Vučić: Nekakav dogovor smo postigli, nisam ništa potpisao, nije dan D tanjug

Objavljeno: 19.03.2023. 09:17 Izmenjeno: 21.03.2023. 11:35

EU će procenjivati koliko je ko uradio iz implentacionog plana koji će sasvim sigurno morati da bude proširen, iako meni ne bi smetalo da ostane ovakva.

foto tanjug

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Ohridu da je nekakav dogovor postignut i da je zadovoljan zbog toga, kao i da ništa nije potpisao i da nije bio dan D. „Danas je trebalo da dogovorimo implementacioni plan, nekakav dogovor smo postigli, zadovljan sam zbog toga, svakako ovo neće biti sve, ali ovih nekoliko tačaka smo dogovorili će postati deo pregovaračkog okvira, za obe starne. I za Beograd i Prištinu, i Evropski savet kako smo očekivali doneće odluku da to postane deo pregovaračkog okvira“, rekao je Vučić nakon trilateralnog sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, zvaničnicima EU – visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom za dijalog Miroslavom Lajčakom. Kazao je da je važno od onoga što je dogovoreno da će Evropski savet na putu i u procesu koji je dubok, ozbiljan i koji ne traje jedan dan ili pet dana. Vučić je rekao da se ništa nije završilo večeras već da, kako je rekao, tek počinje. „EU će procenjivati koliko je ko uradio iz implentacionog plana koji će sasvim sigurno morati da bude proširen, iako meni ne bi smetalo da ostane ovakva. U implementacionom planu, osim ove važne tačke da će to biti deo gde smo primili k znanju činjenicu da će EU da to stavi kao sastavni deo našeg pregovaračkog okvira i jedne i druge strane i da će se to ceniti nezavisno za svaku od strana, koliko je šta uradila, za nas je od velike važnosti da je kao prioritetna obaveza stavljeno formiranje ZSO u skladu sa prethodno potpisanim sporazumima u okviru dijaloga“, rekao je Vučić novinarima. Zbog toga sam zaista zadovojan, još se govori o nestalim osobama i priča o donatorskim konferencijama, ali to će zavisiti od toga jer će implentacioni plan sasvim sigurno morati da se nadograđuje, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  u Ohridu da Srbiju čeka težak proces, ali je naglasio da je važno to što je rekao šta su naše crvene linije. “Čeka nas težak proces, polako, važno mi je da sam rekao šta su naše crvene linije, i to ponavaljam na isti način kao i ranije, što je i Kurti rekao, nema tu filozofije, svako štiti svoje interese“, rekao je Vučić na pitanje novinara da li se Aljbin Kurti obavezao na povratak Srba i na to da će prestati sa žestokom retorikom koja izaziva tenzije i međuetničke incidente. “Oni jedva čekaju da kažu kako će biti u skladu sa njihovim ustavom, a to ovde ne piše. Sada ne piše, a ko zna šta će biti u budućnosti”, rekao je Vučić. Na novo pitanje predsedniku koji se novinarima obratio nakon više od 12 sati razgovora vođenih sa predstavnicima Prištine i EU, a kojima se na kraju priključio i specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar, da li je trebalo večeras da se potpiše nešto u Ohridu, Vučić je rekao da je Kurti to tražio ceo dan. Na pitanje kako je pojašnjeno članstvo u međunarodnim organizacijama i da li se definisalo o kojim organizacijama je reč, Vučić je rekao da ništa nije pojašnjeno. “Bolje je da ja o tome ne govorim. Zato što nema u implementacionom planu. Nismo definisali upravo zbog svega što sam govorio”, rekao je Vučić. Na pitanje da li je jedna od crvenih linija zahtev Kurtija da Srbija treba da se izvini za 1999. godinu, Vučić je rekao da mu to niko nije pomenuo. “Mislim ne danas, Kurti traži i ratnu odštetu, sve to traži”, napomenuo je Vučić. Na pitanje da li ima novog datuma za razgovore, on je rekao da nema i da sada treba da počnu da razgovaraju o ZSO i ovome što je napisano.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno oblačno

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana