Krizni štab: Za sad bez popuštanja mera Tanjug

Objavljeno: 28.04.2021. 17:28 Izmenjeno: 29.04.2021. 11:46

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović izjavio je  da se za sada ne može govoriti ni o kakvom popuštanju mera, ali da će se o tome verovatno razmišljati posle 8. maja, ako se broj novozaraženih bude ubrzano smanjivao, a mere se poštovale

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

„Ovog trenutka ne možemo govoriti o popuštanju mera, nismo za to još spremni“, rekao je Tiodorović novinarima posle sednice Kriznog štaba.

Kako je rekao, brojke novozaražnih i dalje je na nivou, za koji nadležni žele da bude još manji.

U tom smislu, istakao je da se velikom popuštanju može govoriti kada brojke budu daleko manje neko što su sada.

„Ako budemo ovako nastavili i ako se ubrzano bude spuštao broj novozaraženih, ako se sve mere budu poštovale, verovatno ćemo posle 8. maja razmišljati da se mere postepeno ublažavaju“, rekao je Tiodorović.

To, prema njegovim rečima, znači i da će zatvoreni delovi ugostiteljskih objekata moći da rade, ali sa 50 odsto kapaciteta.

Tiodorović je, upitan da li je razmotreno uvođenje takozvanih Zelenih kartona, rekao da nije bilo konkretizacije na današnjoj sednici.

Ukazao je da je digitalni sertifikat koji imamo ocenjen dobro, ali da ima još puno posla i usaglašavanja oko tog dokumenta.

Na pitanje da li je razmatran povratak publike na stadione, jer predstoje finale Kupa i plef of ABA lige, odgovorio je da nije bilo reči o tome.

„Sačekajmo da prođu praznici. Kada prođu treba 10 do 14 dana da bi procenili da li će doći do porasta dijagnostikovanih zaraza, pa i oboljenja“, kazao je on.

„Zašto da ne dođe do toga, u jednom trenutku, ako sve bude pod povoljnim ocenama“, dodao je Tiodorović.

Tiodorović:Povlastica za vakcinsane po uzoru na Evropu 
Pitanje povlastica za vakcinisane je ne samo medicinsko, veći i pravno i etičko, rekao je  član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

„Najbolje je da to rešavamo sa Evropom i svetom“, rekao je on posle sednice Kriznog štaba, dodajući da moramo imati nešto što će predstavljati obrazac.

„Mi smo otvoren zemlja i to prema svim svojim susedima. Ima onih koji predlažu da vakcinisani budu povlašćeni, ali to nećemo moći da primenimo u svakoj situaciji. Ako neko ne može da primi vakcinu moraće i on da ima neke benefite“, rekao je Tiodorović i napomenuo da je to ogroman set pitanja.

Budimo disciplinovani za praznike i vakcinišimo se

Branislav Tiodorović pozvao je građane da tokom predstojećih praznika budu disciplinovani i izbegnu scenario koji smo imali za Sretenje i ukazao na značaj vakcinacije.

Tiodorović je najavio i da od 15.maja počinje velika kampanja vakcinisanja mladih, kako bi imali mogućnost da posećuju festivale poput Egzita.

„Vakcinacija je odlucujući korak prema zaustavljanju bolesti“, poručio je on.

Kako je rekao Krizni štab je imao zadatak da danas oceni i proceni epidemiološku situaciju pred praznike.

„Želimo svi zajedno da izbegnemo scenario koji imali za Sretenje, kada se desilo da smo imali lepo vreme i mnogo nepoštovanja mera, što je dovelo do porasta broja infekcije i povećanja hospitalizovanih“, rekao je on.

Tiodorović je istakao da se taj scenario može izbeći ako budemo disciplinovani i ponašamo se odgovorno.

„Iskoristimo lepo vreme za vreme praznika da udahnemo čistog zdravog vazduha, prošetamo se sa porodicom, i proslavimo praznik ali uz poštovanje mera, kako bi izašli iz praznika očuvani i zdravi“, naglasio je on. Ukazao je da je preko 90 odsto pacijenata koji se danas nalaze u kovid bolnicama nevakcinisano.

„Ovaj podatak sam morao da istaknem jer je potpuno jasno iz svih podataka koje dobijamo iz kovid bolnica da stradaju i fatalno završavaju nevakcinisani. Ima onih koji obole a koji su primili jednu dozu, a čak i one sa dve doze“, objasnio je on.

Istakao je da nijedna vakcina ne štiti sto odsto, već je efikasna koliko je organizam lica koje prima vakcinu sposoban da odgovori i stvori antitela.

Oni koji imaju oštećen imunitet, koji imaju hronične bolesti, prema njegovim rečima, ne mogu odgovoriti uvek na najbolji način i zato se dešava da takve osobe stvore nedovoljan nivo titra antitela.

„Najveći broj onih koji su vakcinisani prošli su sa lakom kliničkom slikom iako su oboleli. Zato je poruka jasna, a to je da je vakcinacija neophodna“; rekao je Tiodorović. Najavio je da će u vakcinaciji sada biti stavljen fokus pre svega na vakcinaciju radno aktivnog stanovništva, pošto je starije stanovništvo zaštićeno vakcinom. „Imamo slab odgovor radno aktivnog stanovništva. Moramo aktivno da se odnosimo prema velikim kolektivima, velikim sistemima“, kazao je on.

„Vakcinacija je odlucujući korak prema zaustavljanju bolesti“, podvukao je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana