Vučić: Mir i deeskalacija tenzija su ključni zadaci svih nas tanjug

Objavljeno: 28.10.2022. 11:42 Izmenjeno: 31.10.2022. 09:46

„Srbija je vojno neutralna, ali će nastaviti korektnu saradnju sa NATO-om“, napisao je Vučić.

foto tanjug

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je  sa predsedavajućim Vojnog komiteta NATO admiralom Robom Bauerom.

„Dobar razgovor sa admiralom Robom Bauerom, predsedavajućim Vojnom komitetu NATO. Mir i deeskalacija tenzija su ključni zadaci svih nas“, poručio je Vučić na instagram profilu „Budućnoststrbije“.

„Srbija je vojno neutralna, ali će nastaviti korektnu saradnju sa NATO-om“, napisao je Vučić.

Predsednik Vučić je istakao da je veoma važno da postoji redovan dijalog predstavnika naše države sa zvaničnicima političkih i vojnih struktura alijanse, koji doprinosi jačanju međusobnog poverenja.

Ovom prilikom se razgovaralo o unapređenju saradnje Srbije i NATO na različitim nivoima.

Predsednik Vučić je rekao da pripadnici KFOR imaju važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, kao i u zaštiti Srba i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu i Metohiji. Dvojica sagovornika su se saglasili da je važno izbeći dalje eskalacije.

Admiral Bauer je istakao da NATO ceni Srbiju kao partnera i poštuje njenu vojnu neutralnost.

Predsednik Vučić je uzvratio pozdrave generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu, koje je preneo admiral Bauer.

Bauer:Pripadnika KFOR dovoljno,ako treba tu su rezervne snage

Predsedavajući Vojnog komiteta NATO admiral Rob Bauer izjavio je  za Tanjug da je KFOR spreman da reaguje u slučju bilo kakvih incidenata ili narastajućih tenzija na KiM, te da pripadnika ove misije ima sasvim dovoljno u odnosu na situaciju na terenu i naglasio da ako bude potrebno – postoje i rezervene snage.

„U vojsci nikada ne govorimo tačno šta ćemo preduzeti, jer naravno moramo biti spremni za mnogo toga. Najvažnije je da će KFOR nastojati da doprinese deeskalaciji situacije kako bi osugurali bezbednost ljudi – jer to je njihova misija i sa tim aktivnostima će i nastaviti. Ponekad me pitaju da li je broj trupa kojima KFOR raspolaže dovoljan u slučaju narastanja tenzija. Procena komandatna KFOR-a je da ih je dovoljno u odnosu na situaciju na terenu, ali ako je potrebno – postoje i rezervene snage“, rekao je Bauer odgovarajući na pitanje da li će KFOR reagovati i kako u slučaju eskalacije napetosti na KiM, a povodom odluke o preregistraciji tablica.

Komentarišući bezbednosnu situaciju tim povodom Bauer kaže da taj potez može da bude veoma zabrinjavajući.

„Uvek je od velikog značaja da budemo spremni, u ovom slučaju to podrazumeva da snage KFOR-a izvrše svoj zadatak, a to je da osiguraju bezbednost za sve građane na Kosovu, uključujući Srbe koji žive na severu, u oblasti Metohije“, kaže on i napominje da to za snage KFOR-a ne predstavlja promenu zadataka, ali znači da moraju da budu spremni da reaguju u slučaju bilo kakvih incidenata ili narastajućih tenzija.

„KFOR je upravo to uradio septembra prošle godine kada su tenzije bile u porastu, kada je bilo blokada i kada je postojala pretnja da će situacija eskalirati. Međutim, zahvaljujući ličnom angažmanu tadašnjeg komandanta KFOR-a – sve strane su razumele da je deeskalacija i razgovor bolji izbor“, rekao je on.

NATO, odnosno KFOR, spremni da su izvrše iste te zadatke jer to je razlog zašto su tamo i naravno, uopštetno govoreći, da pozovu sve strane na razgovor kako ne bi bilo eskalacija, dodao je on.

Na pitanje da je na samitu u Madridu Rusija označena kao glavna pretnja globalnoj bezbednosti i kako vidi situaciju na Zapadnom Balkanu, imajući u vidu rat u Ukrajini, Bauer kaže da ruska invazija nije samo pitanje Ukrajine, već je od velikog značaja i za ostale zemlje sveta, jer su narušene međunarodno priznate granice jedne suverene zemlje.

„Zapadni Balkan je prepoznat kao ranjiv region, pre svega zbog ratova koji su ovde vođeni 90-tih godina. Naravno, situacija je danas mnogo bolja, ali je kao posledica odnosa između država regiona sa ostalim učesnicima globalne političke scene kao što su Rusija i Kina, regiona je ranjiv i mislim da sve države to shvataju. U isto vreme, zemlja kao što je Srbija je vojno neutralna i NATO to poštuje, ali druge države traže pomoć od alijanse u raznim oblasima i NATO to radi, ali samo na njihov zahtev.

Kada je reč o najavi o dodatnom angažovanju NATO u regionu, pre svega u BiH Bauer ističe da Alijansa nastavlja da u razgovoru sa državama regiona o paketu mera saradnje.

„Šta taj paket podrazumeva to je trenutno predmet razgovora i ukoliko nam Bosna i Hercegovina predoči određene oblasti u kojima im je potrebna pomoć, na primer, pomoć u osnaživanju sajber bezbednosti, u tom slučaju NATO će sagledati mogućnost kako da unapredimo njene sposobnosti u toj oblast“, rekao je on navodeći stručnu pomoć u obuci, kako bi se poboljšali kapaciteti zemlje koja traži pomoć.

To je, kako dodaje, veoma praktična vrsta saradnje koja se zajedno sprovodi, a u cilju da vojni kadrovi budu bolji u sprovođenju zadataka koji su u službi njihove zemlje.

Na pitanje šta NATO želi od saradnje sa Srbijom i koja je njegova poruka vlastima Srbije, a povodom pregovora sa Srbijom oko novog ciklusa partnerstva, Bauer kaže da svaki put kada se vode pregovori NATO i Srbije razgovara se o novim oblastima saradnje.

„Ovo će biti 16-ta godina programa Partnerstvo za mir koju sprovodimo u saradnji sa Srbijom. Tako da to nije ništa novo. Trenutno se razgovara o nauci i tehnologiji i sajber bezbednosti . To su neke od oblasti o kojima Srbija ima određena pitanja i zahteve, a NATO može da pomogne. Razgovaramo o finalizaciji paketa mera i onda ćemo nastaviti sa našim odnosima, odnosno, nećemo početi iz početka“, rekao je Bauer.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana