Vučić: Kfor odgovorio da nema potrebe da se vrate srpske bezbednosne snage na KiM rts

Objavljeno: 08.01.2023. 10:27 Izmenjeno: 14.01.2023. 13:12

Kaže da nije posao Kfora da brine o barikadama na severu, već o svim Srbima na Kosovu i Metohiji.  

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Kfor u pažljivo sastavljenom odgovoru rekao da nema potrebe za povratak srpskih bezbednosnih snaga na teritoriju KiM i to pozivajući se na Rezoluciju 1244. Svi smo znali i očekivali ovakav odgovor Kfora, kaže Vučić.

Vučić je rekao da je Kfor u svom pažljivo sastavljenom pismenu upućenom Vladi Srbije, koji je i on dobio, odgovorili da smatraju da nema potrebe za povratkom Vojske Srbije na teritoriju KiM, pritom se pozivajući na Rezoluciju 1244.Vučić je rekao da je Kfor u svom pažljivo sastavljenom pismenu upućenom Vladi Srbije, koji je i on dobio, odgovorili da smatraju da nema potrebe za povratkom Vojske Srbije na teritoriju KiM, pritom se pozivajući na Rezoluciju 1244.

„Ali oni se nisu pozvali na deo Rezolucije, pošto nemaju pravo da odbiju taj zahtev. Oni su se pozvali na normativnu normu da čuvaju red i poredak. Napravili su još jednu grešku. Oni su nekada od poslušničkih vlasti u Beogradu tražili da Miloševića izruče na Vidovdan, tako su i ovo uručili na Badnje veče. Uoči Božića da dobijemo negativan odgovor, znamo da to nije slučajno“, rekao je Vučić za Pink.

Poredeći zahtev da se Slboodna Milošević izruči tribunalu u Hagu na Vidovdan, smatra da negativan odgovr na zahtev Vlade Srbije nije slučajno stigao na Badnje veče.

Ističe da se u pismu navodi da KFOR „pažljivo motri na to šta se zbiva na severu“, iako, naglašava, samo dva sata ranije pucano na dečake srpske nacionalnosti.

Kaže da nije posao Kfora da brine o barikadama na severu, već o svim Srbima na Kosovu i Metohiji.

Vučić je rekao da je proverio, iako je bio na Hilandaru, i da mu niko od zvaničnika nije poslao poruku da je užasnut napadom na decu, a da je dobio 11 poruka ambasadora zbog Rade Trajković, kada je dva sata sedela na administrativnom prelazu.

„Pucanje na srpske dečake ih nije nasekiralo. To govori o svima njima, i o odnosu prema srpskom narodu. Ja nisam očekivao drugačiji odgovor Kfora. I pitanje je da li ići na sednicu Saveta bezbednosti. U našoj zemlji postoje dve grupe koje vrše pritisak zbog KiM. Jedni su tobožnje patriote koji samo prave problem svojoj zemlji. Oni će tražiti sednicu SB UN. Idemo sutra, ok, podržaće nas Rusi. A šta ćemo onda. Oni će da izglasaju da se ne vrate srpska vojska i policija. Šta ćemo posle te sednice, da ostavimo Kurtiju da komentariše kako je i SB UN odbio to“ istakao je Vučić.

„Nisam očekivao drugačiji odogovor KFOR-a i sada se postavlja pitanje da li ići na sednicu Saveta bezbednosti UN ili ne“, rekao je Vučić. Kaže da postoje u Srbiji navodne velike patriote koji će reći da idemo na sednicu SB. „Evo idemo sutra na sednicu SB, podržaće nas Rusi, i šta ćemo onda i oni izglasaju na SB da ne dozvoljavaju da se vrati srpska vojska i policija. Osim što smo dobili da pričamo tri dana, šta ćemo četvrtog dana, da ostavimo to i kao mogućnost Kurtiju da komentariše kako se i SB konačno izjasnio po tom pitanju i da ostavimo to kao mogućnost nekome da komentariše kao novi izvor prava za sebe, a protiv Srba i srpske države. Pri tome to ipak ne treba isključiti jer u jednom trenutku mogu da budu drugačije stvari na SB. O tome treba da razgovarao i razmišljamo“, rekao je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana