Vujović sa Ziđin: Nove mere za unapređenje ekologije Tanjug

Objavljeno: 28.04.2021. 17:20 Izmenjeno: 28.04.2021. 17:20

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović razgovarala je sa predstavnicima Ziđina, većinskog vlasnika Rudarsko-topioničarskog basena Bor, o koracima koje bi ova kompanija trebalo da preduzme kako bi se zadovoljili standardi u poslovanju koji se odnose na očuvanje životne sredine

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ZA ZASTITU ZIVOTNE SREDINE/ SRÐAN BOSNIC

U saopštenju Ministarstva se navodi da će Ziđin na zahtev resornog ministarstva izraditi akcioni plan za smanjenje zagađenja koje nastaje zbog rada topionice.

„Na osnovu ovog dokumenta moći ćemo zajedno da pratimo koje aktivnosti su preduzete i kakav je njihov efekat. Verujem da je ovo dobar mehanizam i da rezultat neće izostati. Važno je da svaka kompanija koja posluje u Srbiji ispuni sve ekološke standarde, a službe Ministarstva su im svakodnevno na raspolaganju kako bismo im pomogli da ostvare ovaj zajednički cilj“, rekla je Vujovićeva.

Kineski partneri su ministarki Vujović predočili da će akcioni plan biti usmeren na kratkoročne ciljeve, dok će problem na duži rok rešiti planirana modernizacija topionice koja podrazumeva i izgradnju postrojenja za sakupljanje i prečišćavanje dimnih gasova i sistema za odsumporavanje, navodi se u saopštenju.

Državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Aleksandar Dujanović ukazao je predstavnicima Ziđina i na problem koji domaćinstva u blizini površinskog kopa „Veliki Krivelj“ imaju sa prekomernom bukom nastalom zbog izvođenja radova.

Na sastanku je dogovoreno da ubuduće predstavnici kompanije i Ministarstva sreću najmanje jednom mesečno radi praćenja i ubrzavanja planiranih aktivnosti u oblasti ekologije, navodi se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana