EU 27 odobrili sporazum o izlasku i budućim odnosima sa UK Tanjug

Objavljeno: 25.11.2018. 11:56 Izmenjeno: 26.11.2018. 10:47

 Evropski savet je saopštio da je odobrio Sporazum o povlačenju Velike Britanije iz Evropske unije i Evropske zajednice za atomsku energiju. Jedini „plan B“ EU je da Britanija izađe bez dogovora?

 (AP Photo/Francisco Seco)Tanjug

 

„Evropski savet poziva Evropsku komisiju, Evropski parlament i Savet EU da preduzmu neophodne korake kako bi osigurali da sporazum može stupiti na snagu 30. marta 2019. godine čime bi se omogućilo uređeno povlačenje”, stoji u zaključcima sastanka EU 27.

Evropski savet odobrio je i političku Deklaraciju koja određuje okvir za buduće odnose između Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske.

”Evropski savet ponavlja odlučnost Unije da u budućnosti bude u što bližem partnerstvu sa Ujedinjenim Kraljevstvom u skladu s političkom Deklaracijom. Pristup Unije će nastaviti da bude definisan opštim stavovima i principima utvrđenim u ranije dogovorenim smernicama Evropskog saveta”, navodi se u zaključcima današnjeg samita u Briselu.

Evropski lideri su zahvalili i glavnom EU pregovaraču za Bregzit Mišelu Barnijeu za sve napore i njegov doprinos održavanju jedinstva između država članica EU27 tokom pregovora o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije.

Jedini „plan B“ EU je da Britanija izađe bez dogovora?

Evropska unija nema drugi plan u slučaju eventualnog odbacivanja sporazuma o Bregzitu u britanskom parlamentu, osim trenutnog „plana B“, koji podrazumeva da, ako se to desi, Britanija iz evropskog bloka istupi bez dogovora, rekao je danas visoki zvaničnik EU, odbacivši mogućnost ponovnih pregovora.

„Jedini važeći “plan B“ jeste planiranje priprema za izlazak bez dogovora, i rad na njemu se nastavlja“, rekao je neimenovani zvaničnik, u odgovoru na pitanje šta EU radi da bi se pripremila za moguće nove pregovore, prenosi Rojters.

Zvaničnik je napomenuo da o pripremama za istupanje Britanije iz Unije bez dogovora, lideri EU nisu razgovarali na današnjem samitu, na kojem su odobrili sporazum o Bregzitu.

Nije, kaže, bilo razgovora među liderima niti sa britanskom premijerkom Terezom Mej ni o pitanjima tipa „šta ako“, a koja su vezana za glasanje britanskog parlamenta, koje se očekuje nekoliko dana uoči samita EU 13. i 14. decembra.

On je odbacio nagoveštaje o bilo kakvim razilaženja u stavovima među liderima o pitanju da li bi pregovori sa Britanijom mogli da budu ponovljeni.

„Postoji zajednička ocena da je sporazum koji je na stolu jedini mogući dogovor s obzirom na stavove Velike Britanije“, rekao je evropski zvaničnik.

Na pitanje da li ipak postoji mogućnost da dođe do novih pregovora, odgovorio je da „posle ovog dugog, dugog procesa, ne vidi kako bi to uopšte moglo da se dogodi“.

Mej: Jedini mogući sporazum,glasanje u parlamentu pre Božića

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je danas da je sporazum o Bregzitu koji su lideri Evropske unije danas potpisali „najbolji i jedini mogući sporazum“ za koji će britanski parlament glasati, a ujedno je upozorila poslanike da neće biti opcija za ponovo pregovaranje.

Mej je novinarima, posle jutrošnjeg samita, rekla da se saglasila sa liderima EU, istakavši da neće biti drugih opcija na stolu do istupanja njene zemlje iz evropskog bloka 29. marta, prenosi AP.

„Ako ljudi misle da će nekako ipak biti ponovnih pregovora, to se neće dogoditi“, istakla je.

Mej je navela da će britanski parlament do Božića glasati o sporazumu o razlazu sa EU.

Prema njenim rečima, današnje potpisivanje sporazuma na samitu EU označava kraj jedne faze i početak „ključne nacionalne debate“ o budućnosti Britanije.

Britanska premijerka poručuje da će se boriti „srcem i dušom“ da stekne podršku za sporazum, koji nailazi na ogromno protivljenje među konzervativnim poslanicima, kao i među opozicijom.

„Mislim da imamo dužnost kao parlament… da sprovedemo Bregzit“, istakla je.

Mej je napomenula da će sada pokušati da poslanike ubedi da podrže sporazum objavljujući analize i obraćajući se javnosti, a istovremeno je naglasila da će zemlja, ukoliko sporazum bude odbačen, biti suočena sa većom neizvesnošću, prenosi Rojters.

Premijerka Mej kaže i da nije tužna što napušta EU, iako priznaje da se neki Britanci i neki evropski lideri tako osećaju, prenosi AP.

Istakavši da je „puna optimizma“ u pogledu budućnosti Britanije izvan EU, rekla je da na taj način, zapravo, svi treba da krenu dalje i najavila da će Britanija i nakon istupanja imati tople i prijateljske odnose sa evropskim zemljama.

Britanija je, zaključila je Mej, postigla „dobar sporazum“, sa mnogobrojnim prednostima za tu zemlju i njen narod.

Merkel: Dogovor o Bregzitu je dimplomatsko remek delo

Nemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je dogovor o Bregzitu koji je postigla britanska premijerka Tereza Mej sa Evropskom unijom „diplomatskim remek delom“.

„Ovo je istorijski dan koji izaziva dvojaka osećanja…tragično je što Ujedinjeno Kraljevstvo napušta EU nakon 45 godina, ali moramo da ispoštujemo glas britanskog naroda“, rekla je kancelarka, prenosi AP.

Ona je pohvalila dogovor koji je Mejova danas postigla „u ekstremo teškoj situaciji bez presedana“.

German Chancellor Angela Merkel, center left, speaks with European Union chief Brexit negotiator Michel Barnier, center right, and Slovakian Prime Minister Peter Pellegrini, left, during a round table meeting at an EU summit in Brussels, Sunday, Nov. 25, 2018. European Union leaders are gathering to seal an agreement on Britain's departure from the bloc next year, the first time a member country will have left the 28-nation bloc. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

(AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)Tanjug

Dogovor, smatra kancelarka, uzima u obzir interese obe strane.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk saopštio je danas u Briselu da je EU odobrila Sporazum o izlasku Velike Britanije i političku deklaraciju o budućim odnosima.

Tusk je posle sastanka lidera preostalih 27 članica EU naglasio odlučnost Unije da u budućnosti bude u što bližem partnerstvu sa Ujedinjenim Kraljevstvom.

Junker: Ovo je najbolji i jedini mogući sporazum

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker ocenio je danas u Briselu da je postignut „najbolji i jedini mogući“ sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU.

„Sporazum je dobar, ali i tužan. Ne mislim pritom na sam sporazum, već na Bregzit kao na tužan trenutak za EU, ali i za Veliku Britaniju. Budućnost će to dokazati“, rekao je Junker posle današnjeg samita EU na kojem je prihvaćen sporazum o Bregzitu.

On je posle odluke Evropskog saveta da podrži Sporazum o izlasku Britanije iz EU ponovio da je tužan dan onaj u kome bilo koja članica izlazi iz Unije i potvrdio da su to gotovo jednoglasno poručili i lideri zemlja članica sa samita u Briselu.

„Ovo je najbolji i jedini mogući sporazum. Ubeđen sam da će oni koji moraju još da ga ratifikuju u Evropskom parlamentu i Vestminsteru (britanskom parlamentu) to imati na umu kada budu glasali“, poručio je Junker.

On je naglasio da je bio izazov održati jednistvo EU 27 tokom pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU i dodao da je i problem sa Španijom oko Gibraltara rešen „na način dobar za Španiju“.

Junker je zahvalio glavnom pregovaraču EU Mišelu Barnijeu i njegovom timu kao i svim svojim saradnicima koji su radili na pregovorima sa Ujedinjenim Kraljevstvom. On je obećao i britanskim službenicima u Evropskoj komisiji da nakon Bregzita niko od njih neže biti ”izbačen” i da se uvek divio profesionalizmu i lojalnosti onih Britanaca koji su radili u Evropskoj komisiji.

Orban:Ovo je prava crna nedelja i tužan dan za EU

Mađarski premijer Viktor Orban izrazio je danas žaljenje zbog odobravanja sporazuma o Bregzitu i današnji dan nazvao „pravom crnom nedeljom“ i „tužnim danom za EU“.

Orban je u intervjuu mađarskoj televiziji M1 u Briselu, rekao da je pokušao da ubedi Veliku Britaniju da ostane u EU, ali da nije uspeo, prenosi agencija MTI.

„Sada nemamo ni jednu drugu mogućnost osim da priznamo odluku koja je doneta. Razvod sa Velikom Britanijom je veliki gubitak“, rekao je Orban i objasnio da će, pored političkog i ekonomskog gubitka za EU, Velika Britanija odvući sa sobom puno novca.

Prema njegovim rečima, aktuelni lideri EU snose odgovornost za Bregzit time što su izabrali predsednika Evropske komisije protiv čijeg izbora su bili Britanci i time što su pustili migrante dok su se trudili da zadrže Britance u EU.

Orban je naveo da je postignut cilj da se zaštite interesi Mađara koji trenutno rade u Britaniji i da njihov položaj nije pogoršan.

Počeo samit EU o Bregzitu

Lideri Evropske unije okupili su se na vanrednom samitu u Briselu kako bi potvrdili nacrt Sporazuma o povlačenju Velike Britanije i odobrili političku Deklaraciju o budućim odnosima.

Dogovor Londona i Madrida oko Gibraltara uklonio je jednu od poslednjih prepreka na putu uređenog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU omogućivši da Sporazum o povlačenju postignut na nivou pregovarača i politička Deklaracija o budućim odnosima budu podržani od strane EU.

”Nije lako gledati UK kako odlazi iz EU. Za mene je ovo tužan trenutak. Učinili smo sve kako bi ovaj tzv. razvod bio što bezbolniji, ali rezvodi nikad nisu bezbolni”, izjavio je predsednik Evropske komisje Žan Klod Junker dolazeći na samit.

On je pozvao i britanski parlament da ratifikuje postignuti sporazum, ocenivši da je u pitanju ”najbolji mogući dogovor za Britaniju”, ali i ističući da EU neće menjati svoje fundamentalne pozicije.

Glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije zadovoljn je postignutim sporazumom s Londonom kao i pokazanim jedinstvom 27 članica Unije tokom pregovora.

” Sada je vreme da se preuzme odgovornost. Ovaj dogovor je neophodan kako bi se izgradilo poverenje i buduće partnerstvo. EU i UK će ostati prijatelji i partneri”, poručio je Barnije.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je dolazeći na vanredni samit o Bregzitu izjavio da je optimista i da je ”na stolu dobar dogovor kako za EU tako i za UK”.

”Mislim da imamo dobar dogovor za EU i UK. Sada treba gledati u budućnost. UK će napustiti EU, ali će ostati evropska zemlja. Treba zajedno da radimo sada na dobrim odnosima posle Bregzita”, poručio je Tajani.

On je za decembar najavio rezoluciju Evropskog parlamenta o Bregzitu i pozvao britanski parlament da sarađuje po pitanju usvajanja Sporazuma o povlačenju Velike Britanije iz EU.

Makron: Sporazum o Bregzitu dobar

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je u Briselu uoči vanrednog samita posvećenog ratifikaciji Sporazuma o Bregzitu da je postignuti dogovor o uređenom povlačenju Velike Britanije iz EU dobar i da će ga on podržati.

„Ovaj Evropski savet će biti obeležen jedinstvom u jednom teškom trenutku za EU. Dogovor koji smo postigli posle izbora koji je napravio britanski narod je dobar dogovor i ja ga podržavam. Nadam se da ćemo moći i da razmotrimo buduće odnose koje treba definisati u narednim mesecima. Jasno je da će UK nastaviti da ima važnu ulogu koja će dalje da se razvija“, poručio je Makron.

On je dodao da je i proces izlaska Britanije iz EU pokazao da postoje slabosti unutar EU i još jednom se založio za reformu Unije u narenom periodu.

Očekuje se da Evropski savet u roku od dva sata potvrdi postignuti Sporazum o povlačenju Velike Britanije i odobri političku Deklaraciju što će otvoriti put za dalje pregovore o budućim odnosima EU i Ujedinjenog Kraljevstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana