Vučić: Idem u Brisel, nisam optimista tanjug

Objavljeno: 20.11.2022. 10:29 Izmenjeno: 22.11.2022. 10:23

Vučić je istakao da nema sumnje da je situacija teža nego u poslednjih 10 godina.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će otputovati u Brisel, na sutrasnji sastanak, istakavši da putuje ne zato što misli da može da se napravi neki dogovor, već zato što ne želi da im pruži razlog da kažu da Srbije ne želi da učestvuje.

Vučić je, na televiziji Prva, na pitanje da li očekuje dogovor u Briselu, rekao da nije optimista.

„Do kasno sinoć nismo znali do kada bi trebalo da dođemo. Razgovori bi trebalo da počnu sutra ujutro u osam. Krenućemo ili večeras ili rano ujutro“, kazao je on.

Vučić je istakao da nema sumnje da je situacija teža nego u poslednjih 10 godina.

Ukazao je da niko ne treba da misli da su u pitanju samo tablice.

Vučić je objasnio da je, kada je naša delegacija, koju je predvodila premijerka Ana Brnabić otputovala u Berlin na Samit Berlinskog procesa, gde su sklopljena tri važna sporazuma, Aljbin Kurti taj dan iskoristio da saopšti tri stvari.

„Te tri stvari su dovele do toga da Srbi napuste institucije i da budu uvereni da nema drugi put. Kurti je po ko zna koji put saopštio da od ZSO nema ništa i da je neće formirati, što je ponovio i prekjuče, ali o tome niko nije izvestio, jer u Beogradu ima mnogo medija na Kurtijevoj strani“, rekao je on.

Vučić je kazao da je Kurti time rekao da Briselski sporazum ne važi za njega, odnosno samo oni delovi koji mu odgovaraju.

„Saopštio je da će, što se tablica tiče, biti četiri faze – prva opomena do 21.novembra, posle toga novčane kazne, pa oduzimanje tablica i potom oduzimanje kola do 21.aprila“, dodao je on.

Vučić je kazao da je treća poruka koja je kap koja prelila čašu, bila odluka o smeni Nenada Ðurića komandira za sever, na šta nema pravo, i oko čega se pita.

„Srbi su shvatili da sa tim čovekom ne postoji mogućnost za razgovor. Nisam optimista. Otićiću u Brisel ne što mislim da možemo da napravimo nešto, već da ne damo Lajbnicov dovoljan razlog da kažu da Srbija ne želi da učetsvuje“, podvukao je on.

Vučić je istakao da su Srbi rekli da se mora formirati ZSO u skladu sa srpskim upravljačkim timom, a ne nemačkim nevladinim organizacijama, jer to nije nemačka nevladina organizacija.

„Taj predlog odavno imate i morate da ukinite odluku o tablicama. Mi smo rekli da moraju a oforme ZSO u skladu sa srpskog upravljačkog tima, ne nemačke nevladine organizacije. Taj predlog odavno imate, i morate da ukinite odluku o tablica“, rekao je on.

Srbi se ne vracaju u institucije, već sprečavaju Kurtijev pakleni plan da on ne želi Srbe na Kosovu.

Priština krenula u akciju proterivanja Srba na KiM, počevši od kosovske vojske i navodne dekriminalizacije severa, raspisvanja izbora…pokusavamo da osujetimo taj plan.

Ne vidim način da Srpska lista učestvuje na izborima koje je raspisala Pristina.

Gde ste videli plan da Kosovo ne treba da uđe u UN, odmah ću ga potpisati, ali to nam nikada nece ponuditi.

Od pritiska zapadnih sila na Prištinu zavisi da li će biti sačuvan mir na KiM.

Priština krenula u operativnu akciju proterivanja Srba

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Priština krenula u operativnu akciju smišljenu za proterivanje Srba sa severa KiM.

„Jedno je legalizacija pozicije kosovske vojske, za šta bi im glasali Rašić, Rada Trajković i ostali. Drugo je oduzimanje prava na zastupljenost od 10 poslanika od ukupno 120 u kosovskom parlamentu, a treće je dekriminalizacija severa i dalji ulazak i formalizovanje stacioniranja specijalnih snaga i albanske policije i vojske na severu, da bi se tobož dekriminalizovao sever KiM, a u svari sa ciljem da bi se proterali Srbi sa severa“, rekao je Vučić gostujući na TV Prva.

Kako je rekao, drugi deo plana je što pre raspisivanje izbora na severu KiM.

„Jer će tako da obezbede da neki Albanac pobedi zahvaljujući 500 glasova koje će da dobije, ali od ljudi koji žive na severu, već će da dođu iz južne Mitrovice, Frankfurta i ko zna odakle da glasaju, a prijavljeni su u Bošnjačkoj mahali u severnom delu Mitrovice, iako tu ne žive, i da izglasaju nove poslanike i dodaju na to još i glasove Rade Trajković i drugih“, rekao je Vučić.

Mi smo spremni da razgovaramo, ali nam nemačko francuskim predlogom nisu dali šansu.

Da je Kurti hteo da odloži odluku, već bi je odložio

Da je Aljbin Kurti hteo da odloži odluku o preregistraciji, na koju i nije imao pravo, već bi je odložio, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić.

Na konstataciju da Stejt department i Žozep Borelj pozivaju Kurtija da odloži odluku, te upitan šta misli da će se dogoditi, Vučić je odgovorio:

“Ne mislim ništa. Da je hteo da odloži odluku, odložio bi ranije”.

Prema njegovim rečima, nečija je ideja da Kurtiju daju mogućnost da odloži, inačce ispravnu odluku kako oni misle, time što će Beograd da nateraju na nešto nemoguće.

“Kurti je pokazao da ne želi Srbe na KiM. Priča o nekoj manjini Srba, za poslanika je hteo nekoga ko je 30 puta manje glasova dobio nego poslanici Srpske liste”, konstatovao je Vučić.

Istakao je da se poslanici Srpske liste ne vraćaju u parlament, već sprečavaju Kurtijev pakleni plan koji je značio da “lažni i Kurtijevi Srbi”, treba da priznaju da postoji kosovska vojska, koja ne sme po Rezoluciji 1244, da ukinu duplu većinu i da kažu da nema potrebe ni za Zajednickom srpskih opštine, i da kažu da su se sa tim saglasili i srpski poslanici.

“I tu je zamka i histerija kod tobož velikih patriota, desnih Srba koji uvek imaju nepogrešivo isti zaključak, kao i lažno liberalno-demokratski svet”, rekao je Vučić i podsetio da su ti isti lagali da je cilj referenduma iz januara promena Ustava, kako bi se KiM izbacio iz najvišeg pravnog akta, a ne glasanje za nezavisnost sudstva.

“Primetićete da će tobož ti najnacionalniji, uvek da podrže antiancionalni, jer je jedina politika u Srbiji, ali i okruženju uništiti zdravo tkivo, normalnu, pristojnu Srbiju. Oko Beograda su se zamalo za noć dogovorili…”, rekao je Vučić.

Dodao je da u Brisel ide sa svim unutrašnjim, ali i regionalnim teškoćama, primetivši da u regionu postoji nepisan pakt da Srbija uvek mora da bude kriva, te da je on tema i u albanskom parlamentu, Crnoj Gori, BiH…

“A, šta sam to uradio, ništa, ali je potrebano da Srbija bude slaba, a dok je jaka, morate da tučete”, dodao je Vučić.

Kako je rekao, čuo je da postoji navodni plan, po kojem bi trebalo da Beograd dobije sve, a da ne pruži ništa, ali će, kako pojedini kažu,i to biti izdaja.

“Pokažite mi molim vas taj plan, potpisaću ga odmah. Da rešimo odnose sa Albancima, a da oni ne uđu u UN. Potpisaću ga odmah. Ali, to su lažni izvori, iz Trećeg oka i Zone sumraka, Jeremićevih svakodnevnih lupetanja. Nikada to neće da nam ponude”, poručio je Vučić.

Dodao je da se i sam zapitao zašto su iz Brisela i njega pozvali na razgovor, ali da je jasno da je razlog u tome što međunarodni predstavnici moraju da predstave da su obe strane krive za ovakvu situaciju.

“I sam sam se pitao, pitao sam i Lajčaka, što me zovete. Ali, oni hoće da kažu da su i jedni i dugi krivi, da su oni sve pokušali, i da ne kažu da je njihovo dete isključivi krivac. Dete koje ljuljaju već 14 godina, sada je tinejdžer, ali nesposoban za život, a to roditelji, zemlje Kvinte, ne mogu da priznaju”, rekao je Vučić za TV Prva.

Dodao je, ipak, da u Brisel ide jer je reč o najmoćnijim zemljama, sa kojima nije dobro da budemo u sukobu, jer moramo da čuvamo mir i stabilnost.

“Mi smo uradili sve što smo mogli, ako hoće – hoće, ako neće – neće. Rekao sam već, kada vas sateraju u ćošak, koliko god da je teško, nemate izbora”, rekao je Vučić.

Mir zavisi od pritiska međunarodne zajednice na Prištinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mir na KiM zavisi od međunarodne zajednice i od toga da li će ona izvršiti pritisak na Prištinu.

„Mir na KiM zavisi od zapadnih sila i toga da li će pritisnuti Prištinu. Da li oni žele mir ili ne. I od ničega vise. U Kurtijev racio odavno ne verujem, ne želim da kažem ni jednu ružnu reč o njemu i to je to“, rekao je Vučić gostujući na TV Prva.

Na pitanje šta će se dogoditi ako dođe do odlaganja preregistracije vozila, Vučić je odgovorio da nam to ništa ne znači.

„To vam je kao kada student odložzi ispit od juna za septembar i ode na more. A kada se vrati čekaju ga iste muke“, istakao je Vučić.

Na pitanje da li je moguće da se unapredi nemačko-francuski predlog za KiM, Vučić je da nam nisu dali nikakvu šansu tim predlogu.

„A kako da se unapredi? Za razliku od sveznalica koji ga nisu ni videli, ja ga nikada nisam detaljno komentarisao, iako samo pisao detaljan odgovor u non pejperu koji je obiman i ozbiljan odgovor. Ja to nisam komentarisao zato što sam ostavio šansu promenama i razgovorima, ali ako me pitate, ja ne govorim ni da sam prihvatio ni odbio, jer smo za razgovore spremni. I po tom papiru smo spremni da razgovaramon, ali prosto nam nisu dali šansu“, poručio je Vučić.

On je naveo da taj predlogh izgleda kao da su nas stavili u ring da boksujemo tri runde, a onda nam vezali ruke za konopce.

„Ne možemo da padnemo, jer smo vezani, ali bićemo mrtvi“, poručio je predsednik Srbije.

Prvo napadali zašto su Srbi u institucijama,a sad zašto nisu

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da su ga politički protivnici u Srbiji ranije napadali za to što su Srbi ušli u kosovske institucije, pa kada su izašli jer je postalo jasno da Albanci neće da ispune Briselski sporazum – zašto su izašli, a onda kada su poslanici Srpske liste verifikovali mandate u kosovskom parlamentu pitaju – zašto se vraćaju.

Vučić je gostujući na TV Prva kazao da će nekim političarima u Srbiji uvek biti kriv, šta god da se dogodi i naglasio su Srbi sa severa KiM sami rekli da se ne vraćaju u institucije, kao i da on pokušava da spreči plan Prištine da protera Srbe sa severa KiM.

Predsednik je kazao da zatim ti što to pitaju, podržavaju da se dovedu na sever KiM kao predstavnici srpskog naroda dovedu oni koji imaju 1,5 odsto srpskih glasova i vode kampanju za to.

Na pitanje da prokomentariše to što su se mediji pitali prethodnih dana „šta se dešava sa Vučićem“ pošto se ne oglašava dok Srpska lista izlazi iz kosovskih institucija, pa se vraća predsednik je rekao da je ove sedmice imao važne stvari, sastanak sa mađarskim i austrijskim premijerom Viktorom Orbanom i Karlom Nehamerom, zatim „Otvoreni Balkan plus“ predstavnike Severne Makedonije, Albanije, ali i Norveške, BiH i Crne Gore.

Vučić je istakao da on pokušava da osujeti plan Albanaca da proteraju Srbe sa severa KiM i da nema nameru da objašnjava svaki svoj poteze opoziciji.

„Čim su Kurti i Rada Trajković graknuli protiv toga, valjda je svima jasno o čemu se tu radi“, dodao je Vučić.

Rekao je kako Priština hoće da dekriminalizuje sever KiM i dodao ironično kako su na jugu sve eto pošteni Albanci, sa druge strane.

Kazao je da je Margaret Tačer jednom rekla da kako bi Britanci da je vide da hoda po Temzi rekli da to radi zato što ne zna da pliva i da ga to podseća i na sadašnju situaciju sa Srbima na severu KiM i onima koji ga za sve krive.

Vučić je rekao da je u Francuskoj polovinom 18. veka bio zabranjen krompir jer je navodno izazivao kod ljudi gubu, iako je postao posle jedan od najboljih francuskih specijaliteta.

Dodao je da tako i u Srbiji postoje ljudi koji su protiv savakog napretka, Beograda na vodi i slično.

Kako sada stvari stoje Srpska lista će bojkovati izbore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da kako stvari sada stoje Srpska lista će bojkovati izbore raspisane na severu Kosova i Metohije za 18. decembar uz napomenu da će biti velikih pritisaka na njih da učestvuju.

Vučić je za TV Prva kazao da Priština nije „časila časa“ i odmah je raspisala izbore, umesto da su pokušali da se dogovore.

„Ne, oni istog dana raspisuju izbore. Kako stvari sada stoje, siguran sam da će Srpska lista bojkovati te izbore, da li će biti velikih pritisaka da učestvuju, biće, ali ne vidim rešenje pre nego što se ispune zahtevi iz dijaloga“, kazao je Vučić.

Ističe da je od velike važnosti to što su srpski zahtevi vezani samo za ono što je potpisno u Briselu i da to sada predstavlja problem i onima u Briselu i zemljama Kvinte.

„Srbi nisu zatražili ništa što nije rezultata dijaloga, to je ozbiljan problem za njih, kaznili bi oni nas, ne bi nas bombardovali, ali bi nas kažnjavali na sve moguće načine, ali ne mogu, jer Srbi samo traže da se provede ono što je potpisano pre 10 godina i za šta je garant EU i to je za njih užasan problem. Lupili bi nam šamar, ali ne mogu da nađu način kako i zbog čega to da urade, ali ne sumnjam da će se truditi da ga nađu“, kazao je Vučić.

Predsednik na pitanje kako će izgledati predstojeći sastanak u Briselu kaže da će otići tamo gde će mu reći da ništa nisu uspeli da urade i da mu zatraže da on ponovo pronađe rešenje.

„Uvedu me tamo, kažu nismo uspeli ništa da uradimo, probaj da nađeš neko rešenje, ja kažem ne mogu da nađem rešenje i to se nastavlja“, kazao je predsednik dodajući da je prošli put on pronašao rešenje kada je reč o ličnim kartama.

Svima država kriva, svi bi da se iživljavaju nad njom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je  da je svima za sve kriva država i da bi svi da se iživljavaju nad njom.

Vučić je to konstatovao odgovarajući na pitanje o reagovanju uprave fudbalskog kluba Partizan zbog ponašanaj najvijača i dodao da i kada bi izdali saopštenje bolje da ga ne izdaju.

Sve vreme uprave klubova rade vrlo pokvarenu stvar, rekao je on i ukazao da, kada Crvena Zvezda pobedi u fudbalu iz nepostojećeg faula u Surduluci, neki kažu sudije kradu za Zvezdu, a nedelju pre toga kad ima čista krađa Partizana u Topoli – tišina.

Vučić je istakao da, kada pitate upravu Zvezde da li je bilo krađe u Topoli, on će reći da je bilo, ali neće pomenuti krađu u Surdulici.

„I jedni i drugi će uvek objasniti kako je država za sve kriva“, podvukao je on.

„Je l se sećate svađe oko Fudbalskog saveza, zamalo rat da izbije, jer ni jedni ni drugi nisu hteli da popuste. Popustio je jedino Nenad Bjeković koji je pokazao da je ozbiljan čovek. Da nije bilo razumnog ponašanja Bjekovića, da nije razumeo u kakvoj je situaciji država, a da ga nisam pozvao, imali bi haos u zemlji“, rekao je Vučić.

Ukazao je da je uprava Partizana konstatovala da je bilo sve fantastično u vezi navijanja.

„Pojaviće se jednom u nekoj emisiji kada im zatrebaju pare da kažu država je mnogo pomogla, pa na sastanku sa navijačima rećiće da ne viču protiv uprave, jer ako njih smene onda će SNS postaviti neke „budale“ koje će klub dovesti do propasti“, kazao je on.

Vučić je konstatovao da nema ko se nad državom ne iživljava.

„Kada imate „bal homoseksualaca“, molio sam crkvu „pustite ih, time ćemo za državu kupiti par meseci“, ali su rekli da neće, i Nikanor govori svašta o Ani Brnabić. Takođe i oni drugi kažu da sam kriv jer im je ruta skraćena i što šetnja nije postojala. Svi će da se iživljavaju nad zemljom uvek i u svakom trenutku“, istakao je on.

Ako kosovska policija pređe na sever,imaćemo pakao

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da Srbi sa Kosova i Metohije neće prihvatiti kažnjavanje zbog tablica i istakao da ukoliko u sprovođenju preregistracije vozila budu učestvovale i specijalne jedinice kosovske policije, biće pakao na terenu.

Vučić je na TV Prva pojasnio da specijalne jedinice kosovske policije nema šta da rade na severu Kosova i Metohije.

Na pitanje šta će uraditi država Srbija ukoliko do toga i dođe, Vučić kaže da će biti uz svoj narod, a za Srbe na Kosovu i Metohiji kaže da će čuvati svoja ognjišta.

Predsednik, odgovarajući na pitanje da li u tom slučaju postoji mogućnost da dođe do oružanog sukoba, rata, kaže da se nada da se to neće dogoditi.

„Nadam se da se neće dogoditi, ali ne zavisi od nas. Mi smo uradili sve što je do nas da to izbegnemo“, kaže predsednik.

SAD pokušavaju,EU ne verujem ništa po pitanju KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da veruje Americi da pokušava da ubedi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da dođe do dogovora, za razliku od EU, posebno Nemačke kojima ne veruje ništa što se tiče Kosova i Metohije.

Vučić je na TV Prva, odgovarajući na pitanje da li veruje da SAD i EU ne uspevaju da ubede Kurtija da odloži odluku o preregistraciji vozila, kazao da veruje da SAD pokušavaju, jer im nije potreban sukob u ovom trenutku dodajući da će nesumnjivo biti na njihovoj strani.

„Što se tiče ovih drugih, ne verujem im ništa po pitanju KiM, poput Nemaca, ništa, kao što vidite najveći su nam investitor, najviše volim sa njima da radim, ali kada je reč o KiM ne verujem im ni reč. Nisu nam politički saveznici“, kazao je Vučić.

Kada je u pitanju Velika Britanija, predsednik kaže da je korektnu izjavu dao specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan Stjuart Pič koji je rekao da Zajednica srpskih opština mora da se formira.

„Kao najači politički saveznik, Prištini su ostali Nemci, naravno i ovi drugi i Englezi, Amerikanci, Italijani, Francuzi, a mi možemo da računamo na sebe i to je to jer nama niko nije stvarao državu osim nas“, istakao je.

Predsednik ukazuje na to da je mnogo krvi srpske proliveno od pamtiveka i mnogo vekova to traje i mnogo je borbe bilo da bismo imali samostalnu i slobodnu i suverenu državu.

„Niko nam je nikada nije stvarao. Nekada su nam neki bili bliži, nekada drugi i to zbog svojih interesa. Uvek smo imali one koji su mislili da je bolje nama da pomognu ili odmognu u zavisnosti od svojih interesa, ali Srbi su se junački borili za svoju zemlju, slobodu i suverenu državu i zato se borim da Srbija bude slobodna, nezavisna i suverena“, ističe.

Vučić kaže da se trudimo da imamo najbolje odnose sa svim drugim zemljama i ukazuje na to da se to ne može kada vam kažu da se borite, ali da se rezultat već zna.

„Ne možete da imate najbolje odnose sa zemljama koje vam kažu da se boriš, igraš utakmicu, ali da znaš da na kraju moraš da izgubiš. Trudi se da ostaviš utisak na terenu. Da ostavim utisak na terenu, nikada me nije interesovalo, ono što sam govorio ljudima i u kampanji je rezultat“, kazao je Vučić.

Borelj sutra sa Vučićem i Kurtijem, pa zajednički sastanak

U Briselu će se sutra biti održa hitan sastanak na visokom nivou dijaloga Beograda i Prištine.

„Visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozep Borelj će olakšavati dijalog, uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka. Učešće su potvrdili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti”, saopštila je Služba za spoljne poslove EU.

Visoki predstavnik Žozep Borelj će početi sa odvojenim sastancima sa svakim liderom, sa početkom ujutru u osam časova, posle čega će uslijediti zajednički sastanak.

„U fokusu hitnog sastanka biće pronalaženje izlaza iz aktuelne krize i izbegavanje bilo kakve dalje eskalacije i tenzija na terenu, sa akcentom na registarske tablice i povratak kosovskih Srba u kosovske institucije“, navodi EU i dodaje da će na kraju sastanka biti izjava za medije visokog predstavnika Borelja za medije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana