Vučić : Ne teče nam med i mleko, ali smo puno stvari uradili

Objavljeno: 23.03.2016. 11:51 Izmenjeno: 23.03.2016. 11:51

Srbija sposobnija od mnogih zemalja ,pa i članica EU, da savlada probleme s kojima će se u narednom periodu suočiti, poručio premijer Vučić na poslovnom forumu u Frankfurtu.

Premijer je rekao i da će Srbija nastaviti da ulaže napore da očuva stabilnost i mir u regionu, izrazivši uverenje da će u tome uspeti.

„Mislim da smo bili u mogućnosti da pokažemo celom svetu koliko napora ulažemo u stabilnost regiona. Moja prva poseta kao premijer je bila je poseta Sarajevu, a video sam se i sa prištinskim liderima više od 15 puta, i to ne samo u Briselu. Uspeli smo da smirimo tenzije u odnosima Beograda i Prištine“, rekao je on.

Istina, dodao je, i dalje brojimo „teške“ godišnjice, ali region je prošao kroz teške dane uspešno, a da nije bilo nikakve destabilizacije.

Zbog toga je, kako je rekao, i uveren da će Srbija uspeti da privuče još kompanija iz inostranstva da ulažu ovde, pa tako i kompanije iz Nemačke.

Istakao je da će Srbija nastaviti reforme, čije su rezultate prepoznale i međunarodne finansijske institucije, podsetio da je zemlja značajno skočila na Duing biznis listi Svetske banke, kao i da je prošla tri revizije MMF-a, a uslediće i četvrta i peta nakon izbora.

Srbija je, ponovio je, privržena svom putu u EU, političkoj stabilnosti, koju je postigla, reformskom procesu koji će nastaviti.

„Nismo zemlja gde teče mled i mleko, ali smo puno stvari uradili, sproveli teške reforme u protekle dve godine. Mi smo izuzetak u istočnoj Evropi, jer smo bez ikakvog pritiska sproveli fiskalnu konsolidaciju i smanjili plate i penzije. Mislim da smo obavili odličan posao“, kazao je on.

Podsetio je i da je Srbija prošle godine ostvarila privredni rast, nakon više godina recesije, što je veliki uspeh.

 

Vučić u poseti nemačkoj pokrajini Hesen 

Srbija je lojalan partner Nemačkoj, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić nakon razgovora sa premijerom nemačke pokrajine Hesen Folgerom Bufijeom.

Vučić je primetivši da je činjenica što Bufije ima porodične veze sa Srbijom, dobra osnova za još bolje odnose Srbije i Hesena, ali i Srbije i Nemačke.

Vučić, koji je inače drugi srpski premijer koji je posetio pokrajinu Hesen, novinarima je izjavio da je sa Bufijeom razgovarao o mnogim pitanjima, a posebno je, kako je rekao, zadovoljan što je Srbija do sada imala podršku Nemačke i Hesena na njenom putu u EU.

Podsetio je na značajne ekonomske veze Nemačke i Srbije, navodeći da u Srbiji radi 370 nemačkih kompanija, koje zapošljavaju više hiljada ljudi, te dodao da je trgovinska razmena samo sa Hesenom iznosila prošle godine više od 300 miliona evra.

„To je za nas značajno, nadam se unapređenju ekonomske saradnje, a učinićemo sve da dođe još više investitora iz Hesena“, najavio je premijer.

On je pozvao Bufijea, koji je i potpredsednik vladajuće CDU, odnosno zamenik Angele Merkel, da poseti Srbiju.

Bufije je, prema rečima Vučića, rekao da bi to moglo biti realizovano naredne godine, ali je Vučić insistirao da poseta bude još ove godine.

„Bićemo uvek lojalni prijatelji vama, kancelarki i Nemačkoj“, poručio je Vučić, naglasivši da će Srbija raditi na očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Bufije se, najpre, novinarima obratio sa „dobar dan“ na srpskom i rekao da je imao otvoren i prijateljski razgovor sa Vučićem.

Izrazivši uverenje da ovo neće biti jednokratna poseta, već da će se posete celnika Hesena i Srbije smenjivati, Bufije je rekao da je zadovoljjan razgovarom o svi aktelnim temama, posebno o jučerašnjem terorističkom napadu u Briselu.

Bufije je naglasio da su on i Vučić izrazili zabrinutost i žaljenje zbog napada, dodajući da je neophodna zajednička borba protiv ovog izazova.

S tim u vezi je ukazao da je juče u Berlinu potpisan sporazum između ministara unutrašnjih poslova Srbije i Nemačke o tešnjoj policijskoj saradnji.

Kada je reč o izbegličkoj krizi Bufije je odao priznanje Srbiji, zahvalivši se na velikom doprinosu koji je dala u savladavanju talasa izbeglica, kao i pomoći ukazanoj ljudima.

Kad je reč o proširenju saradnje Hesena i Srbije Bufije je naveo da je za to bitna dobra politička klima i stabilnost, te ocenio da već sada radi veći broj preduzeća iz Hesena u Srbiji.

S tim u vezi je podsetio da je nemačka vlada odlučila da otvori put za legalno doseljavanje građana iz bezbednih trećih država, kao što je Srbija.

„Nimo ništa ispustili. Razgovarali smo i o situaciji s Romima, stanju na Kosovu, ali i teškoj situaciji u Bosni i Hercegovini“, kazao je Bufije ocenivši da Hesen i Srbiju vezuje i veliki broj srpskih državljana koji žive u toj nemačkoj pokrajini.

Rado je prihvatio poziv srpskog premijera da poseti Srbiju, rekao je i dodao da će mu biti drago da vidi kako je napredovala zemlja.

Inače, Bufije je ranije izjavljivao kako pamti lepe trenutke provedene kod svojih rođaka u Srbiji.

„Imam porodične veze sa Srbijom i želeo bih da vidim kako je ta zemlja napredovala. To je predivno mesto i želim da joj pomognem“, poručio je premijer Hesena.

Zadovoljan je što je čuo od srpskog premijera da Angela Merkel uživa veliki ugled u Srbiji, ocenivši da se ona sve više doživljava „kao simbol nade“.

„Ova poseta je bila veoma interesantna i posebno sam joj se radovao. Voleo bih da uskoro ponovo dođete“, poručio je Bufije.

Srpski premijer se upisao u knjigu gostiju u sedištu premijera Hesena, koji mu je poklonio porcelanskog lava, simbola te nemačke pokrajine.

 

Bufije: Osnov napretka države stabilna politička situacija

Srbija je dobro mesto za investicije i to bi trebalo iskoristiti, kako bi mladi ljudi imali dobru perspektivu, izjavio je Bufije.

Bufije je rekao da je osnov napretka svake države stabilna politička situacija jer niko neće da investira u zemlji u kojoj nema stabilnosti i prihvatio poziv premijera Vučića da poseti Srbiju.

Vučić, koji danas boravi u Nemačkoj, i premijer Savezne pokrajine Hesen razgovarali su i o bilateralnim odnosima Srbije i Nemačke, ekonomskoj saradnji i nemačkim investicijama u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju vlade, Vučić je rekao da Srbija čini sve da poboljša poslovnu klimu i da se nada da će ubuduće još više investora iz nemačke dolaziti u našu zemlju, podsetivši da mnoge kompanije iz Hesena, kao što su Štada, Frezenijus, Meser, Norma, već rade u Srbiji.

„Nadamo se da će ubuduće biti više investitora iz vaše zemlje, jer činimo sve kako bi poboljšali poslovnu klimu u našoj zemlji“, naglasio je Vučić.

Vučić je obavestio nemačkog kolegu i o ekonomskim reformama koje je srpska vlada sprovela, fiskalnoj konsolidaciji i sporazumu sa MMF.

Tokom susreta, dvojica zvaničnika razgovarali su i o jučerašnjem terorističkom napadu u Briselu, migrantskoj krizi, kao i odnosima u regionu.

Vučić je istakao da je Srbija šokirana poslednjim događajima u Briselu i da čini sve kako bi održala mir i stabilnost kako u zemlji, tako i u regionu.

Premijer Bufije je rekao da je situacija u Hesenu veoma teška zbog migrantske krize, budući da se u ovoj saveznoj pokrajini trenutno nalazi oko 80.000 migranata, što je veoma zabrinjavajuće.

Premijer Vučić nastavlja boravak u Nemačkoj obilaskom Frankfurtske berze i učešćem na Srpsko-nemačkom poslovnom forumu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 20°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 14°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana