Vučić:Imam još nekoliko ekonomskih sastanaka,sve što proizvedemo proda se tanjug

Objavljeno: 21.02.2023. 10:57 Izmenjeno: 21.02.2023. 11:44

„Sve što proizvodimo svi kupuju, ne znam kako to do sada nije završilo na ukrajinskom ratištu“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će tokom posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima  imati sastanke sa ministrom spoljnih poslova UAE, telefonski razgovor sa španskim premijerom Pedrom Sančezom, sa španskim premijerom i još nekoliko ekonomskih sastanaka. On je novinarima u Abu dabiju rekao da je ogromna čast što je šeik bin Zajed poisetio štand Srbije na sajmu naoružanja, kao i da su se mnogi penjali po spratovima kako bi videli koji to štand šeik posećuje. „Sa njim sam razgovarao i pre 10 godina na ovom istom mestu, kada je sve bilo 10 puta manje i drugačije. Emirati su napredovali za 10 godina, kao i mi“, rekao je Vučić. Govoreći o naoružanju, on je kazao da je trenutno, zbog situacije u Ukrajini sve drugačije, ali da se nada da će i to uskoro da se unormali, pa će i nabavka naoružanja biti normalnija. „Sve zemlje oko nas su NATO zemlje, BiH nije, ali je NATO tamo, kao i na delu naše teritorije – na KiM. Mi sami moramo da se borimo za sve i uvezemo ono što je dozvoljeno“, rekao je Vučić. On je istakao da su ogromne promene koje Srbija pravi, kao i da sve što proizvede naša namenska industrija, to se i proda. „Moramo da vidimo da li Petoletka u Trsteniku to može da iznese, to je velika strvar, uložićemo u nove linije kod njih. ‘Sloboda’ sve može da proda – granate, mine, bombe. Raketa za grad bila je 2,2 a sada je 70 odsto uvećana. To ide kao alva, prodaja municije“, rekao je Vučić. Kaže da ako Rusi dnevno potroše 35.000 municije dnevno, Ukrajinci oko 16.000, pa to puta 365 dana – ko to da proizvede. „Sve što proizvodimo svi kupuju, ne znam kako to do sada nije završilo na ukrajinskom ratištu“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  da 30 odsto od celokupne proizvodnje namenske industrije mora da ostane u Srbiji. „Trideset odsto od svega proizvedenog mora da ostane u Srbiji i ja moram da stavim potpis da se deo toga proda, ako se dobije povoljna cena i ukoliko nam lako i ubrzano ide proizvodnja“, rekao je Vučić novinarima u Abu Dabiju. On je naglasio da „mi moramo da budemo zaštićeni i da naša vojska ima prioritet, naša zemlja ima prioritet“. „Sa 20 odsto podigli smo na 30 i za to ide pisana naredba“, rekao je Vučić. Govoreći o uticaju ukrajinskog sukoba na odbrambenu industriju Vučić je naglasio da prema onome što smo videli „moramo da radimo raketne artiljerije dodatno, iako je ona skupa“. „Sve Ognjeva i modularnih i digitalnih moramo da radimo još i to će da ide 8+8 ili 8+12 u zavisnosti od njihovih mogućnosti. Mi kad dovedemo Noru, mi sad radimo na Manovim šasijama i uspeli smo da dobijemo deo Kamazovih šasija i to brže radimo, jer su mnogo jeftinije, 200.000 evra nam je jeftinija Nora kad je Kamazova šasija. Manova je nešto bolja ali je 200.000 skuplja“, objasnio je Vučić. On je saopštio da Nori treba četiri minuta da se „ukopi i da ispali tri do četiri haubička projektila“. „Radimo Aleksandar koji će to podići na šest projektila u minutu. Naš je cilj da dva minuta bude ukopavanje i na tome moramo da radimo u budućnosti. Dva minuta ukopavanje i 12 haubičkih projektila od 155mm i beži“, naveo je Vučić. Kako je rekao razvojni prijekti o kojima se razgovaralo jesu da se ide sa projektilima i do 200 mm da bi moglo,“da se sa 40km podigne na 70km domet, pošto je to važno“. Dodao je i da što se tiče proizvodnje dronova, pored razvoja podjednako je važna i proizvedena količina. „Ako ne pravite fabriku, to što ste vi razvili mi ćemo da proizvodimo i nije važno koliko ćemo da uložimo. Jer mi kada kažemo nama treba 1000 komada, ako je cena 50.000, to je cena 50 miliona na godišnjem novou. Za nas je 1000 komada sitno jer mi moramo da vežbamo, da 300-400 komada bacimo na Pasuljanskim livadama na Pešteru da se vojnici izvežbaju da nauče kako da pogode teške ciljeve“, rekao je Vučić. On je govorio i o tenkovima i rekao „da danas nema zapadnog modernog tenka koji košta ispod osam miliona, a da idu i do 14 miliona“, kao i da Srbija ima i modernizuje tenkove za milion i dva. „Sreća da ih imamo i mnogo ih imamo“, rekao je Vučić i naglasio da postoji problem sa brojem posada. Takođe je najavio da će do kraja godine biti modernizovano još 40 tenkova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sajam naoružanja u Abu Dabiju neverovatan, jer su na njega došli svi, kako zapadnjaci, tako i Rusi i Kinezi, a za predsednika Ujedinejnih Arapskih Emirata šeika Muhameda Bin Zajeda al Nahjana rekao da je jedan od lidera koji razgovara sa svima i koji je uspeo sve što je malo ko uspeo. „Mi smo mali i siromašni i ne možemo da se poredimo sa njima, ma koliko vodili nezavisnu i samostalnu spoljnu politIku. On je veliki u finansijskom i u svakom drugom smislu“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje Tanjuga o čemu je razgovarao sa šeikom Bin Zajedom koji je posetio štand Srbije, osim o vojnoj saradnji. On je naveo da su razgovarali i o drugim pitanjima i ukazao da na jesen preti nestašica lekova, kao i pogoršana situacija sa energetikom. Vučić je rekao da svi vode ratove i hoće nekog da pobede, ali da Srbija mora da se snađe. „Mi ćemo opet da se snađemo. Ja ću biti ‘drama kvin’, ali u Srbiji ništa neće da fali“, rekao je Vučić. Povodom kritika da za 60 miliona nije bilo tendera, on je rekao da niko nije uzeo ni dinara i upitao da li je trebalo da se čeka tri meseca umesto da se leče ljudi. „Zamislite da nas neko napadne i raspisujem tender za puške, pištolje i metke. Mi ćemo da se snalazimo i borimo za našu zemlju i moramo da budemo sve jači“, poručio je Vučić. Šeik Muhamed Bin Zajed al Nahjan, predsednik UAE, posetio je prethodno štand Srbije u okviru šesnaestog po redu Međunarodnog sajma vojnog naoružanja i opreme „IDEx 2023“ u Abu Dabiju gde ga je dočekao predsednik Vučić, i predstavio šta je sve izloženo na srpskom štandu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na sajmu naoružanja u Abu Dabiju da će u srpskoj odbrambenoj industriji značajno rasti plate, jer je „tržište neverovatno, svi hoće da ratuju i spremaju se za rat“. „Sve što proizvedemo možemo da prodamo. A da to nije moralno kažite ljudima u Kragujevcu, Čačku, Lučanima, Obrenovu, Bariču…kažite da će da ostanu bez posla posle 50 godina, jer mi nećemo da učestvujemo u prodaji oružja. Ja to neću da im kažem“, rekao je Vučić odgovarajući na novinarska pitanja. On je istakao da će Srbija dok je on predsednik da razvija svoju industriju, da se štiti i da prodaje oružje. „Nismo započeli nijedan rat, da ratujemo nećemo, sem ako nismo napadnuti, ako hoćete možemo da pomognemo, a interesuje nas naša vojska, a onda, koliko ćemo da radimo. Tako se racionalno ponaša“, ocenio je Vučić. On je rekao i da ništa više iz Srbije neće da se izvozi osim onoga sto je višak, kao što je municija. Vučić je naveo da će do kraja godine biti 40 modernizovanih tenkova, ali je napomenuo i da je usko grlo Tehničko remontni zavod Čačak koji ne može sve da postigne. „Zavod je od ogromnog značaja za Vojsku Srbije, jer sve tenkove tamo modernizujemo, kao i borbeno oklopna vozila. Oni sad dobijaju pare, ali neće moći da isporuče za 300 miliona do kraja 2024. godine teško oruđe…, to je 200 komada teške tehnike“, precizirao je Vučić. On je dodao da se sada ide na velike serije proizvodnje Pasarsa, i da se ide na integraciju sa Mistralom i dodaje da je u tom smislu sve rešeno sa Francuzima. Napomenuo je da Srbija sada ne može da dobije „pancire“ zbog rata u Ukrajini, ali se razmišlja kako da se doradi potojeći S1.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana