U Crnoj Gori otvorena birališta za predsedničke izbore tanjug

Objavljeno: 19.03.2023. 09:26 Izmenjeno: 19.03.2023. 20:04

Mandat predsednika Crne Gore traje pet godina, a do sada su svi predsednici bili iz DPS-a.

foto tanjug

 

U Crnoj Gori su  u sedam sati otvorena biračka mesta za predsedničke izbori, a glasanje će trajati do 20 sati. Pravo glasa imaju 542.154 birača, koji se opredeljuju između sedam predsedničkih kandidata. To su aktuelnog šefa države i kandidata Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, lidera Nove srpske demokratije, kandidata liste Za budućnost Crne Gore Andrije Mandića, kandidata Demokrata Alekse Bečića i Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića. Na izborima učestvuju i kandidati Pokreta Evropa sad Jakov Milatović, poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković i influenser Jovan Jodžir Radulović. Ukoliko na današnjim izborima nijedan kandidat ne dobije više od polovine glasova građana izašlih na izbore, 2. aprila biće održan drugi izborni krug. U drugom izbornom krugu nadmetaće se dva kandidata koja budu imala najviše dobijenih glasova u prvom krugu. Najviše birača je registrovano u Podgorici 143.608, a najmanje u Šavniku – 1.777. Cela Crna Gora je jedna izborna jedinica. Izbore prati veliki broj kreditovanih novinara i domaćih i inostranih posmatrača. Posmatrače Evropskog parlamenta predvodi evroposlanik i izvestilac za Crnu Goru Tonino Picula. Mandat predsednika Crne Gore traje pet godina, a do sada su svi predsednici bili iz DPS-a.

Do 18 sati na predsedničkim izborima u Crnoj Gori glasalo je 56,6 odsto upisanih birača ili oko 306.700, saopštio je CDT. Prema podacima CDT-a: na Severu je glasalo 55,4 odsto, u Centralnoj regiji – 61.4 odsto i na Jugu – 49 odsto upisanih birača. Prema podacima koje je objavio Demokratski front do 17 sati je glasalo 53,72 odsto upisanih birača, a Demokrate da je do tog sata izašlo 53,75 odsto birača. CeMI je saopštio da je do 17 sati glasalo 52,4 odsto biračkog tela Crne Gore. Biračka mesta u Crnoj Gori se zatvaraju u 20 sati. Na jednom biračkom mestu u šavničkoj opštini glasanje je prekinuto zbog nepravilnosti.

U Crnoj Gori su u 20 sati zatvorena biračka mesta na kojima su se građani opredeljivali između sedam predsedničkih kandidata. Prema podacimma CDT izlaznost do 19 sati bila je 60,6 odsto, a CEMI je saopštio da je glasalo 60,5 odsto biračkog tela. U birački spisak je upisano 542.154 građana s pravom glasa. Kandidati su bili – aktuelni šef države i kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, lider Nove srpske demokratije, kandidata liste Za budućnost Crne Gore, odnosno Demokratskog fronta Andrija Mandić, kandidat Demokrata Alekse Bečića i Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović. Na izborima su učestvovali i kandidati Pokreta Evropa sad Jakov Milatović, poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković i influenser Jovan Jodžir Radulović. Đukanović je prvi put predsednički kandidat stranke koja je od 30. avgusta 2020, prvi put od njenog osnivanja, u opoziciji. Ukoliko na današnjim izborima nijedan kandidat ne dobije više od polovine glasova građana izašlih na izbore, 2. aprila biće održan drugi izborni krug. U drugom izbornom krugu nadmetaće se dva kandidata koja budu imala najviše dobijenih glasova u prvom krugu. Mandat predsednika Crne Gore traje pet godina, a do sada su svi predsednici bili iz DPS-a.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno oblačno

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana