Vulin: EU ne želi Srbiju, verujem u Vučića tanjug

Objavljeno: 16.10.2022. 11:36 Izmenjeno: 16.10.2022. 11:36

Ministar je izjavio kako je siguran da će prištinske vlasti pokušati silom da zauzmu sever Kosova i Metohije.

Ministar unutrašnjih poslova i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, izjavio je da se ne postavlja pitanje da li Srbija želi u EU, već da li EU želi Srbiju i da odnos prema Uniji nije stvar emocija, već racionalnih odluka.

„Sudeći po sumanutim ucenama kojima nas izlažu da priznamo Kosovo, ukinemo Republiku Srpsku i uvedemo sankcije Rusiji, oni nas ne žele. Što pre prihvatimo da nas ne žele i da nam tu nije ni mesto, biće nam bolje“, rekao je Vulin u intervjuu za Večernje novosti na pitanje da li je nakon otvorenog isporučivanja zahteva iz Brisela da uvedemo sankcije Rusiji i priznamo Kosovo, došlo vreme da odustanemo od evrointegracija, kako je svojevremeno predlagao.

Vulin je ocenio da gubitkom političke samostalnosti članice EU počinju da gube i ekonomsku snagu, koja je bila glavni razlog privlačnosti EU.

„Izlaskom Velike Britanije iz saveza, EU je postala klub zemalja koje su imale bar po jednu diviziju pod Staljingradom, i takvu politiku sada vode“, izričit je Vulin.

Na pitanje kako gleda na stav predsednika Srbije Aleksandara Vučića koji ne isključuje mogućnost da se pitanje sankcija Moskvi razmotri, ako „šteta ovakve politike bude veća od koristi“, Vuliin je rekao da je Vučić državnik koji iznad svega vodi računa o interesima Srbije.

„Ne treba on da se ispoveda medijima i političarima šta će da uradi, već da vodi računa o Srbiji i Srbima gde god da žive. Verujem u njegove odluke i znam da nikada nije izgubio obraz, baš kao što nije doneo ni jednu odluku koja je naškodila Srbiji. U njega mogu da verujem“, zaključio je Vulin.

On smatra da je prijateljstvo Srbije sa Rusijom od najveće važnosti za našu zemlju i da bez njega rizikujemo fizički nestanak Srbije i da nam uvođenje sankcija ne bi donelo nikakvo dobro.

„A kako bi na sve to gledala Rusija ili sve one zemlje koje su nam prijatelji, one koje nisu priznale Kosovo i Metohiju ili su povukle priznavanje KiM? Koliko bi nas poštovali prijatelji kada bi videli da svoje interese zanemarujemo pred silom neprijatelja? Ko bi se borio za nas ako bismo mi izabrali da se ne borimo za sebe?“, upitao je Vulin.

On je istakao da je svaka generacija srpskih političara dočekala da Rusiji kaže NE, ali i da opstanak Srbije zavisi od ruskog DA.

„Kada za stolom nema Rusije, nema ni Srbije. Ekmečić nas je naučio da je svaka „srbofobija samo rukavac rusofobije“. Niko ko je voleo Rusiju nije mrzeo Srbiju, ali zato svako ko je mrzeo Rusiju mrzeo je i Srbiju. Veze sa Rusijom, Kinom i drugim slobodnim zemljama koje nas prihvataju bez ucena i uslova su budućnost Srbije. Zašto moramo da budemo geografski deo bilo kog saveza. Dovoljno je da delimo uverenja, ekonomiju, bezbednost, a ne nužno i granice“, nagalasio je ministar unutrašnjih poslova.

Vulin je izrazio nevericu u predlog nemačkog kancelara Šolca i francuskog predsednika Makrona koji nude ekonomsku korist i ubrzan put Srbije u EU, ako ne blokiramo članstvo Prištine u UN i drugim međunarodnim organizacijama.

„A gde ste vi videli ubrzani prijem? Koliko znam o tome konačnu odluku donosi svaki parlament svake od zemalja EU. Je li stvarno mislite da će Hrvati glasati za prijem Srbije u EU bez još nekog uslova?“, upitao je Vulin.

Ministar je izjavio kako je siguran da će prištinske vlasti pokušati silom da zauzmu sever Kosova i Metohije.

„Kurti je kukavica i kao takav je sklon da svoje strahove prikriva odlukama koje izazivaju nasilje. Da, potpuno sam siguran da će Šiptari pokušati silom da zauzmu sever Kosova i Metohije. Kada se to desi, EU će pozvati obe strane da se uzdrže, a SAD će nas upozoriti da ne preduzimamo ništa što može da ugrozi bezbednost njihovih trupa na KiM, a drugog dana će optužiti Vučića da je kriv za nasilje, jer nije priznao KiM“, smatra Vulin.

Istakao je da će Srbija učiniti skoro sve za mir i zamolio Šiptare da se uzdrže od nasilja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana