Vučić u Zagrebu: Moraćemo da razgovaramo, nema pitanja s jednostavnim odgovorima Studio B, Tanjug

Objavljeno: 12.02.2018. 08:32 Izmenjeno: 13.02.2018. 13:08

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poseti Hrvatskoj. Posle razgovora sa Kolindom Grabar Kitarović, Vučić rekao da su u razgovoru ponuđene informacije koje će nekim porodicama značiti dosta u otkrivanju gde su njihovi nestali članovi i najavio da će dve strane u naredne dve godine pokušati da reše problem granica, a ako ne dođu do rešenja o tome će morati da se ide na međunarodnu arbitražu.

Takođe, kako je rekao Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare, i Srbija i Hrvatska će ubuduće morati da razgovaraju i imaju bolje odnose, bez obzira koliko to ne žele svi u političkim sistemima i jedne i druge zemlje.

„Sledeće nedelje ću primiti predstavnike nestalih iz Hrvatske, a mogu da kažem da smo neka mala rešenja nekim ljudima mogli već danas da donesemo, da znaju gde je tih nekoliko lica stradalo“, rekao je Vučić.

Predsednici Hrvatske posebno je zahvalio na hrabrosti da ga pozove u posetu u trenutku kad odnosi dve zemlje nisu bas u uzlaznoj liniji, uz opasku da je teško naći pitanje oko kojeg ćemo se jednostavno dogovoriti, ali bez toga, istakao je, neće biti napretka.

Kako je rekao, sa hrvatskom koleginicom razgovarao je o pripadnicima manjina i šta mi možemo da uradimo za hrvatsku manjinu u Srbiju, a Hrvatska za srpsku zajednicu u Hrvatskoj. To je, podvukao je, za srpsku stranu od ključnog značaja u odnosima.

„Nadamo se i očekujemo od Hrvatske da pomogne Srbima da mogu i smeju da se izjašnjavaju kao Srbi, da ponosno čuvaju svoje ime i prezime i da će posle sastanka poboljšanje prava srpkog naroda biti na dnevnom redu i da će biti mnogo toga učinjeno“, poručio je predsednik Vučić.

On je zahvalio predsednici Grabar Kitarović što je primetila da je na osnovu subotičke Deklaracije dobar deo problema Hrvata u Srbiji rešen, a da je on sam za neke od stvari sa kojima se suočavaju pripadnici hrvatskog naroda u Srbiji prvi put čuo.

Podsetio je da je rešeno pitanje asfaltiranja u Subotici i Tavankutu, muzičkog odeljenja u Bačkom Monoštoru, pitanje kuće Bana Jelačića… „Ono što smo mogli od konkretnih stvari smo rešili, hoćemo da se ponosimo rešavanjem problema hrvatske nacionalne manjine u Srbiji“, poručio je predsednik Vučić.

Uložićemo, kaže, i u verske objekte, a bilo je razgovora sa nadbiskupom Stanislavom Hočevarom, koji ima određene ideje kako dodatno da pomognemo i „sa tim nemamo ama baš nikakav problem“, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji na poziv hrvatske koleginice Kolinde Grabar-Kitarović boravi u Zagrebu, dočekan je danas sa najvišim državnim počastima. Svečani doček predsednika Srbije, uz prisustvo Garde Vojske Hrvatske, te i intoniranjem himni dve zemlje, priređen je ispred sedišta hrvatske predsednice na Pantovčaku. Nakon dočeka predsednica Grabar-Kitarović i Vučić povukli su se na sastanak u četiri oka.vucic-grabar-kitarovic-kolinda-sastanak

Kitarović:U mnogim pitanjima bez saglasnosti,u nekim se približili

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila da u razgovoru sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem nisu postigli saglasnost o mnogim otvorenim pitanjima, da su se negde približili, te izrazila uverenje da će se po nekim drugim pitanjima u budućnosti približiti i rešiti.

Predsednica Hrvatske je na zajedničkoj pres konferenciji istakla da su odnosi Hrvatske i Srbije bremeniti zbog prošlosti, koji sprečavaju da ti odnosi budu nazvani prijateljskim, ali je istakla da je dobro da se nastave razgovori.

Ona je rekla da je mesecima pripremala ovu posetu, da je želela da se održi u malo drugačijim okolnostima, ali nakon poslednje eskalacije verbalnog rata odlučila je prekinuti ga i pozvati šefa srpske države da što pre dođe.

Zahvalila se Vučiću što je prihvatio taj poziv.

Danas, kako je dodala, nije bilo reči o prošlosti. „Na žalost, bremenita istorija nas sprečava da bi odnose dve zemlje nazvali prijateljskim. Naša obaveza kao predsednika koji smo izabrani voljiom birača je da se sastajemo, razgoavramo, da nalazimo dodirne tačke, kako ono što nas razdvaja, tako i o putu u budućnost koji će osigurati blagostanje u obe države“, poručila je ona..

Rekla je da se sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem dogovorila da preporuče vladama dve zemlje da nastave pregovore o granici u naredne dve godine.

Ukoliko ne bude rešenja, dogovorićemo se da idemo na međunarodnu arbitražu, rekla je hrvatska predsednica na zajedničkoj pres konferenciji s Vučićem.

Šefica hrvatske države je rekla da postoji puno problema oko rešavanja sudbine nestalih, jer je prošlo puno vremena, a da je ohrabruje što je Vučić pokazao spremnsot da razgovara sa prdstavnicima hrvatskih udruženja, te najavila da će ona razgoavratis a srpskim.

„Dogovorili smo da nastavimo razgovore. Meni lično je bitno da smo se složili o nekoliko otvorenih pitanja, koja ne predstavljaju samo političku i državnu odgovornost, već ljudsku i etičku prema građanima, posebno prema porodicama koji traže članove porodice da učinimo sve da bi pomogli u procesu da se pitanje nestalih reši što je moguće pre“, prenela je ona.

Takođe je razgovarano i o položaju srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji, rekla je dodajući da je napravljen iskorak time što je dogovoreno da u državnim delegacijama ubuduće budu predsavnici manjina i udruženja nestalih lica kako bi se čuo i njihov glas. „Kada je reč o položaju hrvatske manjine u Srbiji, jedan od naših glavnih zahteva je politička zastupljenost Hrvata na nivou pokrajine i drugim nivoima. Verujem da će predsednik Vučić nastaviti razgoavrati sa predtsavnicima manjine kako bi se ostvarila nihova prava“, podvukla je ona.

Grabar Kitarović je zahvalila Vučiću na konkretnim potezima, kako njegovim, tako i Vlade Srbije, za finansijsku pomoć hrvatskoj zajednici u Srbiji.Kada je reč o subotičkoj Deklaraciji, ocenila je da je ona korisna, dodajući da svaki korak dobre volje, svaki razgovor smatra korakom napred.„Nakon potpisivanja Subotičke deklaracije za konkretne poteze zahvalila bih se predsedniku Vučiću po pitanju poboljšnaju materijalnog položaja Hrvata u Srbiji. Izgrađeni su putevi o kojima razgovarano, podržani projekti i to se i nastavlja. Treba odati priznanje tome“; podvukla je Grabar-Kitarović.

Objasnila je da se sa Vučićem složila, kada je reč o pravosudnim pitanjima da vladama preporuče nastavak razgovora u svim međudržavnim komisijama. „Kroz rad komisija i odgovarajuća tela reba nastavi raditi na svim pravosudnim pitanjima koje opterećuju države“, ukazala je ona.

Hrvatska, prema njenim rečima, podržava članstvo Srbije u EU i spremna je da pruži svaku pomoć.

„Razgovarali smo i o konkretnim projektima, kako iskoristiti zajedničke fondove EU da bi unapredili standard života građana. Jedan od projekata koji predlažemo je da se ubrza železnička pruga, to jest obnova pruge od Zagreba, preko Vinkovaca, Tovarnika i Šida do Beograda.„Ako je ne modernizujemo, teretni i sav drugi saobrćaj će zaobići Hrvatsku“, naglasila je ona. 

Vučić:Pomoći ćemo oko nestalih, Stepinac bolno pitanje za nas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će Srbija sva dokumenta i sve što je potrebno pronaći i pomoći kako bi se rešavalo pitanje nestalih lica, a da je pitanje kanonizacije Alojzija Stepinca teško pitanje za Srbiju koje ne bi sada da otvara.

„Sve što može da pomogne za pronalaženje nestalih lica, sve ćemo da pronađemo i da pomognemo. Dakle, najotvorenije, i misilim da ćemo imati značajne pomake u narednom periodu, gotovo sam uveren u to“, rekao je Vucicć.

Predsednik Srbije je naznačio da je za Grabar Kitarović u svim razgovorima, od prvog susreta, koje su imali pitanje nastalih bilo najavažnije pitanje i na njemu insistrirala.

Vučić je, odgovarajući na pitanja na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović o pitanjima rešavanja nestalih, dokumentaciji iz bolnice u Vukovaru, ali i kanonizacije Alojzija Stepinca, rekao da su to teška pitanja i da se i po njima vidi koliko na neke stvari različito gledamo.

Rekao je i da neće da govori o tome šta sve mi očekujemo da dobijemo i iz „Lore“, te kako očekujemo drugačije presude, odnosno isti aršin prema Hrvatima, koji su činili zločine, kao i prema Srbima.

„I nemam problem sa tim kada vi kažete da je ubijeno 200 Hrvata i da je počinjen zločin, da kažem da je počinjen zločin“, naglasio je predsednik Srbije i dodao da se nada da će u slučajevima ubistva Srba da se kaže da je počinjen težak zločin.

„Mislim da je to blagorodno za obe strane“, istakao je Vučić, i ponovio da su i danas doneli podatke i informacije o tri tela, ali da iz pijeteta prema porodicama o tome neće dalje da govori.

Kako je rekao, pitanje Alojzija Stepinca, kao i Jasenovca, za nas je strahovito bolno pitanje, verovatno najbolnije za srpski narod.

„Ne bih ga dalje otvarao i to je sve što mogu da kažem“, dodao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao i da će danas razgovarati sa kardinalom Božanićem, i da ide u dobroj veri na taj razgovor i dobrom namerom i da veruje da odnos kardinala Božanića može da doprinese boljem odnosu prema pravoslavcima u Hrvatskoj i uopšte, kao i što odnos SPC može da doprinese dramtično boljem odnosu nas Srba prema katolicima i posebno prema Hrvatima.

„Zahvalan sam predsednici Grabar Kitarović što je taj razgovor organizovala i očekujem da će to doneti dobre rezultate u budućnosti“, rekao je Vučić, ali i dodao da po pitanju Alojzija Stepinca imamo potpuno različita viđenja.

 

Vučić s Plenkovićem u Banskim dvorima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je razgovore u Zagrebu sastankom sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Plenković je dočekao Vučića ispred sedišta vlade, na Markovom trgu, a Vučić se potom upisao u Zlatnu knjigu.knjiga

„Izražavam iskreno uverenje da će odnosi između Srbije i Hrvatske biti značjano unapređeni , kao i odnosi Srba i Hrvata u celini. Siguran sam da će Vlada Hrvatske, kao i svi mi u Srbiji, tom važnom i pozitivnom procesu dati puni doprinos“, upisao je predsednik Vučić.

Nakon toga počeo je tet-a-tet sastanak Vučića s Plenkovićem. Predviđeno je i održavanje radnog ručka kojem će, uz predsednika Srbije i premijera Hrvatske, prisustvovati i delegacije.

 

Vučić:Na insistiranje Plenkovića i o ratnoj odšteti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, na Plenkovićevo insistiranje, razgovarao i o pitanju ratne odštete, mada je, kaže, uvek spreman o svemu da razgovara.

Vučić je posle sastanka sa Plenkovićem, pošao preko Markovog trga ka Saboru, a novinari su ga „otpratili“ pitanjima o sadržaju razgovora sa hrvatskim premijerom, posebno na pitanju da li je bilo reči o ratnoj odšteti.

Predsednik Srbije je u hodu rekao da su razgovarali „o mnogo čemu“, a na ponovljeno pitanje – potvrdno odgovorio da je bilo reči i o ratnoj odšteti:

„Jeste, jedna od tema koju je pokrenuo gospodin Plenković“, rekao je Vučić.

„Ja sam imao sasvim drugačiji stav i odgovorio sam mu sve što mislim po tom pitanju“, dodao je.

Na pitanje da li će nastaviti razgovore, on je odgovorio: „O svemu ćemo uvek da razgovaramo.“

„S predsednikom Srbije razgovarao sam o svim otvorenim pitanjima između dve države – nestalima, granici, pravosudnoj saradnji, ratnim odštetama, zaštiti manjina, sukcesiji, državničkoj saradnji, evropskom kontekstu i odnosima u JIE“, zabeležio je hrvatski premijer na svom tviter nalogu.

Vučić je uoči posete rekao da na Plenkovićevom mestu ne bi pokretao to pitanje, jer Hrvatska može više da izgubi, nego da dobije, što bi mogao da potkrepi „hiljadama argumenata“.

Mediji u Srbiji su naveli da Hrvati traže Srbiji 32 milijarde evra, a da su dužni 40 milijardi evra Srbiji, takođe na ime ratne odštete.

 

Vučić u Saboru s Jandrokovićem

 

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i poručio da ima nerešenih pitanja iz prošlosti, i da je zato mnogo važnije da dve zemlje gledaju u budućnost.

Vučić i Jandroković razgovarali su o odnosima dveju zemalja, pravima Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, kao i o saradnji parlamenta Srbije i hrvatskog Sabora, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

„Imaćemo sve više zajedničkih interesa, ako budemo zajednički radili na sređivanju pruge Beograd – Zagreb, ona može da bude ponovo ono što je bila pre dvadesetak godina – najvažnija saobraćajnica u regionu, istakao je Vučić.

Posle sastanka u Saboru Vučić ide u hrvatsku Gospodarsku komoru gde će se, zajedno sa hrvatskom predsednicom, obratiti na poslovnom forumu.

Što se tiče bezbednosnih mera, poseta Vučića se poredi sa posetom bivšeg potpredsednika SAD Džordža Bajdena, samo što ovog puta nisu zavarivani šahtovi. Ukoliko se, međutim, proceni da predviđena ruta kretanja srpskog predsednika nije bezbedna, ne iskjučuje se da će trasa biti promenjen u poslednjem trenutku, naveli su mediji.

Predsednik Srbije će sutra, drugog dana posete, u 10 sati u Vrginmostu imati sastanak sa stanovnicima tog mesta, obići osnovnu školu „Gvozd“, i posetiti jednu porodicu. Predsednik Vučić će se po podne, u 16 sati u Zagrebu, obratiti na Drugoj velikoj skupštini SNV i ZVO u dvorani Lisinski, navedeno je u saopšenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana