Đurović.

U Udruženju dece sa smetnjama u razvoju i njihovih roditelja u Bajinoj Bašti sprovodi se i projekat “Ja imam san”, čija je svrha podrška socijalnoj inkluziji ranjivih grupa na teritoriji te opštine, a Ministarstvo za rad podržalo je i projekat “Moj kutak” tog udruženja sa 356.000 dinara, a ta sredstva namenjena su nabavci frižidera, štednjaka, laptopa, interaktivne table i projektora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana