Vučić i Vučević otkrili spomenik kralju Petru Prvom Tanjug,RTV,RTS

Objavljeno: 25.11.2018. 11:52 Izmenjeno: 26.11.2018. 12:24

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević otkrili su danas spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću u Novom Sadu, povodom obeležavanja 100. godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ nr

Spomenik je postavljen na Trgu republike i otkriven uz pesmu „Vostani Serbie“.

Bronzani spomenik je visok četiri metra i težak više od 3,5 tone, a delo je Unetničke livnice „Jeremić“.

Sa postamentom visok je oko 10 metara, a ima i ćiriličke natpise na sve četiri strane.

Na južnoj strani piše „Petar Prvi Krađorđević 1844-1921“, na severnoj „Kralj Srbije 1903-1918“.

Na zapadnoj strani je grb Kraljevine Srbije, a na istočnoj piše „Ruma, 24. novembar 1918, Novi Sad, 25. novembar 1918“.

Spomenik je izrađen po modelu akademskog vajara Zorana Ivanovića.

Pre otkrivanja spomenika, okupljenim građanima i zvanicama su se obratili Vučić i Vučević, a glumac Lazar Ristovski govorio je monolog kralja Petra Prvog.

„Dobrodošao kući. Izvini što nam je 84 godine trebalo da shvatimo da si ti onaj koji je pobedio i da ti konačno podignemo spomenik“, poručio je Vučić u obraćanju.

Kako je rekao, otkrivajući spomenik kažemo – Hvala kralju oslobodioče, hvala za slobodu, a takvu slobodu kakvu si izborio, zelimo takvu i nikome je ne damo.

„U Novom Sadu, u kome su slobodni ljhudi odlučili da budu deo slobodne Srbije, dragi kralju dobrodošao kući. Spomenik su podigla tvoja dela, a mi smo se setili da ga postavimo, da nas podseti da ništa važnije i preče od Srbije nemamo“, poručio je Vučić.

Vučević: NS je ponosan, kralj Petar I je živeo za svoj narod

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je, obraćajući se na ceremoniji otkrivanja spomenika Kralji Petru I Karađorđeviću povodom 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, da je Novi Sad ponosan što je dobio spomenik koji je trajno svedočanstvo velikom vladaru.

Dodao je da je ovaj spomenik svedočanstvo i Velikom ratu iz kojeg je srpski narod izašao kao pobednik, ali sa tugom koju čitav vek nosi zbog jezive golgote kroz koju je prolazio tokom rata.

„Ovaj spomenik podseća na ponos i čast srpskog naroda, na sve koji su zajedno preživeli pakao rata i koji su otišli braneći svoju zemlju kako bi mi uživali u slobodi“, rekao je Vučević i dodao da spomenik podseća na svaku žrtvu srpskog naroda.

Govoreći o kralju Petru I Karađorđeviću, Vučević je kazao da je taj veliki vladar živeo da služi svom narodu i simbolično dojahao u Novi Sad pre sto godina, na današnji dan, kada je na Velikoj skupštini doneta odluka o prisajedinjenju.

„Na spomenik su uklesane velike reči kralja oslobodioca, da nas od danas pa zauvek podsećaju i uče i da nam ne dozvole da odustanemo od najvažnije borbe, za svoj narod, svoju državu, dostojanstvo i jedinstvo“, zaključio je Vučević.

 

Novi Sad, 23. novembra 2018.- Veceras je u Novom Sadu na Trgu republike postavljen Spomenik kralju Petru I Karadjordjevicu. FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ nr

FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ nr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana