Vučić iz Njujorka: Ako pomerimo za pedalj stav SAD prema Srbiji,napravili smo čudo Tanjug

Objavljeno: 21.08.2019. 11:18 Izmenjeno: 23.08.2019. 10:34

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je uverenje da ne očekuje da će do nastavka dijaloga između Beograda i Prištine doći pre decembra, kada očekuje, uz snažni pritisak SAD, ukidanje taksi koje je Priština uvela pre godinu dana.

„Dug, ozbiljan i odgovoran razgovor sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom o odnosima između Beograda i Prištine, kao i sveukupnim srpsko-američkim odnosima“, napisao je Vučić na Instagram nalogu „BudućnostSrbijeav“ uz fotografiju sa sastanka.

Kosovo je bilo dominantna tema razgovora sa Vilsonom.

„Zaštita interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih interesa Srbije bile su suština mog zalaganja u razgovoru sa g-dinom Vilsonom“, naveo je Vučić na Instragram nalogu.

Vučić je juče razgovarao sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom.

Vučić:Nastavak dijaloga, realno tek u decembru

„Mislim da oni svakako do kraja novembra, početka decembra neće ukidati takse, jer je trenutno prestiž i glasovi u Prištini dobijaju samo kada se najgore govori o Srbiji, neretko i o srpskom narodu“, pojasnio je Vučić koji se nalazi u poseti SAD u izjavi za RTS.

Vučić je istakao da je iluzorno očekivati da bilo ko u tim uslovima prediyborne kampanje traži ono što je racionalno i normalno, a to je da ukinu anticivilizacijske takse.

„Verujem da će se u decembru uz snažni pritisak SAD to dogoditi“, zaključio je on“

Vučić: Ne dolazi u obzir da Albanci dobiju sve,a mi ništa
Predsednik Vučić izjavio je  da mogućnost da kosovski Albanci dobiju sve, a mi ništa – ne dolazi u obzir i da na to kao predsednik Republike a ni parlament nije spreman i da je to preneo američkim zvaničnicima tokom razgovopra u Njujorku.

Vučić je rekao šta su naši stavovi i da „mogućnot da Albanci dobiju sve a mi ništa, da mi njih priznamo – da takve stvari ne dolaze u obzir, možda sa nekim drugim rukovodstvom koje bi na to bilo spremno.

„A spremni smo za razgovor, da što pre počnemo razgovore kako bismo sprečili svaku mogućnost destabilizacije“, rekao je Vučić za RTS.

Dobro je to što podržavaju naš evropski put, a drugo je to da ne ulaze u to kako bi trebalo da izgleda dogovor između Beograda i Prištine, ali je važno da se postigne dogovor između Srba i Albanaca, obajšnjava poruke Stejt depratmenta.

„I ono što je loša stvar i ono što je drugačije u odnosu na raniji period , ali ne sasvim novo, to je da oni traže međusobno priznanje. Suštinski to nije velika novost, to smo negde i očekivali, ali smo rekao bih negde pod tepih stavljali sami zahteve velikih sila i trudili se da uživamo u sopstvenim snovima i mitovima. Naše srpske uši su neretko nežne da čujemo sve ono što zaista misle o Srbiji i odnosu sa Prištinom“, rekao je on.

Upitan da prokomentariše i protumači saopštenje Stejt departmenta u kojem se navodi da SAD ohrabruje da se fokusira na postizanje tog streteškog cilja ubrzanjem reformi, kao i da obnovi pregovore sa Kosovom o postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa koji vodi uzajamnom priznavanju, Vučić kaže:

„Suština je u tom delu oko međusobnog priznanja, jer vidim da su mnogi u našoj zemlji koji su doprineli stavaranju uslova za dosnošenje odluke o nezavisnosti Kosova, Prištini i međuanrodnoj zajednici našli u tome neku veliku novost. To nije potpuno novi stav SAD, oni su 2008. godine priznali nezavisnost Kosovo.“

Amerika je velika sila i ma šta mi govorili, kakvo kod imali rukovodstvo tu njihovu odluku nećemo promeniti.

U tom saopštenju, dodao je, postoje dve dobre i jedna koja je loša po nas.Vučić je rekao šta su naši stavovi i da mogućnot da Albanci dobiju sve a mi ništa, da mi njih priznamo – da takve stvari ne dolaze u obzir, možda sa nekim drugim rukovodstvom.

Vučić: Ako pomerimo za pedalj stav SAD,napravili smo čudo 

Ako makar za pedalj ako pomerimo stav SAD prema Srbiji, a verujem da to uspevamo da uradimo, napravili smo malo čudo, izjavio je u Njujorku predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik je rekao za RTS da je za njega bilo važno da iznese stavove Srbije i da američki zvaničnici čuju šta Srbija misli.

„Neću da prodajem maglu narodu, kako će SAD sutra da odustane od nezavisnosti Kosova i kako se tu sve promenilo. Niti sam neozbiljan i neodgovaran, niti ću da dajem lažna obećanja svom narodu“, poručio je Vučić.

Veruje da ljudi u Srbiji kada biraju rukovodstvo, biraju ozibljnost i odgovornost, a ne šarene laže i one koji kažu „sa nama će biti sve će lako“.

Vučić dodaje da su oni koji su došli na vlast 2000. govorili da je Kosovo samo demokratsko pitanje, pa da su govorili „standardi pre statusa“ i da je usledio martovski pogrom 2004. godine, kao i da su reagovali na proglašenu nezavisnost Kosova 2008. samo sa dva saopštenja i da je tada 85 zemalja priznalo nezavisnost Kosova.

Ističe da ova vlast radi mnogo pametnije po pitanju KiM iako su uslovi veoma teški.

„Ne razgovaram sa svama zato što bi da kukam na bilo koji način, već želim da kažem da ćemo raditi marljivo i borbeno. Mi ćemo da štitimo narod na KiM, da se borimo za naše interese. Hvala Pomepu, Palmeru i Vilsonu koji su hteli da me saslušaju, sastanci sa svakim od njih su trajali najmanje sat i po trajali“.

Vučić je, takođe, rekao da se oni najviše pitaju, pored Boltona sa druge strane o odnosima Beograda i Prištine.

„Ko god podcenjuje Sjedinjene Države, ne mora meni da drži predavanje kako se stvari odvijaju i menjaju u svetu, ali ko god misli da ukoliko imamo loše odnose sa SAD i na toj osnovimopžemo da napredujemo ekonomski, gradimo puteve, taj se mnogo mnogo vara“, istakao je Vučić.

Kako je kazao, danas u bilateralnim odnosima između SAD i Srbije postoji više razumevanja nego što je to bilo ranije i što je dobro za naš narod.

„Ali to ne znači da će se dešavati čuda kao što ponekad veruje naš narod“, poručio je Vučić

Vučić:Nema nikakve promene formata

Varaju se svi koji misle da bilo ko može da utiče na Prištinu a da to nisu Amerikanci, kaže Vučić  i dodao da je ubeđen će se zapadne sile, iako postoje izvesne tenzije među njima, dogovoriti u kom pravcu da vode krizu Beograda i Prištine.

Vučić, koji boravi u Njujorku, upitan da li SAD preuzimaju rešavanje kosovskog problema od EU, kazao da se EU uvek konsultovala sa Amrikancima.

„Nema nikakve promene formata, ali ako mislite da može bilo ko da utiče na Prištinu a da to nisu Amerikanci varaju se“, objasnio je on u izjavi za RTS.

Iako su odnosi između Evropske nije i SAD trenutno prilično zategnuti, a to najbolje pokazuju zaključci iz Bijarica gde postoje anti-Tramp tonovi,Vučić smatra da će se na kraju zapadne sile, ako ni oko čega drugog, dogovoriti u kom pravcu da vode krizu Beograda i Prištine.

„Moramo da se spremimo za to da budemo dovljno čvrsti ali i racionalni, razumni i da znamo šta je je ono što je realno i šta moramo da uradimo da bi sačuvali mir i istovremeno ekonomsko napredujemo“, poručio je on.

Vučić:Daću sve od sebe da vratimo prof. Radenovića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će dati sve od sebe da vrati prof. Stojana Radenovića, koga je angažovao Univerzitet kralja Sauda u Saudijskoj Arabiji da za njih potpisuje naučne radove.

On je, za TV Prva, rekao da mu je sada briga kako da vrati prof. Radenovića, koji inače spada u grupu najcitiranijih matematičara sveta, a zbog toga što više naučne radove ne potpisuje za Univerzitet u Beogradu, on je pao na Šangajskoj listi za 100 mesta.

„To je čovek kojeg je Tomislav Nikolić svojevremeno odlikovao na ponos naše države, a ja ću dati sve od sebe da za godinu dana, kada isteknu svi ti ugovori da ga vratim i da potpisuje sve svoje naučne radove za Srbiju. On je rekao najtačnije šta su problemi našeg društva“, naveo je Vučić.

Univerzitet u Beogradu pao je na ovogosdišnjoj Šangajskoj listi, jer u svojim redovima nema više nijednog istraživača koji se nalaze na listi najcitiranijih.

Prof. Radenović, inače penzioner, naučne radove piše u podrumskim prostorijama zgrade u kojoj stanuje na Vračaru. Zahvaljujući njemu, ali i prof. Zoranu Kadelburgu, Univerzitet u Beogradu našao se među 300 najboljih u svetu 2017. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana