Dodik:Nećemo antiustavnu i antidejtonsku BiH tanjug

Objavljeno: 27.10.2022. 12:17 Izmenjeno: 28.10.2022. 10:37

Dodik je istakao da srpski narod ne mrzi nikoga, ali neće dopustiti stvaranje unitarne BiH.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je narod Republike Srpske jasno na veličanstvenom skupu u Banjaluci u utorak pokazao da neće antidejtonsku i antiustavnu BiH.

„Ako nam ne vrate Ustav BiH kakav je dogovoren Dejtonskim sporaumom, Republika Srpska će sigurno otići i sa sobom odneti svojih 49 odsto BiH“, napisao je Dodik na Tviteru.

„Ne govore istinu i nisu u pravu oni koji kažu da ne postoje loše namere prema Republici Srpskoj. Smeta im sve što je srpsko, naša zastava, a najviše im smeta Republika Srpska“, naveo je Dodik.

Poručio je da je Srpska do sada preživela udare koje veće nacije ne bi mogle.

„Svih ovih godina hteli su da Srpska nestane, ali je opstala i opstaće dok god se čuje glas našeg naroda“, istakao je Dodik.

Američka Ambasada u Sarajevu oglasila se ranije danas na Tviteru povodom narodnog mitinga, koji je u utorak održan u Banjaluci u organizacij SNSD i koalicionih partnera, porukom da Sjedinjene Države poštuju pravo na mirno okupljanje i proteste jer je to deo demokratije, ali da, kako su naveli, nema opravdanja za opasnu i neodgovornu retoriku o secesiji.

Milorad Dodik novi predsednik Republike Srpske posle završenog ponovnog brojanja glasova.

Lider SNSD Milorad Dodik je novi predsednik Republike Srpske, utvrđeno je nakon ponovnog kontrolnog brojanja glasova za predsednički i potpredsedničke nivoe vlasti.

Izveštaj o ponovljenom brojanju glasova je usvojen na sednicik CIK BiH.

Glavni centar za brojanje u Zetri je u prethodnom periodu ponovo prebrojao glasove sa više od 2.000 biračkih mesta za nivo predsednika Republike Srpske.

O svim nepravilnostima koje su utvrđene prilikom ponovnog prebrojavanja obavešteno je Tužilaštvo BiH.

O svim nepravilnostima obaviješteno je Tužilaštvo BiH.

Kako je preneo sarajevski portal Klix, nezadovoljstvo izveštajem je izrazila član CIK Vanja Bjelica Prutina, koja je tražila i odlaganje njegovog usvajanja.

Ona je rekla da je nezadovoljna izveštajem glavnog centra za brojanje koji, kako kaže, u nekim delovima ne daju nikakve odgovore, a smatra da bi pronalaskom nestalih vreća rezultat za potpredsednika RS-a mogao biti drugačiji.

„Navodi se da je nekompletan materijal sa 62 biračka mesta, nisu dostavljena 23 izvoda sa biračkog spiska. Nedostatak sa ovih mesta ima uticaj na ukupni rezultat u tabeli broj 3 što su neiskorišteni listići, ukupni listići i sl“, rekla je ona.

Dodala je i da zakonodavac Izbornog zakona BiH propisuje ponavljanje izbora u slučajevima kada se prilikom ponovnog brojanja ustanove nepravilnosti.

Član CIK-a Vlado Rogić je rekao da nemaju vremena za ponavljanje izbora, niti sredstava kao i to da nije moguće zbog nekoliko nepravilnosti ponavljati izbore jer bi se to onda radilo zauvek.

Ponovno brojanje glasova tražila je opozicija iz Republike Srpske zbog sumnje na izbornu krađu i uverenja da je njihov kandidat Jelena Trivić pobednica izbora.

Vučić čestitao Dodiku:Možete da računate na podršku Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić uputio je čestitku Miloradu Dodiku povodom izbora za predsednika Republike Srpske uz poruku da uvek može da računa na iskreno prijateljstvo i podršku Srbije.

“Primite iskrene čestitke povodom izbora za predsednika Republike Srpske i najbolje želje za uspeh na odgovornoj dužnosti.

Uveren sam da ćete istrajno i snažne volje raditi na tome da Republici Srpskoj donesete napredak, a svim njenim građanima blagostanje. Takođe sam uveren da ćete se svojim političkim iskustvom odgovorno nositi sa različitim izazovima današnjice, čuvajući ujedno mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini.

Uvek možete da računate na iskreno prijateljstvo Srbije, kao i na našu nesebičnu podršku i saradnju u negovanju političkih, kulturnih, ekonomskih i duhovnih veza”, navodi se u Vučićevoj čestitki, saopštila je pres služba predsednika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana