Vučić:Odmah povezati BG metro sa železnickom stanicom Prokop tanjug

Objavljeno: 23.05.2022. 13:52 Izmenjeno: 24.05.2022. 11:01

Momirović je rekao da već postoje tri rešenja za to i da se radi na tome.

foto tanjug

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je tokom obilaska radova na izgradnji beogradskog metroa na Makišu da se ubrzaju radovi na tom infrastrukturonom projektu, kao i da se metro poveže sa železničkom stanicom Beograd centar u Prokopu.

Vučić je istakao tokom obilaska radova da je veoma važno da kada neko putuje metroom može da lako pređe na brzu prugu u stanici Prokop i da je zato važno da se odmah, u startu, se poveže metro sa prugom Beograd – Novi Sad.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da će treća linija metroa ići preko Prokopa, a Vučić predložio da probaju da nađu rešenje da metro bude odmah spojen sa železničkom stanicom u Prokopu.

Vučić mu je poručio da požure sa tim pošto će Beograd dobiti prvu liniju metro već za pet godina i da je važno da se sada ne napravi greška, pa da se posle ispravlja, već da se odmah suštinski reše saobraćajnice problemi u Beogradu.

Predsednik je rekao, obraćajući se ministru građevinarstva Tomislavu Momiroviću, da se što više angažuje na reliazaciji infrastrukturnih projekata, kako bi zemlja mogao da se nastavi rast zemlje i napredak srpske ekonomije.

Ministar finansija Mali je primetio da uprkos aktuelnoj sitauciji u Evropi i svetu nijedan infrastrukturni projekat u Srbiji nije obustavljen.

Predsednik je poručio kineskim izvođačima radova da se drže predviđene dinamikre radova i ne kasne, a ako mogu i da ih ubrzaju.

Zbog situacije u svetu nismo zaustavili nijedan veliki infarstrukturni projekat, nisam siguran da ćemo tako izdržati.

Verujemo da ćemo i ove godine biti u prvih pet ili šest zemalja po stopi rasta.

Srećan sam što srpski državni organi rade na zaštiti žrtava i istine i na tome da teški zločini ne prođu nekažnjeno.

Struja će jednog dana morati da poskupi, razgovaramo o tome kako da ne poskupi danas, jer moramo da obuzdamo inlaciju koja je uvezena.

Zima će biti teška, niko ne plaši narod, samo govorimo istinu.

Razgovor sa Hilom bio dobar, korektan otvoren, nije bilo iznenađenja ni za njega ni za mene, geldali smo kako da produbljujemo odnose.

Metro brzo napreduje, važno za dalji rast ekonomije

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, nakon što je obišao radove na izgradnji beogradskog metroa na Makiškom polju, da je veoma zadovoljan što radovi brzo napreduju, „ispred roka“, i da je važno da se sa tim projektom ne kasni, već da Beograd zaista 2028.godine dobije svoj metro.

Vučić je zahvalio francuskim i kineskim partnerima na projektu, ali i domaćim kompanijama, koje su u značajnoj meri angažovane kao podizvođači, te radnicima koji su svakodnevno na gradilištu.

„U poređenju sa onim što je bilo kada smo poslednju put bili ovde, ovo je neuporedivo. Zadovoljan sam što brzo napreduju radovi, ispred smo vremena i rokova“, rekao je Vučić.

Ukazao je da je važno da nema kašnjenja, i da Beograd najkasnije 2028. godine dobije svoj metro, da se pokaže da spadamo u red najmodernijih gradova, sa najmodernijim metroom, najrazvijenijim saobraćajem…

„Moramo da imamo metro, i zbog broja ljudi i zbog broja automobila. Potrebno je tražiti alternativna rešenja, a bez metroa, voza, bez brze pruge Beograd – Novi Sad, teško da bismo izdržali pritisak“, ukazao je predsednik.

Vučić je naveo da je izgradnja metroa „fantastičan projekat“, na kojem se radi vredno i marljivo, dodajući da će obilaziti radove i češće, kako bi podstakao ljude da nastave da rade, zato što je to od ogromnog značaja.

„To je od prioritetnog značaja, za rast BDP-a, rast ekonomije, upošljavanje ljudi… da se ne prepustimo stihiji, lošim vestima, već da radimo, da pokušamo da se izvučemo sa najmanje štete, da posao obavimo, da zemlju gradimo“, rekao je Vučić.

Ukazao je da je važno da se vredno radi na velikom poslu na izgradnji metroa, jer to pokazuje da zemlja uspeva da gradi pod ovako nepovoljnim okolnostima.

Podsetio je da će sve tri linije metroa povezati grad, Novi Beograd, Voždovac, Zvezdaru, Čukaricu, Savski venac, Stari grad…,i biće pomoć u regulisanju saobraćajnih problema.

Francuskim partnerima je posebno zahvalio i na ulaganjima u beogradski aerodrom, dodajući da je Vansi investirao ogromnan novac u radove na aerodromu, u jeku korona virusa, kad je bilo najteže, a upravo to je, kaže, doprinosilo rastu BDP-a.

Dodao je da je ugovor sa Vansijem jedan od najboljih koje je neko mogao da potpiše, a francuski partner je ispunio sve ugovorne obaveze i pokazao poštovanje prema Srbiji.

Takođe, zahvalio je i kompaniji „Power China“, koja svoj posao radi dobro na metrou, podsećajući da oni rade i na projektu obilaznice oko Beograda, koji je takođe važan infrastrukturni projekat.

„Da tih 4,5 kilometara bude otvoreno u narednih mesec, dva, a do marta da bude završeno sve, to će biti veliko rasterećenje za Beograd“, rekao je Vučić i dodao da onda ostaje da se vidi kako da se pronađu sredstava za most preko Dunava kod Vinče, kao bi se napravio ceo prsten oko Beograda.

Vučić je najavio i da će narednih dana obilazaiti radove na različitim projektima, Moravskom, „Braničevskom“, da vidi kako se radi, da li radnici koriste dobro vreme, jer to doprinosi razvoju ekonomije, veće plate, dodatni napredak za Srbiju.

Uvek smo spemni za dijalog i pokušaj pronalaska rešenja u dijalogu sa Peištinom, ali rezultati brutalnih pritisaka nikada nisu bili dobri.

Vučić izvođačima:Ubrzajte gradnju metroa,obezbedićemo finansije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nijedan infrastrukturni projekat u zemlji ne sme da stane, jer jedino tako možemo u ovim teškim uslovima za zadržimo rast zemlje.

Vučić je tokom obilaska radova na izgradnji beogradskog metroa rekao da je došoa da obodri ljude i da im poruči da ubrzaju realizaciju projekata.

Predsednik je u razgovoru sa francuskim ambasadorom Pjerom Košarom Vučić zavalio francuskim kompanijom na posvećenosti i izrazio uverenje da će projekat biti dodatno ubrzan.

Ambasador je rekao da će francuske kompanije uraditi najbolje što mogu beogradski metro i istakao da je Ežis već uradio studiju izvodljivosti i uticaja na životnu sredinu.

Vučić je kazao da će i ekproprijacija zemljišta za taj projekat biti ubrzana.

Naglasio je da će beogradski metro modernizovati Beograd i rešiti saobraćajne probleme.

Mali je preneo da se izvode radovi na 71,9 hektara 57 miliona evra plus PDV, kao i da će tu biti izgrađen depo, koji će biti osnov za sve.

Istakao je da je taj novac budžetom već obezbeđen, a Vučić je dodao da za taj deo država nije tražila finansiranje spolja.

Vučić je razgovarao i sa vršiocem dužnosti kineskog ambasadora, koji je preneo predsedniku da je kineska kompanija spremna da zajedno sa domaćinom i francuskim partnerima preduzme maksimalne napored da projekat bude što pre realizovan.

Vučić je rekao Kinezima da ulože dodatne napore na projektu:

„Mi ćemo obezbediti finansiranje, a vi pojačajte radove“, poručio je Vučić.

Mali je rekao da je u prvoj fazi bilo za eksproprijaciju bilo 749 parcela za eksproprijacije zemljišta.

Vučić je rekao da ukupno ima oko 4.000 parcela za eksproprijaciju ukupno.

„Uradili smo nešto više od jednešestine, ali za prvu liniju skoro sve“, rekao je Vučić i dodao da su radovi za sada nešto ispred plana i da je velika promena u odnosu na zimus.

Ne smemo da zaustavljamo radove, jer uprkos teškoj sitaciji u Evropi i svetu ne želimo da zaustavimo rast.

Košar:Francuske firme ponosne na učešće u projektu BG metro

Francuske kompanije su ponosne što učestvuju u realizaciji projekta izgradnje beogradskog metroa, izjavio je  ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

On je prilikom obilaska radova na Makiškom polju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da francuske firme koje učestvuju u ovom poslu imaju veliko iskustvo i da su poznate širom sveta.

Dodao je da su potpuno uključene i posvećene poštovanju evropskih i međunarodnih normi vezanih za životnu sredinu, kao i onih koje važe u Srbiji.

Košar očekuje napredak u realizaciji ovog projekta zajedno sa kineskim partnerom, kompanijom „Pauer Čajna“.

Sa predsednikom Vučićem radove su danas obišli ministar građevinarstva Tomislav Momirović, otpravnik poslova u Ambasadi Kine Tijen Išu, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić…

 

Nismo obustavili nijedan projekat uprkos krizi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da uprkos trenutnoj situaciji uzrokovanoj ratom u Ukrajini, nijedan infrastrukturni projekat u Srbiji nije zaustavljen.

Vučić je, upitan za infrastrkturne projekte, da li se nešto promenilo s obzirom da su cene građevinskog materijala skočile, da li je bilo zahteva izvođača za promenom ugovora, kao i koji su prioriteti države, jer se čini da su energetske potrebe izbile u prvi plan, kao što su skladišta gasa i nafte, rekao da bi voleo kada bi mogli da biramo prioritete.

„Nažalost oni biraju nas. Nismo mi odgovorni za situaciju u Ukrajini, ali ta situacija dovela je do velike energetske krize. Nemate više vremena pa morate da se bavite tim pitanjima“, podvukao je on.

Vučić je istakao da nije zaustavljen niti jedan veliki infrastrukturni projekat koji je potpisan i sve što je počelo da se gradi gradi se i dalje.

Ali je ukazao da nije sigura da će se to tako nastaviti.

Preneo je da se Moravski koridor gradi punom parom, radi se na sva tri sektora, prvi put i na drugom sektoru između Kruševca i Kraljeva. Prema njegovim rečima već je 30 odsto zemljanih radova završeno na ulazu od Kraljeva.

Takođe je kazao da se radi i na 6,5 kilometara puta između Gradišta i Golupca.

„Imamo finansijske poteškoće oko Kuzmina-Rača, ali završićemo i to.

Dobro idu radovi na putu Šabac-Ruma i Loznica-Šabac. Most na Savi je već 75 odsto završen i u julu ćemo moći pešice da ga pređemo“, rekao je on.

Vučić je preneo da se radi 12 kilometara puta od Klenka do Hrtkovaca. Ono gde nije zadovljan, kaže, je Fruškogorski koridor, Novi Sad-Ruma, što mora brže i bolje da se gradi.

„Ostalo sve dobro ide. Put Novi Beograd-Surčin ide dobro, kao i Preljina-Požega. Moraju da krenu radovi Požega-Duga Poljana“, dodao je on.

Vučić je kazao da uskoro očekuje da će se sa Evropljanima potpisati dogovor za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Ðunisa do Stalaća.

Radi se, dodaje, autoput Beogard-Priština preko Toplice, a naš deo je 77 kilometara do Merdara.

Istakao je da je taj put važan kako zbog Srba južno od Ibra, tako i zbog ekonomske saradnje.

„Ono što nismo potpisali su Karađorđe i Severna tangenta Bački Breg-Sombor-Vrbas-Bečej-Kikinda-Nakovo. Radimo pripremu ugovora za Beograd-Zrenjanin. Sve se gradi i radi“, podvukao je Vučić.

Ukazao je da će stopa rasta svuda biti manja, ali da veruje da će naša zemlja, koja je imala kumulativno glednao najveću stopu rasta, izuzimajući Irsku, i ove godine biti među prvih pet do šest zemalja.

„Zato želimo da ubrzavamo sve radove. Što se tiče energetike moramo mnogo strateških stvari da uradimo“, rekao je on dodajući da će biti veoma važno pri formiranju vlade da se razmotre potrebe.

„Imaćemo mnogo instant ulaganja da bismo zimu mogli da preživimo. A to se tiče pre svega kupovine gasa. Možemo da obezbedimo i 400 miliona kubnih metara gasa u Banatskom dvoru. Ali ne može lako da se gradi skladište, jer ono mora da bude tamo gde je postojala nafta i gas“, objasnio je on.

Vučić je kazao da se nada da će Srbija dobiti dozvolu za izgradnju skladišta na našoj teritoriji, a u međuvremenu, najavio je da će ministar finansija Siniša Mali u sredu sa ministrom trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom razgovarati o iznajmljivanju skladišta za 300 do 500 miliona kubnih metara gasa.

„Ako nam neko iseče gas ne možemo da povučemo više od pet miliona kubnih metara dnevno iz našeg skladišta. Zato nam treba još jedno mesto odakle bi mogli da povučemo dodatnih pet miliona kubnih metara“, dodao je on.

Vučić je kazao da predstoje razgovori sa ruskom stranom u četvrtak i petak o novom aranžmanu za uvoz gasa.

Ukazao je da je Srbiji sada potrebno više gasa zbog termoelektrana, kako ne bi morao ponovo da se opterećuje TENT. Kada je reč o izvorima obnovljive energije kaže da naš sistem još ne može da ga primi.

„U mnogim zemljama Evrope, koje su mnogo razvijenije, neće biti lakše nego nama“, zaključio je on.

Veliki su pritisci na Srbiju, mnogo veći nego što možete da mislite, kad ne budemo mogli da izdržimo opet ćemo da se obratimo narodu, ako dođe do toga, za sada držimo svoje pozicije.

Vučić:Dobar i otvoren razgovor sa Hilom, bez iznenađenja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da imao dobar, korektan i otvoren razgovor sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom.

Vučić je rekao da na sastanku ““nije bilo iznenađenja““ ni za njega ni za Hila.

““Ja znam šta misle Amerikanci, oni znaju šta mislimo mi i to je to. Gledali smo kako da produbljujemo naše odnose i našu saradnju““, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara posle obilaska radova na izgradnji beogradskog metroa na Makiškom polju.

Vučić:Ničega spornog nije bilo u govoru u Glini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio j da ništa sporno nema u vezi njegovog govora u Glini za šta stižu najave iz Hrvatske da će ga tužiti kao odgovor na optužnice koje je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo protiv četvorice hrvatska pilota za bombardovanje izbegličke kolone u Oluji.

Vučić je, nakon obilaska radova na izgradnji beogradskog metroa na Makiškom polju, odgovarajući na pitanje TV N1 da li se plaši eventualne optužnice iz Hrvatske iz koje stižu takve najave a zbog njegovog govora u Glini koji je navodno podsticao na agresiju i na širenje Srbije do granica velike Srbije, kazao da je ponosan na to o čemu govore i da ništa sporno nije bilo.

„Nekoliko dana posle toga poubijali su Srbe koji tamo žive, a ne Srbi njih. Izgleda da ste zaboravili šta je bilo 1995. Nisu Srbi ubijali Hrvate, nego su Hrvati ubijali Srbe i nisu Srbi proterali Hrvate iz Gline, nego obrnuto“, kazao je predsednik.

Ironično je dodao da „izgleda da njegovi podstaciji nisu bili uspešni i da nisu vredeli“.

Kako kaže, tako se uvek dešava kada neko nema politiku i misli da ratne zločine može da čini i da ubija ljude.

„Ja nisam ubijao nikoga, a ovi ljudi jesu i to su ubijali decu. Žao mi je što vi na N1 to ne vidite i što za vas srpska deca nisu važna, ali za mene jesu, mnogo važnija od moje političke i bilo kakve druge sudbine“, naveo je predsednik odgovarajući na pitanje novinara ovog medija.

Dodaje da je srećan što srpski državni organi rade na zaštiti žrtava, istine i na tome da teški zločini, ubistva, progoni, posebno teška ubistva, ne smeju da prođu nekažnjeno.

„Na sreću, nikada nikoga nisam ubio i ponosan na tu činjenicu“, zaključio je Vučić.

Struja će poskupeti kada inflacija bude pod kontrolom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su logične potrebe EPS-a da struja poskupi i dodao da će se to desiti kada se zauzda inflacija i bude mogla da se držimo pod kontrolom.

Vučić je nakon obilaska radova na izgradnji beogradskog metroa, odgovarajući na pitanje novinara TV N1 koliko iznose njegovi računi za struju i da li štedi, kazao da su njegovi računi otprilike isto koliko i drugima i da štedi koliko može.

„Gasim svetla kada mogu, koliko god mogu i ti računi za struju su najmanji u celoj Evropi, samo Gruzija ima niže cene od nas. Struja će svakako jednog dana morati da poskupi, ali mi razgovaramo o tome kako da ne poskupi danas kako bismo mogli da zauzdamo inflaciju zato što morate da posmatrate celinu države i problema, a ne samo jednog sektora“, kazao je Vučić.

Kako kaže, mora se voditi računa o svemu – da zadovoljite i jedne i druge.

„U skladu sa tim donosićemo odluku. Struja će jednog dana morati da poskupi, a kada će da poskupi to je u onom trenutku kada smo zauzdali inflaciju, da možemo da je držimo pod kontrolom i da nam je inflacija uvezena iako je realno mnogo niža nego u mnogim zapadnim zemljama“, naveo je predsednik.

Vučić dodaje da se u Srbiji ne služe trikovima, već se saopštava ljudima istina i kada nešto poskupi, kaže se da je poskupelo.

Na pitanje novinarke da li odvrće sijalice radi štednje kao što je premijerka Ana Brnabić prenela svoje iskustvo iz Londona, Vučić kaže da ne odvrće sijalice i za razliku od drugih gasi svetlo kada je nepotrebno da ono gori.

„Nisam od onih koji odvrću sijalice, nisam toliko odgovaran da se tako ponašam, ali čestitam ljudima koji jesu. Meni smeta kada se podsmevamo ljudima na zapadu kada govore o štednji, o mukama sa kojima ćemo se suočiti u toku zime, a s druge strane mi je drago jer vidim da ljudi u Srbiji nisu ni osetili krizu, odlično žive, spremaju se za more pošto nam je već 700.000 ljudi bilo za prvomajske praznike van zemlje“, dodaje.

Ističe da će zima svakako biti teška i naglašava da time ne plaši narod, već mu govori istinu.

Na pitanje da li se oseća odgovornim zbog propusta rukovodstva EPS koje je, kako kaže novinarka, on postavljao, predsednik kaže da nema problem sa tim.

„Da li smo imali genijalno rukovodstvo, svakako da nismo, samo ono pre njega je bilo još gore. Ono koje su vaši postavljali je bilo još gore, oni su krali, ovi su bili nesposobni, prilično nesposobno rukovodstvo jer nije sagledavalo budućnost i gledalo je kako da se preživi godina za godinom, a pre toga su bili nesposobni i lopovi“, kazao je.

Kaže da nema problem sa tim da preuzme odgovornost i navodi da kada bi imali idealne ljude na svakom mestu, ova zemlja bi bila uspešnija nego što je danas.

„Ali, Srbija ide u dobrom smeru, odlično se kreće napred i potpuno sam siguran da će nastaviti tim putem. Moramo biti spremni da prihvatamo svoje pogreške i da sebe menjamo i da radimo mnogo više jer samo tako možemo napred i samo smo tako uspeli da u prethodne dve godine budemo najbrže rastuća ekonomija ne samo u regionu, već u celoj Evropi“, zaključio je predsednik.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana