Vrata Narodnog muzeja otvaraju se za Vidovdan Tanjug, foto Tanjug

Objavljeno: 06.01.2018. 09:30 Izmenjeno: 07.01.2018. 09:40

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će Narodni muzej otvoriti svoja vrata na Vidovdan i da će građani, ali i turisti iz celog sveta moći da vide bogatu kulturnu ponudu ove ključne ustanove srpske kulture i duhovnosti.

Vučić je, nakon obilaska Narodnog muzeja, zajedno sa premijerkom Anom Brnabić, rekao da je presrećan što je danas u ustanovi srpske kulture i duhovnosti i da je malo reći za ono što smo sebi učinili da 15 godina nemamo nijednu postavku u toj instituciji.

„Ovde od 2003. nema stalne postavke. Veoma sam zadovoljan što smo suštinski počeli obnovu 2014. Obnova će biti završena, uveravaju radnici i izvođači do 31. marta. Imaćete vremena da vidite kako se priprema postavka i verujem da na Vidovdan možemo da otvorimo vrata ovog muzeja, koji je uz Narodno pozorište sasvim sigurno najznačajnija srpska kulturna ustanovu za građane Srbije i sveta“, naglasio je Vučić.

Rekao je da svesno govori o građanima sveta, imajući u vidu sve veći broj turista u Beogradu i Srbiji.

„Imali ste priliku da čujete na ulicama turski, kineski, engleski, više nego srpski baš ovde na Trgu Republike ili Knez Mihailovoj. Kulturni turizam je nešto što privlači najvieći broj turista. To će značiti više novca, radnih mesta, veći interes, kada završimo Muzej“, ukazao je Vučić.

Istakao je da posle Narodnog muzeja ostaje da se uradi Muzej grada za koji je potrebno uložiti 20 miliona evra.

„To je nešto što ostaje za budućnost našoj deci i doneće pomake u kulturnoj ponudi Srbije i Beograda. U Narodnom muzeju imamo više od 3.000 slika i 900 skulptura. Verujem da će to biti divno mesto za građane i da ćemo moći da pohvalimo nečim što smo nerazumno uspelli da izgubimo pre 15 godina“, naglasio je on.

Vučić se osvrnuo na kritike što je koristio oštre reči, rekavši da je računao da je važniji rezultat, a da su oni koji kritikuju ostavili grad bez muzeja, ostavili Narodni muzej neuređen.

„Za manje od sest meseci videćemo ovde stalnu postavku“, podvukao je on.

Zamolio je direktoru da užurbano nastavi svoj posao, kako bi uskoro građane mogli da obradujemo ovom veličanstvenom institucijom.

Vlastima grada čestitao je na mnogome što je urađeno u Beogradu.

„Urađen je Oblićev venac, mnogi drugi projekti, brojne fasade. Sada moramod a rešimo Trg Republike, Staklenac, želimo da nastavimo sa progresijom rasta broja turista“, naglasio je on dodajući da je pred nama veliki posao.

Premijerka je rekla da je obnova Narodnog muzeja jedan je od najznačajnijih projekata za građane i budućnost Srbije, a njegovim otvaranjem u junu šalje se signal da je kultura važna, da ćemo u nju više ulagati, jer je to najzdraviji osnov za dugoročni razvoj Srbije.

„Ove 2018. je 15 godina kako je ovaj muzej zatvoren, to je svojevrstan kulturni genocid koji smo nametnuli sami sebi i važno je nakon Muzeja savremene umetnosti prošle godine, ove završimo i otvorimo Narodni muzej“, poručila je Brnabić.

Time se, podvukla je, daje signal da je kultura važna, da ćemo u nju više ulagati i više se time baviti, jer je tyo zdraviji osnov za dugoročni razvoj Srbije.

To je, kaže predsednica vlade i signal da vlada završava projekte, što je, istakla je, važno i „za našu psihu“.

„Kod nas je toliko dugo bilo važno dobiti pare i započeti projekte, a onda stavite taj projekat ad akta i nismo ih završavali. Prethodna vlada, vođena Aleksandrom Vučićem, i ova vlada, završava projekte – bilo da je to najmanja škola u najmanjem selu u Srbiji ili Muzej savremene umetnosti ili Narodni muzej. Završavamo projekte“, podvukla je Brnabić.

Ona je naznačila da je upravo kultura jedan od važnih prioriteta ove vlade, jer je prethodna kaže u najvećoj meti uvela red u makroekonomiju, u fiskalnu stabilnost, te da je na ovoj vladi da to održi i nastavi dalje.

U tom smislu, navela je da su za dugoročni razvoj Srbije važni obrazovanje i kultura jer bez toga ne možemo da imamo nove, mlade generacije koje razmišljaju kreativno, analitički i koje se ne plaše da dodnose odluike…

Posebno je izrazila zadovoljstvo zbog dogovora sa jednom od najvećih svetskih umetnica, srpskog porekla, Marinom Abramović o organizaciji njene retrospektivne izložbe u Muzeju savremene umetnosti na Ušću, koja će biti otvorena u septembru 2019. godine.

Takođe, jedan veliki pozorišni festival biće održan u Beogradu ove godine.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković kazala je da joj je izuzetna čast što tu instituciju danas obilaze predsednik Srbije, premijerka i ministar kulture, navodeći da to vidi kao izuzetno dobar znak.

Kaže da je reč o najstarijoj instituciji muzejskog tipa, koja je nastala 1844. godine.

Ona je istakla da će 31. marta biti završeni građevinski radovi, a zatim nastavlja sa radom za koji su bili potrebni preduslovi koji se sada ispunjavaju.

„Od tog momenta kreće posao usmeren na stalnu postavku. Svi će potom zaboraviti koliko je bilo kompleksno i teško izvesti sve te radove, već će svi očekivati da vide stalnu postavku. Za to je potrebno nekoliko meseci“, kazala je Borić Breškovic.

Ona je naglasila da stalna postavka treba da predstavi razvoj kulture na ovom podrucju od praistorije do 20. veka, a fokus im je na tome da nacionalna kultura dobije poseban izraz i da na taj nacin predstave ono što je naše nacionalno bice.

Zgrada je, kaže, obnovljena iz temelja sa kompletnom infrastrukturom i najmoderinijim, uređajima kako bi naša kulturna baština mogla da bude izložena očima javnosti.

Narodni muzej zatvoren je za posetioce još 2003. godine, a u toku je kompletna obnova zdanja i stvaranje uslova za ponovno otvaranje ove kulturne institucije od nacionalnog značaja.

Radovi u unutrašnjosti muzeja, koji su do sada završeni više od 80 posto, počeli su sredinom 2016. godine.

U Narodnom muzeju, svakodnevno na rekonstrukciji i adaptaciji tog objekta, površine 11.300 kvadratnih metara, radi više od 50 radnika različite struke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana