Više od 40 miliona dinara za poljoprivredu

Objavljeno: 23.03.2016. 11:34 Izmenjeno: 23.03.2016. 11:34

Ove godine Sekretarijat za privredu Grada Beograda izdvojio je 40.540.000 dinara za podsticajna sredstva, što je za 18 miliona dinara više nego prošle godine.

Mi se trudimo da budžet koji je opredeljen za podsticajna sredstva našim poljoprivrednim proizvođačima bude što veći, a ove godine Sekretarijat za privredu Grada Beograda izdvojio je 40.540.000 dinara za podsticajna sredstva, što je za 18 miliona dinara više nego prošle godine, istakla je direktorka Uprave za poljoprivredu Snežana Vračar, gostujući u Jutarnjem programu Studija B.

– Javnim pozivom koji smo raspisali 18. marta u oblasti voćarstva i povrtarstva Grad Beograd nudi namenska i bespovratna sredstva koja se poljoprivrednicima daju za nabavku plastenika sa sistemom za navodnjavanje, kao i nabavku protivgradnih mreža. Na konkurs se mogu javiti fizička lica koja imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo, sredstva su namenska i bespovratna, dodeljuju se u maksimalnom iznosu od 80 odsto cene prihvatljivih troškova i podnosilac može konkurisati za samo jednu vrstu opreme – rekla je Snežana Vračar.

Govoreći o nabavci sistema za navodnjavanje kap po kap, Vračarova je podsetila da poljoprivrednik mora imati vlastiti izvor odnosno bunar i da se za zalivanje ne može koristiti voda iz gradskog vodovoda.

– Prošlogodišnja iskustva govore da je najviše sredstava dodeljeno poljoprivrednicima sa teritorije Mladenovca, koji su podsticajnim sredstvima grada izgradili 14 plastenika, kao i veliki broj košnica. Dakle, od poljoprivrede može dobro da se zaradi, i zato se i Grad Beograd trudi da pomogne i omogući zainteresovanima da dobiju pravu priliku da započnu posao. Od 17 gradskih opština, na čak 14 njih ima poljoprivredne proizvodnje i to svakako treba iskoristiti – rekla je Snežana Vračar, podsetivši da je rok za prijavljivanje po konkursu za voćarstvo i povrtarstvo 28. april. Ona je naglasila da svi potrebni podaci o uslovima i drugi elementi poziva mogu da se potraže na sajtu Grada Beograda (www.beograd.rs), u svim gradskim opštinama ili u Sekretarijatu za privredu, u Ulici kraljice Marije 1.

Direktorka Uprave za poljoprivredu istakla je da prednost pri konkurisanju imaju samohrani roditelji, a da su među ostalim kriterijumima i broj članova domaćinstva, prebivalište i gazdinstvo na teritoriji grada, kao i drugi opšti uslovi.
Grad Beograd raspisao je konkurs i za pčelarstvo, za nabavku po sedam košnica sa pripadajućim ramovima i centrifugom odnosno vrcaljkom za med.

– Maksimalni iznos sredstava po jednom korisniku iznosi 45.000 dinara. Prošle godine podelili smo 360 košnica, a nadam se da će ove godine taj broj biti veći, a rok za prijave je 15. april, tako da će svi koji budu želeli da konkurišu imati dovoljno vremena da se informišu i saznaju sve potrebne detalje – podsetila je Snežana Vračar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 8°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 19°C
Min: 6°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana