Srpski narod bio na strani slobode, ponosim se time Sputnjik, Tanjug

Objavljeno: 09.05.2017. 11:38 Izmenjeno: 10.05.2017. 15:02

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je ponosan na činjenicu što je predstavnik naroda koji je od početka bio na strani slobode, a protiv fašizma, ocenjujući da pobedu u Drugom svetskom ratu Srbija ne bi uspela da izvede bez ruske podrške i pomoći.

Premijer je, čestitajući Dan pobede srpskom, ruskom, ali i svim narodima koji su učestvovali u borbi protiv fašizma, rekao da je 9. maj veliki dan za celokupno čovečanstvo, „koji proslavljamo pre svega poštujući i sećajući se desetina miliona onih koji su položili živote za odbranu čovečanstva i za odbranu elementarnih civilizacijskih vrednosti i slobode“.

Vučić je izjavi za Sputnjik podsetio da je ruski narod imao najveće žrtve i najteži teret u borbi protiv fašizma, ali i da je pokazao nepokolebljivost, odlučnost i hrabrost koja se retko sreće.

„Pobedila je velika snaga, ogromna hrabrost i odlučnost. Ako opsada Lenjingrada traje 900 dana, i izdržite bez hrane i vode pod najtežim mogućim uslovima, ako posle pada Smoljenska i posle prodora dole u južnom delu preko Minska i beloruske teritorije vi uspevate da se stabilizujete i napravite veličanstvene pobede u Kursku i Staljingradu, ja mislim da to govori da narod svojom odlučnošću i snagom može mnogo toga da uradi“, rekao je premijer.

Srbi su, kako je rekao, mali narod, koji je boreći se na strani onih koji su se suprotstavljali silama osovine, jedan od onih naroda koji je imao najveće žrtve proporcionalno svom broju.

„Srbi su i zapadno od Drine i Dunava bili najveća meta i najčešća žrtva pre svega Nezavisne države Hrvatske, ali i svih drugih fašista“, podsetio je on.

Premijer je rekao da se zbog svega toga danas moramo sećati tih ljudi, ali uvek sa pogledom u budućnost, znajući da je naš osnovni zadatak da sačuvamo slobodu, nezavisnost i suverenitet.

„Hrabrosti nam nikada nije nedostajalo. Ono što nam je potrebno još više – to je mudrost, želja da očuvamo mir i stabilnost, ali da nikada nikome ni po koju cenu ne damo da ugrozi ono što je naše. A nema veće, više i važnije vrednosti od slobode“, rekao je on.

Vučić je ocenio da sve ono što doprinosi boljem shvatanju slobode i onome što deca treba da razumeju kao najveću vrednost jeste nešto što treba da baštinimo na poseban način, kao i da je današnji dan pravi primer za to.

Novinari Sputnjika poklonili su premijeru Georgijevsku lentu – crno-narandžasta lentu koja simboliše hrabrost, viteštvo, vrlinu i pobedu koja se nosi na Dan pobede protiv fašizma.

 

Vučić Vokeru: Nemoj više da nam pretiš!

 

„Na stranu što je saradivao sa Albanijom, na stranu što se angažovao od americke obaveštajne agencije. Je li moguće da se ti, čovece koji si nam govorio da si neutralan i objektivan, danas zalažeš za Veliku Albaniju? Još kažeš da imaš rešenje! Da li nam to opet pretiš? Nemoj više da nam pretiš!“, rekao je Vučić.
Bivši šef verifikacione misije OEBS-a na KiM Voker je juče izjavio da ima projekat za „ujedinjenje Albanaca u Albaniji, na Kosovu ali i u dijaspori.“

Srbija će na svakom mestu i na svakom nivou iznositi ovaj krunski dokaz da Vokeru nikada nije bio cilj zaštita ljudskih prava na KiM već borba protiv Srbije i stvaranje „Velike Albanije“, istakao je Vučić za Sputnjik.

Ovo je važna vest koju ne bi trebalo propratiti samo na dnevno političkom nivou, ocenio je Vučić.

„O ovoj Vokerovoj poruci ćemo tek da razgovaramo. I to na svim nivoima u Evropi i u svetu. Nije Vilijam Voker tek tako nešto izgovorio. On je porucio da ima projekat, da ima plan za ujedinjenje Albanije, Kosova i takozvane albanske dijaspore. Dakle, de fakto, ima plan za stvaranje „Velike Albanije““ rekao je on

Premijer i izabrani predsednik objašnjava i zašto je baš Vokerova poruka, posle višednevnih prica o „Velikoj Albaniji“, važna vest.

„Čini mi se da na te poruke dosada nismo obraćali dovoljno pažnje, ali obratićemo! Vilijem Voker je bio neko koje predstavljao “nezavisnu i objektivnu misiju“ OEBS-a, ili su nas makar ubedivali u to“

Vučić je u vezi sa Vokerovim delovanjem podestio da je „slucaj Racak“ bio fabrikovan i da je poslužio kao razlog za veliki sukob.

„To je bio razlog, to je bio povod za rat. Sve je krenulo od laži Vilijema Vokera. To je taj čovek koji danas otvoreno pokazuje da je on u stvari velikoalbanski lobista. To je isti covek zbog koga su sproveli agresiju na Republiku Srbiju. To je isti covek! To je taj covek koji se sada zalaže za “Veliku Albaniju“ i to otvoreno kaže. On to više i ne krije,“ zaključio je Vučić.

On ukazuje i da su bivšeg finskog predsednika Martija Ahtisarija dovodili kao međunarodnog posrednika koji je trebalo da bude nezavistan, koji je trebalo da ponudi nešto što je objektivan plan za rešenje problema izmedu Srba i Albanaca, a danas je i on u albanskom timu Prištine.

To nam govori, napominje Vučić da je sve od početka bilo usmereno, ne protiv Slobodana Miloševića ili ne svakako samo protiv njega, već pre svega protiv Srbije.

Sad za to imamo krunske dokaze. Sad to više nije pisanje naše štampe. Sad to nije pitanje da li to neko od nas misli. Oni su sami te dokaze ponudili, pružili ih celom svetu kao na tacni, dodaje on.

„Pa da li sve ovo treba da znaci da sutra opet treba da verujemo u nekakve tobože objektivne medunarodne organizacije ciji će predstavnici na najdirektniji i najflagrantniji nacin da se zalažu za „Veliku Albaniju“? upitao je Vučić i podsetio da su „njihovi izveštaji bili casus belli za rat. Za najdirektniji napad na Republiku Srbiju.“

Premijer i budući predsednik Srbije ne misli da će Srbija uskoro moći da vrati stvari unazad niti da natera Ameriku ni 23 zemlje Evropske unije da povuku priznanje Kosova, ali velika diplomatska borba se nastavlja.

„Borićemo se! Oni su i dalje svi zajedno. Mnogo snažniji nego mi. Ponosan sam na činjenicu da je sada svakome u svetu jasno na cijoj strani je moral. Ne zaboravite, ne postoji ništa važnije od toga. Uveren sam da će dobar deo ljudi početi da razumeva šta se dogodilo. Pa makar da to imamo za budućnost. Pa makar da uvek možemo da govorimo kako i na koji način i zbog čega je napadnuta naša zemlja“, zaključio je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana