Dan slovenske pismenosti Studio B

Objavljeno: 24.05.2016. 13:16 Izmenjeno: 24.05.2016. 15:00

24. maj obeležava se kao Dan slovenske pismenosti a ujedno je i Dan apostola prosvetitelja Ćirila i Metodija.

Ćirilo i Metodije tvorci su prvog slovenskog pisma glagoljice.

Prva slova od septembra učiće nova generacija prvaka  čiji je upis sada u toku.

Povodom Dana slovenske pismenosti, zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović položio je danas venac na spomenik Ćirilu i Metodiju u istoimenom parku.

– Danas je veliki hrišćanski praznik, obeležavamo dan Ćirila i Metodija. Za sve slovenske narode ovo je veoma važan dan, kada se sećamo izuzetne misionarske uloge koju su Ćirilo i Metodije kao prosvetitelji i tvorci slovenske pismenosti imali u 9. veku. Ostavili su nam veliki spomen u vidu dva pisma, ćirilice i glagoljice. Ćiriličnim pismom, naravno u malo izmenjenom i prilagođenom obliku, služimo se i danas. Važno je napomenuti da su se ovde okupili  ambasadori mnogih slovenskh zemalja i na taj način obeležili veliko delo koje stoji iza dva velika prosvetitelja. Oni su doprineli da hrišćanstvo dopre i do naših naroda pre toliko vekova, a sa druge strane nam ostavili pismo kojim se i danas služimo – rekao je Mladenović.

Vence su položili ambasadori Bugarske, Belorusije, Ukrajine, Crne Gore i Makedonije, predstavnici Ambasade Ruske Federacije,  Opštine Vračar, Ministarstva inostranih poslova, Udruženja „Ćirilica”, kao i drugi poštovaoci lika i dela Ćirila i Metodija.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana