Zaharova: Boreljovi predlozi ne sadrže rešenja za krizu tanjug

Objavljeno: 19.11.2022. 13:49 Izmenjeno: 19.11.2022. 13:49

Prema njenim rečima, rano je govoriti o rezultatima diskusija unutar EU o odnosima sa Rusijom dok se ti razgovori nastavljaju, ali Moskva nema iluzija o tome, objavila je ruska agencija.

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da ideje koje visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj širi među državama članicama pokazuju da nema strateške vizije Unije u vezi sa Rusijom i da mogu izazvati novi produženi raskol u Evropi.

Zaharova je, komentarišući Boreljove predloge u šest tačaka o zajedničkim pristupima zemalja EU u odnosima sa Rusijom usred sukoba u Ukrajini, rekla da predlozi ne sadrže recepte za rešavanje nagomilanih problema, već da je u njima predstavljeno kao da Rusija i zemlje članice Unije mogu da pobegnu jedne od drugih, preneo je TAŠ.

Zaharova je ocenila da se na osnovu Boreljovog predloga može zaključiti da je cilj sadašnjih lidera EU da bude racionalno objašnjen pokušaj dovođenja odnosa sa Rusijom do stanja političke konfrontacije, lišavajući ih zajedničke istorije i ekonomske osnove.

Zbog toga u Boreljovim predlozima nema ni reči o rešavanju ukrajinske krize putem pregovora i uopšte o bezbednosti u Evropi, već se govori o izolaciji Rusije, ukazala je Zaharova.

Izolacija Rusije i uvođenje sankcija prema Moskvi postali su opsesivna ideja EU, ocenila je Zaharova navodeći da je to uzaludna namera za koju troškove snose zemlje Unije i njihovi građani.

„Vidi se želja da se ograniče mogućnosti za budućnost da političari pronađu izlaz iz ove duboke krize“, istakla je Zaharova.

Prema njenim rečima, rano je govoriti o rezultatima diskusija unutar EU o odnosima sa Rusijom dok se ti razgovori nastavljaju, ali Moskva nema iluzija o tome, objavila je ruska agencija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana