Vučić:Srbija neće dozvoliti progon i ubijanje svog naroda tanjug

Objavljeno: 27.10.2022. 11:25 Izmenjeno: 29.10.2022. 10:55

Do sada je, preneo je on , 18 lica ukupno, ali od toga svega nekliko sa savera KiM, tačnije tri, prihvatilo promenu tablica i uradila ono što su Kurti i prištinski režim od njih tražili.

foto tanjug

 

Prištinski režim ugrožava stabilnost i mir i opstanak srpskog naroda na KiM svojim pretnjama da će nastaviti sa provođenjem akcije u vezi preregistracije vozila, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sednice Nacionalnog saveta za bezbednost i Srbima sa KiM.

„Saslušali smo jutros zahteve legitimnih predstavnika srpskog naroda sa KiM koji su nas upoznali sa njihovim potrebama, sa svim sa čim se suočavaju na KiM, posebno u predvečerje isteka ultimatuma koji je kosovskometohijskim Srbima dao prištinski režim, posebno onima na severu pokrajine, a koji se tiče oduzimanja tablica i automobila, ako je reč o tablicama izdatih od državnih organa u Srbiji, a koja označavaju mesta na KiM“, objasnio je Vučić.

Ukazao je da je reč o 9.000, odnosno 7.000 tablica.

Do sada je, preneo je on , 18 lica ukupno, ali od toga svega nekliko sa savera KiM, tačnije tri, prihvatilo promenu tablica i uradila ono što su Kurti i prištinski režim od njih tražili.

„U skladu sa tim pretnje Pristsine da će nastaviti sa provođenjem akcije koja bi trebalo da pokaže njihovu čvrstinu i snagu, u potpunosti ugrožavaju stabilnost i mir, i opstanak našeg naroda na KiM“, naglasio je Vučić.

Za Kvintu,EU Priština suštinski dobra,ali momenat ne valja..

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je od predstavnika Kvinte i EU dobio demarš u kojem se navodi da Beorgad treba da razume da je kosovska akcija po pitanju tablica legitimna i u skladu sa sporazumom iz dijaloga, ali da su problem vreme i metode, što, istakao je, nije tačno, i što je preneo i predstavnicima zapada.

Vučić je ukazao da to samo pokazuje da je Evropskoj uniji i Kvitni u redu sve što Priština radi, ali im, navodno, samo trenutak ne odgovara.

„Pre nekoliko dana dobili smo demarš, stavove, predstavnika zemalja Kvinte i EU, usaglašaene, u kojem se u tački 2 kaže da treba da razumemo da je kosovska akcija legitimna i u skladu sa sporazumom iz dijaloga, ali je problem u vremenu i metodama i da to izaziva brigu“, preneo je Vučić u obraćanju javnosti.

Predsednik je naglasio da to nije istina, što je konstatovano i danas na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, a što je, napominje, saopštio i predstavnicima Kvinte i EU.

„Da to nije istina i da obmanjuju javnost. Reč je o notornim lažima, jer oni nemaju nigde pravo, ni po jednom sporazumu“, rekao je Vučić.

Potrebno je, pojasnio je, da se prikaže da je Priština suštinski dobra, ali da nije možda najbolji trenutak, te da je potrebno da svi Srbi imaju RKS tablice, a ne neke druge, jer oni ne podržavaju nezavisno Kosovo.

„A, na osnovu kog međunarodnog pravnog akta – to je postoji. Ali, koga briga, tim gore po međunarodno pravo i sve drugo“, rekao je Vučić.

Predsednik je dodao i da su danas u Beogradu saslušali predstavnike Srba sa KiM, i rekli im da su sa njima uvek, i kada je teško.

„Tu smo za naš narod, i bićemo uz naš narod u budućnosti“, rekao je Vučić.

Suprotno svim dogovorima Priština ukinula neutralne KS tablice

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da Beograd sve vreme insistira na KS tablicama za Srbe na KiM, koje su statusno neutralne, , ali da ih je Priština jednostrano ukinula suprotno svim prethodnim dogovorima i traži samo RKS tablice nezavisnog Kosova.

„Sve vreme se, i 2016. godine, govori (u dokumentima) o KS ili RKS tablicama. Zašto postoji priča o KS tablicama – jer su statusno neutralne. Sve vreme mi insistiramo na tome, da bi Srbi mogli da imaju statusno neutralne tablice“, rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Napomenuo je da, sa druge strane, RKS tablice nisu statusno neutralne.

„Mi danas njima kažemo, nema problema, ne moramo da imamo KM tablice, dajte nam KS tablice za Srbe, a oni kažu mi smo ukinuli KS tablice i da po njima mogu samo RKS tablice nezavisnog Kosova koje nisu statusno neutralne“, naveo je Vučić.

Kazao je da je Priština donela odluku 17. septembra 2020. godine, dve godine pre nego što je trebalo da se nastavi rasprava o tome, koju je potpisao kosovski ministar MUP Agim Veliju.

„Kaže se da se ukida administrativno uputstvo br. 02/2018 o registraciji vozila sa KS tablicama. Odluka stupa danom potpisivanja. Sve suprotno svim sporazumima o slobodi kretanja koje smo imali. Naravno, niko nije reagovao. Nego nam još objašnjavaju kako na to imaju pravo, pa će ih zamoliti da to malo odlože još jedno 10 meseci. I sad nezahvalni Srbi umesto da prihvate da se neko vreme odloži, a onda da dobro razumemo da moramo da prihvatimo RKS tablice“, naveo je Vučić.

Srbija neće dozvoliti progon i ubijanje svog naroda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će prištinske vlasti naići na miran demokratski otpor srpskog naroda ukoliko krenu u oduzimanje KM tablica i poručio da Srbija neće dozvoliti progon i ubijanje svog naroda.

Vučić je, nakon sastanka sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije i sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, kazao da su mu predstavnici Srba kazali da će demokratskim putem na miran način pružiti svaku vrstu otpora prištinskim vlastima.

Naveo je da je plan prištinskih vlasti da puste izlazak sa KM tablica sa teritorije Kosova i Metohije na teritoriju centralne Srbije, a da zatim u povratku, pre svega na Jarinju i Brnjaku, jer sa tim tablicama već ne mogu na jug Kosmeta, da im ne dozvole da se vrate na teritoriju pokrajine Kosova i Metohije ili kako oni kažu Kosovo.

„I da im ne daju da uđu više ikada sa tim tablicama. Samo nisu razumeli šta tada sve proizvode jer misle da tada nema problema na teritoriji Kosova pa će to da bude lagana odluka i neće im svet zameriti. Ne znam šta će im svet zameriti, ali svakako će naići na demokratski otpor srpskog stanovništva, a Srbija neće dozvoliti progon i ubijanje svog naroda“, kazao je Vučić.

Poručio je da neće biti ponavljanja marta 2004. godine, odnosno progona i pogroma Srba, niti bilo kakvih sličnih akcija protiv srpskog naroda.

Spremni na pregovore,ali neke stvari ne možemo da prihvatimo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Beograd spreman za razgovore i pregovore, ali da postoje stvari koje se nalaze u predlogu Francuske i Nemačke za rešenje kosovskog pitanja koje ne može da prihvati.

Vučić je nakon sastanka sa političkim predstavnicima Srba sa KiM i sednice Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da su razmatrali i francusko – nemački plan, koji podržavaju SAD i da će odgovor poslati u roku od 24 sata.

„Spremni smo da razgovore i pregovore nastavimo, ali postoje stvari koje mi nismo spremni da prihvatimo i ne možemo da prihvatimo“, kazao je Vučić.

Verujem da ce biti pameti u Prištini i kod onih koji ih podržavaju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će država učiniti sve da sačuva mir i stabilnost, ali i da veruje da će biti dovoljno pameti u Prištini i kod onih koji je podržavaju da ne idu protiv mirnog, srpskog naroda.

„Dogovorili smo da učinimo sve što je u našsoj moći da sačuvamo mir i stabilnost, da uradimo sve što je moguće da se deeskalira situacija, ali da ćemo biti uz svoj, srpski narod ukoliko bude napadnut“, preneo je Vučić novinarima u Palati Srbija nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Ipak, dodao je , veruje da će biti dovoljno pameti i u Prištini i „kod onih koji su ih podržavali u svakoj kriminalnoj odlucio koju su donosili“ da ne idu protiv, kako je istakao, mirnog, srpskog naroda koji samo želi da bude svoj na svoje i da živi u svojoj državi Srbiji u skladu sa Poveljom UN, Rezolucijom 1244 i Međunarodnim javnim pravnim poretkom.

Ne može Ustav nepostojećeg Kosova da bude iznad Ustava Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da ne može ustav Kosova kao nepostojeće države da bude izned Ustava međunarodno priznate države Srbije, komentarišući tako izjavu bivšeg ambasadora Holandije na Kosovu Roberta Boša da je dogovor o zajednici ZSO doneo samo štetu Kosovu i da mora da bude sve po kosovskom ustavu.

„Kažu, vi ih pustite u UN, pa će oni da osnuju ZSO – neće da može, što bi rekli na jugu Srbije. Ima prvo da ispunite što ste potpisali, pa ćemo da razovramo dalje i sve u skladu sa međunarodnim javnom pravnim normama“, poručio je Vučić.

On je istakao da razume izjavu Boša i to da bi svi oni voleli da ne postoje Srbi i ZSO i da ne postoji Republika Srpska, kao i da je za njih sve srpsko problem.

„Kaže da mora da bude sve u skladu sa ustavom Kosova. Što smo onda pregovarali, mogu onda i danas da osnuju sto takvih zajednica, pa što smo onda pregovarali u Briselu. Što su nam onda slali ovaj plan, pošto je suprotan Ustavu Srbije. Mislie da je u hijerarhiji pravnih akata ustav izmišljene države koja ne postoji u skladu sa međunarodnim pravnim poretkom je viši u hijerarhiji pravnih akata od ustava suverene države koju priznaju sve zemlje sveta. Gde to piše i po kom principu“, poručio je Vučić.;

Dodaje da mu to nije nikakvo iznenađenje, kao i kada pitaju da li može da se ne zove zajednica ili asocijacija, nego da bude neko drugo ime.

„Neću da tražim nikakvo drugo ime, nego baš ono što smo potpisali“, istakao je Vučić.

Nemam ništa protiv da Priština dobije bezvizni režim

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, komentarišući to što je predsednica EK Ursula fon der Lajen pohvalila Prištinu za težak rad i posvećenost evorpskim reformama, da nema ništa protiv toga da Priština dobije bezvizni režim.

„Što se tiče pohvala Prišitni, nemam ništa protiv toga i veoma sam saglasan da im daju bezvizni režim. I uvek i u svakom trenutku ću to da podržim, kao što sam i svaki put to i činio, iz mnogo razloga, ne želim da objašnjavam“, rekao je Vučić, odgovarajući na novinarsko pitanje vezano za pohvalu fon der Lajen.

Predsednica EK je danas ranije rekla i da je Kosovo odavno ispunilo kriterijume za viznu liberalizaciju.

„Evidentno postoji napredak, Kosovo je marljivo radilo na evropskom putu, pokazali ste svoje vrednosti prema EU, ali i sankcijama Rusiji. Marljiv rad Kosova je prva stavka u našem izveštaju o napretku“, dodala je Fon der Lajen na zajedničkoj konferenciji sa predsednicom privremenih prištinskih vlasti Vjosom Osmani.

Problem što Kurtija tutori nikada nisu kaznili

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Aljbin Kurti sve što radi sme zato što nikada nije bio kažnjen od svojih tutora, roditelja političkih, vojnih i svih ostalih.

Vučić je, na pitanje da li je jedan od razloga što Kurti želi konflikte činjenica da se KiM nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji, sa rekordnom nezaposlenošću, ukazao da ne želi da ulazi u njegove motive.

„Što se mene tiče ja im želim da imaju što je moguće bolju ekonomiju, da žive bolje, da rade više, da imaju što manju nezaposlenost. Rećiću što on sme da radi to – zato što nikada nije bio kažnjen od svojih tutora, roditelja političkih vojnih i svih ostalih. Jedino što su radili je bilo da im pruže zaštitu“, kazao je on.

Vučić je podsetio na ono što su radili kada je bilo glasanje na referendumu, pomisleći da ne pomognu Vučiću, misleći da će razlika biti samo 100.000.

„U svakom slučaju sastanak sa Srbima je bio veoma kratak. Rekao sam im jedno je sigurno, a to je da ih Srbija neće ostaviti na cedilu i da ćemo dati sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnosti“, istakao je on.

Na pitanje kakva je reakcija međunarodnih posrednika kada ih upozori da uprkos činjenici da po Briselskom sporazumu specijalne snage Prištine ne smeju odlaziti na sever bez saglasnosti sva četiri gradonačelnika, a oni svakog dana tamo zastrašuju srpski narod, Vučić je podsetio na pismo koje je 19.aprila 2013.Hašim Tači potpisao.

„U tom dokumentu Andresu Rasmusenu, koji je uslov za Briselski sporazum, se kaže da na sever Kosova bez saglasnosti Kfor-a i četiri gradonačelnika lokalne zajednice ne mogu ulaziti specijalne snage. A oni šalju i ono što nazivaju vojsku, a na šta nemaju pravo da postoji i puste ih bilo gde“, objasnio je on.

Upitan zašto zapad žuri da reši pitanje KiM Vučić je podsetio da je to već iznosio, a razlog je da žele da isključe mogućnost pozivanja na kosovski presedan Vladimiru Putinu.

„To se nikome ne sviđa ni kod nas što sam rekao. Kada Montgomeri kaže da Rusi rade što je zapad radio nama, proruski mediji neće da to objave jer ne žele da Rusija ispadne zla, a prozapadni da zapad ne bude prikazak kao neko zao kao Rusi. Ni u ovoj zemlji ne možete istinu da čujete i vidite. Nažalost samo nas malo ima samo jednu otažbinu i to kaže“, naglasio je on.

Nema predaje, KM tablice ostaju

Nema predaje, KM (tablice) ostaju, kao što je već i rečeno, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na pitanje novinara N1 šta je poruka Srbima sa severa KiM, koji poručuju da „nema predaje“, hoće li KM tablice ostati na Kosovu ili će ipak biti ukinute, te zašto je poziv i čelnika Srpske liste za preregistraciju 2018. bio prihvatljiv, a sada nije i kako su RKS tablice prihvatljive za čelnike Srpske liste, a ne i za građane, Vučić je odgovorio da može da odgovori samo u dve reči – nema predaje.

„Nema predaje. Ponoviću, nema predaje. Što ste nervozni kada čujete te dve reči, ili ste protiv te dve reči, pa ne možete da sačekate odgovor… KM ostaje. Baš kao što smo rekli i pre mesec, dva dana, i pre više meseci“, odgovorio je Vučić.

Kaže i da je obavljen deo preregistracije, ali ne na RKS, već na KS, i da je pošteno reći istinu javnosti.

„Obavljen je deo preregistracije, ali ne u RKS, već u KS, svih na jugu, jer ne mogu ljudi da prođu do Sirinićke župe, do mnogih mesta. Ne mogu sebi ljudi da garantuju bezbednost, na severu nije takav slučaj“, rekao je Vučić.

Tražena je, ukazuje, 2018. godine preregistracija u statusno neutralne tablice – u KS, a ne u RKS.

„I, kada kažemo da nema problema, dajte KS, u Briselu je reakcija (Prištine) na KS tablice da skoče kao opareni do plafona… Lakše će bilo šta da prihvate, samo ne KS, jer takve tablice govore o statusnoj neutralnosti. E, zato smo radili to što smo radili“, rekao je Vučić.

Dodao je i da vladike imaju RKS tablice i kosovske lične karte, jer moraju da žive, da negde prođu, posebno oni koji stoluju južno do Ibra.

„Ne mogu ljudi drugačije. Kako će Dalibor Jevtić da prođe ispod podvožnjaka sa bezbroj UČK grafita, da dođe do Štrpca? I sad ja treba da mu zameram nešto odavde, iz beogradskih kafića…“, konstatovao je predsednik Srbije.

Dodao je da su Srbi sa KiM tražili susret sa njim, a da se kod njega ništa nije promenilo, te da je zato njihov sastanak bio kratak.

„Samo sam im ponovio isto, od njih tražimo da ne provociraju nikoga, da ne nasedaju na provokacije, da sve što rade bude u skladu sa međunarodnim pravnim aktima, na miran i demokratski način. To je molba, a za sve drugo… Rekao sam da se oružane akcije protiv njih neće desiti, ako se dogode ubistva i progon – nema predaje i neće biti 17 marta 2004. godine“, poručio je predsednik Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana