Vučić prezadovoljan zbog koncesije aerodroma:Veliki posao za Srbiju Tanjug

Objavljeno: 06.01.2018. 09:11 Izmenjeno: 07.01.2018. 09:41

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio da je dogovorom o koncesiji za beogradski aerodrom Nikola Tesla ostvaren ogroman uspeh, jer je Srbija uspela da dobije mnogo više novca od Hrvatske za zagrebački aerodrom, zemlje koja je članica EU, dodajući da je to odličan signal za investitore koji dolaze u našu zemlju.

Vučić je čestitao premijerki Ani Brnabić i vladi na na koncesiji, podsetivši da je posao započet kada je on bio premijer, ali je ključan deo posla, kako je kazao, napravila ova vlada.

Rekao je da će ukupna dobit od koncesije biti 1,468 milijardi evra, te da ljudi možda ne razumeju koliko je Srbija napredovala i koliko je drugačija i bolja nego pre 4 do 5 godina.

„Kada smo počeli da razmišljali da damo koncesiju na 25 godina stručni pre četiri godine rekli su nam stručnjaci da možemo da dobijemo maksimalnih 40 do 50 miliona dolara, odnsono evra. Ja sam govorio više puta da očekujem između 300 i 350 miliona evra, zatim 350 i 400 miliona evra kada sam shvatio da srpska ekonomija raste, a i broj putnika raste. Onda sam kazao da možemo da dobijemo 450 miliona evra kada sam znao rezultat neobavezujućih ponuda. Sačekali smo da dobijemo 501 milion evra“, objasnio je on.

Vučić je ukazao da će vlada dobiti 417 miliona evra prihoda za budžet, a 84 miliona evra dobijaju građani Srbije – mali akcionari.

Da nismo napravili kompaniju Er Srbija, ne bismo mogli da dobijemo više od 50 miliona evra za koncesiju za „Nikolu Teslu“, istakao je predsednik Vučić.

„Sada bih pitao sve stručnjake koji su nas kritikovali da li su sada razumeli šta znače vizija, ozbiljnost i odgovornost. Pitao bih i one koji su preko novina tvrdili da ćem da prodamo. Oni nisu polupismeni, već neposmeni ili zlonamerni“, poručio je predsednik.

Kazao je da je ukupna vrednost koncesije 1,468 milijardi evra i da je tenderska procedura trajala godinu dana, bila otvoren, transparentna i javna.

Prema njegovim rečima nivo investicija, koncesionim ugovorom je 732 miliona evra, a od koncesijske takse država će dobijati još značajnih sredstava.

„Nismo prvi aerodrom koji je u našem regionu ušao u kocensiju. Imali smo problem sa rastom aeerodroma u Sofiji i Zagrebu. Beogard je pamentno postupeo i zato uspeo da dobije značjano više od Zagreba, koji je za koncesiju dobio 865 miliona evra ukupno“, naglasio je Vučić.

On je istakao da je ukupna vrednost našeg ugovora za više od 50 odsto veća od onog koji je Zagreb ostavrio, što je ogroman uspeh za Sbriju koja nije članica EU.

Takođe je kazao da je veoma važno da se koncesionar potpisanom namerom obavezao da neće otpuštati zaposlene na aerodromu.

Isto tako preneo je da aerodromske takse, na osnovu ugovorne obaveze, u naredne tri godine neće biti povećavane.

Ukazao je da dolazi jedna od navžanijih i najznacanijih kompanija, iz jedne od najsnažnijih zemalja EU, koja će obezbediti da dostignemo 15 miliona putnika, a već 2024. imaćemo 7,9 miliona putnika, i 2030. deset miliona.

„To govori o stravično velikom i izvanrednom rastu beogradskog aerodroma i rastu srpske ekonomije koji se očekuje“, naglasio je on.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 36°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana