Vučević: Ujedinimo se u odbrani Srbije sns

Objavljeno: 14.03.2023. 10:36 Izmenjeno: 16.03.2023. 15:17

Nećemo dozvoliti neki novi Bljesak ili Oluju nad narodom sa Kosova i Metohije.

foto sns

 

Narodni pokret za Srbiju, čije je formiranje najavljeno za kraj maja ili jun, po svojoj je formi nadstranački i osmišljen je kao pokret koji treba da ujedini i različite političke stranke, ali i ljude koji nisu članovi stranaka, izjavio je potpredsednik Vlade i ministar odbrane Republike Srbije i potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Miloš Vučević.

Vučević je rekao da je ideja da se dođe do ujedinjavanja u širi politički nadstranački kontekst, i to ne radi prikrivene kampanje za neke buduće vanredne parlamentarne izbore, već u kontekstu onoga što nam se dešava zbog Ukrajine i Kosova i Metohije.

„U naredne dve godine treba da dođe do ujedinjavanja svih onih koji vide Srbiju kao njihovu državu. Ključno pitanje pokreta je Srbija sa Kosovom i Metohijom, ali i naša vojna neutralnost, pa naša pozicija u odnosu na blokovsku podelu sveta“, rekao je Vučević.

Vučević je rekao da taj pokret još uvek nije formalno-pravno definisan, da nema stroge margine i da će se tek razvijati.

„Ujedinimo se u odbrani Srbije od svih vidova pritisak i ucena“, napomenuo je Vučević.

Govoreći o stavu Narodnog pokreta za Srbiju prema francusko-nemačkom predlogu za Kosovo i Metohiju,Vučević je rekao da niko ne zna šta će se nalaziti na pregovaračkom stolu.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zna više, ali ja ne znam“, rekao je Vučević.

Na pitanje da prokomentariše deo francusko-nemačkog predloga u kojem se kaže da će se obe strane „rukovoditi svrhom i principima utvrđenim u Povelji Ujedinjenih nacija“, Vučević je rekao da po Povelji Ujedinjenih nacija ne može da se uzima teritorija druge države.

„Pominjanje Povelje Ujedinjenih nacija je u interesu Srbije. Oni svi beže od Ujedinjenih nacija i Rezolucije 12 44. Hoće da ukinu čak i obaveštavanje Saveta bezbednosti UN o situaciji na Kosovu i Metohiji“, istakao je Vučević.

Vučević je rekao da je strani posrednicima u pregovorima sa Prištinom cilj da tzv. Kosovo postane član Ujedinjenih nacija, a da je Beogradu cilj da se napravi dogovor na osnovu Povelje UN.

„Mislite da međunarodni posrednici znaju šta je sporazum koji treba da se implementira? Pa, ne znam ni ja, a od nas se traži da se izjašnjavamo za svaku stvar. Zašto bi mi jedini govorili sve detalje i otvarali sve karte? Ko hoće da zna redosled naših poteza neka gleda šta smo do sada uradili. Neka gledaju šta smo uradili oko ulaska tzv Kosova u Unesko, pa onda u Interpol, pa 28 otpriznavanja tzv. Kosova, pa naš trud da se spreči usvajanje rezolucije UN o Srbima kao genocidnom narodu“, rekao je Vučević i dodao da mora da postoji neki nivo poverenja i da Vučić ništa nije potpisao.

Vučević objašnjava da je esencija politike koju vodimo kao država da gledamo kako da preživimo, a da sačuvamo naše nacionalne interese.

„Predsednik Vučić iste stvari govori građanima na skupovima, kao i međunarodnim predstavnicima. Ono što su naše crvene linije, to je da nećemo dozvoliti posredno ili neposredno priznanje tzv. Kosova i nećemo omogućiti tzv. Kosovu da uđe u UN. Takođe, nećemo dozvoliti neki novi Bljesak ili Oluju nad narodom sa Kosova i Metohije. Nama danas treba politika Miloša Obrenovića“, istakao je Vučević.

Govoreći o spoljnopolitičkom kursu države, Vučević je podsetio da već 12 meseci slušamo kako će Vučić uvesti sankcije Rusiji, a da smo jedina država u Evropi koja ih nije uvela.

„Zbog toga imamo strahovite pritiske i političku štetu, ali će ostati zapisano da smo se jedini držali međunarodnog prava, mada to danas nije popularno. Vojno smo neutralni, ali politički nismo, jer se od 5. oktobra nalazimo na put ka Evropskoj uniji“, rekao je Vučević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 17°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 27°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana