Vučić: Mnogo je problema i pritisaka na Srbiju zbog KiM Studio B, Tanjug

Objavljeno: 21.05.2021. 12:28 Izmenjeno: 22.05.2021. 13:44

Sve u Srbiji ide na bolje, kaže Vučić ali ga zabrinjava problem Kosova i Metohije.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je, tokom obilaska rekonstruisanog hotela „Terme 36.6“ u Priboju, da Srbiji ekonomija dobro ide, ali da će biti mnogo problema i pritisaka zbog Kosova i Metohije.

Kako je rekao, sve ostalo u Srbiji ide bolje, ali ga zabrinjava problem Kosmeta.

„Mnogo je političkih problema i pritisaka na Srbiju zbog Kosova i Metohije. Plašim se da će ovih dana da krenu sa raznim čudima, ali borićemo se, predaja nije opcija“, rekao je Vučić.

Dodao je da ekonomonija ide dobro, da će penzioneri imati penzije, te da će biti i više radnih mesta za građane.

Brojke bolje, vakcinišite se, to je spas

Predsednik Vučić izjavio je da su „korona“ brojke danas bolje, da je manje zaraženih i da situacija sa epidemijom ide u dobrom smeru, ali je pozvao građane da se vakcinišu radi zdravlja, kao i napretka ekonomije.

„Molim ljude da nastave da se vakcinišu. Ne mogu da kažem da to ide loše poslednjih dana, voleo bih da ide brže, ali nije loše“, rekao je Vučić u Priboju odgovarajući na pitanje novinara da li je situacija, iako bolja, toliko dobra da bi građani prestali da vode računa.

Predsednik je naveo da je uveren da u narednih 20-ak dana možemo da dođemo do cifre od 50 odsto vakcinisanih punoletnih, bar prvom dozom, ali da je sve na ljudima.

„Vakcine su spas, one daju život. Vakcina donosi fabrike, novac, ona nas spasava od svega. Molim ljude da se vakcinišu i da budu pažljivi, posebno nevakcinisani. To je moj apel“, rekao je Vučić.

On je preneo da su danas korona brojke najbolje do sada, poredeći sa prethodnom nedeljom.

„Stvari idu u dobrom smeru, ali što je više vakcinisanih, biće sve bolje“, rekao je Vučić.

Vučić: Nikada se nećemo odreći podrške našem narodu

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je  da Srbija želi najbliže odnose sa Crnom Gorom i da se nikada neće odreći podrške svom narodu u toj zemlji.

Vučić je, upitan za izjavu predsednika Crne Gore Mila Ðukanovića, povodom 15-te godišnjice osamostaljenja, da ta zemlja mora da se odupre „velikoj državnoj kleronacionalistočkoj agresiji našeg negiranja“ i da je tom odlukom ispravljena nepravda, kazao da je ono što se dogodilo pre 15 godina bilo pravo gađana Crne Gore da je donesu, kao i da nikoga ne treba terati da ostane sa nekim ako to ne želi.

„Međutim, da li sam u to vreme voleo i da li bih danas voleo da je odluka drugačija, da voleo bih da smo sačuvali zajednicu Srbije i Crne Gore, ali poštujem pravo građana Crne Gore koji su doneli drugačiju odluku i poštujemo nezavisnost Crne Gore“, objasnio je on.

To, kako kaže, govori o nesposobnosti političara u to vreme, jednoj višedecenijskoj antisrpskoj politici koja je vođena protiv našeg naroda u Crnoj Gori i državne zajednice.

„Danas imaju nezavisnu državu, želimo najbliže odnose, ali ne moraju da izmišljaju neprijatelje tamo gde ih nema i da ne govore našem narodu u Crnoj Gori da ne smeju biti pripadnici srpskog naroda, jer ako jesu nemaju prava. Nas zanima da imamo najbliže odnose sa Crnom Gorom, ali i da pružamo podršku srpskom narodu u Crnoj Gori, poštujući nezavisnost Crne Gore“, objasnio je on.

Vučić je istakao da se Srbija nikada neće odreći podrške srpskom narodu, i da ništa ne radi protiv Ustava Crne Gore, ili suprotno evropskim pravilima, međunarodnog javnog prava.

„Samo kada pogledate položaj Albanaca u Severnoj Makedoniji i poredite sa Srbima u Crnoj Gori, a Srba u Crnoj Gori je procentualno značajno više, biće svima sve jasno“, rekao je Vučić.

Država pomaže poljoprivredi,ne može da uređuje tržište

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  da država velikim subvencijama pomaže poljoprivrednicima, ali da ne može da uređuje tržište, niti da otkupljuje sve tržišne viškove.

Vučić je tako odgovorio u Priboju na novinarsko pitanje da li država može da obeća poljoprivrednicima da će njihovi proizvodi imati prednost u odnosu na uvozne na tržištu.

„Uz svu najbolju nameru, država ne može da uređuje tržište. Mi ove godine imamo odličnu cenu kukuruza, imali smo odličnu cenu maline, ali to nije vest za medije i nigde se ne čuje. Naša je navika da budemo uvek ti koji ćemo da kukamo i da se žalimo, a kada nam je dobro, onda ćemo da prećutimo. To nije u našem kodu da kažemo da je bilo nešto dobro i pošteno“, rekao je Vučić.

Dodaje da država obezbeđuje 50 odsto sredstava za nabavku novog traktora, a da su te subvencije 2017. i 2018. godine iznosile i do 65 odsto.

U kojoj to zemlji postoje tolike subvencije, zapitao je Vučić.

„Ne možemo da garantujemo da ćemo mi da otkupljujemo sve tržišne viškove, ko god da vam to kaže – lagao bi vas, nije moje da se dodvoravam bilo kome. Naše je da subvencijama podstičemo razvoj, pre svega, stočarstva, ali i voćarstva i povrtarstva. Ratarstvo ne morate da podstičete toliko. To je naš posao, a mi da odredimo cenu na svetskom tržištu u zavisnosti od toga da li je bilo kiše ili sunca u Ukrajini, Kini ili Americi, nije realno“, kazao je Vučić.

Naglasio je da država uvek pomaže poljoprivredi, ali i da ta pomoć države nikad nije dovoljna.

Predsednik ističe da u Srbiji svake godine raste poljoprivredna proizvodnja, da sve veće površine navodnjavaju, da su sve više zaštićene specijalnim mrežama u voćarstvu, zatim da se sve više upotrebljavaju najsvremenije agrotehničke mere…

Ali, da obećam ono što nije u domenu države – ne mogu, a da pomažemo hoćemo, poručio je Vučić.

Na pitanje da li može da bude veća poljoprivredna penzija pošto sada iznosi 11.800 dinara, predsednik je istakao da nju dobijaju samo oni koji nisu uplaćivali poreze i doprinose, i da je to neka vrsta socijalne pomoći.

Dodao je da bi voleo da poljoprivredne penzije budu veće i da se i zato otvaraju nove fabrike, putevi i drugo.

Opozicija od besa vise ne zna šta da kaže

Predsednik  Vučić rekao je  da nema veze sa uhapšenim Milanom Kendijom i da opozicija od besa više ne zna šta da kaže.

Vučić je, upitan za pisanje pojedinih medija o hapšenju pripadnika MUP-a Milana Kendije, koji je optužen u slučaju „Jovanjica 2“, a kod koga su navodno pronađena pisma koja je pisao Vučiću u vezi zaposlenih u Jovanjici, rekao da nije imao nikakve veze.

„Od besa više ne znaju šta da kažu, jer ne mogu da kažu da su izgradili pet fabrika u Priboju, a ja došao i ugasio četiri, pa nisu, nisu izgradili nijedan autoput, niti prugu. Šta drugo da kažu i rade, nego da im se umesto kokošaka čini marihuana, da im se priviđam u nečemu“, dodao je on.

Vučić je rekao da nema pojma i ko zna o čemu mu je taj čovek pisao i da li mu je pisao.

„Kakve to veze ima sa celim slučajem?“, upitao je on.

„Zamislite da uđete u moju kuću kada sam bio mladić pa sam imao okačenu sliku Demi Mur i onda kažete Demi Mur je umešana u njegovo kulinarsko ponašanje u Zagrebu ili Rijeci čim je njena slika u njegovoj kući. O čemu pričate? To je izraz nemoći, neznanja, nepostojanja ideja, planova, programa“, naglasio je Vučić.

Rekao je da je ponosan na fabrike, kao ova u Priboju koju je otvorio.

„To je za šta živimo i radimo. Nisu nam potrebne laži, o nama govore dela, putevi, fabrike, bolnice, na kraju i plate i penzije koje nisu dobre, ali najbolje u istoriji i biće bolje i veće. Oni neka izmišljaju šta god hoće, istinu da pobede ne mogu“, poručio je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana