Vučević: Motiv za napad na dečake je politika koja dolazi iz Prištine tanjug

Objavljeno: 08.01.2023. 10:23 Izmenjeno: 10.01.2023. 11:47

Ali ne treba odustajati, niti smo mi ti koji treba da odustajemo, kako nas ne bi optužili kao glavnog krivca i remetilački faktor“, rekao je Vučević.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je  da je motiv za napad na dečake, ranjene u selu Gotovuša kod Štrpca, politika koja dolazi iz Prištine, koja decenijama unazad govori da su Srbi uljezi i neki strani elemet koji treba izbaciti. Vučić je na TV Prva, odgovarajući na pitanje kome smeta srpski badnjak i trobojka i da li ćemo otkriti ko je kriv za napad na dečake kod Štrpca, rekao da je razumeo da je počinilac otkriven i da se nalazi pred istražnim organima, ali ocenjuje da se stvarni motiv krije iza politika i da među albanskim političarima preovladava narativ da su Srbi problem i da ih treba oterati. „Put nas vodi ka politici koja dolazi iz Prištine. Vidimo i čujemo tu priču, i to ne samo danas nego godinama i decenijama unazad, posebno od ’99, ali i ranije, da su Srbi uljezi i neki strani elemet koji treba izbaciti. Na ovaj ili onaj način izbrisati ih i skloniti sa teritorije i onda neće naravno biti nikakvog problema“, rekao je Vučević. Ističe da „posebno iritira“ reakcija međunarodne zajednice, koja „ignoriše činjenicu“ da su upucani pripadnici srpske nacije na KiM. „Nigde u njihovim saopštenjima tzv. međunarodnih predstavnika nema nacionalnosti. Nego kažu došlo je do pucanja na Kosovu, ili ono što Kurti kaže, upucana su dva državljana Kosova. Nisu to nikakva kosovska državljanina, to su dva dečaka srpske nacionalnosti, koji su upucani zato što su Srbi i zato što su proslavljali Badnji dan“, naglašava Vučević. Dodaje da je juče portparol Evropske komisije Peter Stano u objavi na Tviteru stavio zastavicu tzv. Kosova. „Kao, došlo je do pucanja na Kosovu, pa eto, oni žale. Čekajte, pa šta je razlog pucanja. Ko je bio meta. Kakve su to formulacije. Eto „žalimo što je došlo do pucanja“. Što ne kažete ko je na koga pucao,“ upitao je Vučević. Ministar je rekao i da je i deo srpskog nevladinog sektora ćutao zbog napada kod Štrpca. „Nevladine organizacije će skočiti za drvo, za psa, za mačku, da li nam treba neki infrastrukturni projekat. Tu su prvi svi. Litijum je izgleda važnije pitanje od sudbine ovih dečaka ili njihovih porodica ili Srba na Kosovu i Metohiji. Tad je tišina“, kazao je Vučević.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je  da nije slučajno što je Kfor odgovorio baš na Badnje veče, na zahtev Beograda za povratak srpskih snaga bezbednosti na KiM. Vučević je tokom gostovanja na TV Prva podsetio da se u danu kada je uručen odgovor, dogodilo i ranjavanje srpskih dečaka kod Štrpca. „Nije slučajnost da nam uručuju odgovor na Badnje veče. Predsednik Aleksandar Vučić će upoznati javnost sa odgovorom i pre svega kontekstom, kao i političko-bezbednosnim porukama. Iz toga bi trebalo da izvučemo određene zaključke“, naglasio je Vučević. Naveo je da bi Beograd morao da reaguje na trezven i racionalan način. „Na svaki način ćemo nastaviti da čuvamo mir i stabilnost, Srbe na KiM, jer dok postoje Srbi i crkva na KiM, postoji i Srbija na Kosovu i Metohiji“, istakao je Vučević. Kako naglašava, bilo bi idealno da se postigne istorijski dogovor sa Albancima, ali da nije optimista, jer, kako je ocenio, „ne postoji ta volja na drugoj strani“. „Ali ne treba odustajati, niti smo mi ti koji treba da odustajemo, kako nas ne bi optužili kao glavnog krivca i remetilački faktor“, rekao je Vučević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana