Banke u Srbiji nemaju poslovne odnose sa SVB,bez uticaja na bankarski sektor Srbije tanjug

Objavljeno: 14.03.2023. 10:38 Izmenjeno: 14.03.2023. 11:20

Narodna banka Srbije ostaje odlučna da i u uslovima pojačanih neizvesnosti na međunarodnom tržištu preduzme sve potrebne mere u cilju očuvanja monetarne i finansijske stabilnosti, a time i makroekonomske stabilnosti u celini, poručuje NBS.

Banke u Srbiji nemaju poslovne odnose sa bankom SILICIJUMSKE doline (Silicon Valley Bank-SVB) niti izloženost prema toj banci, tako da ne postoji mogućnost ispoljavanja kako direktnih, tako ni indirektnih efekata zatvaranja ove banke na bankarski sektor Republike Srbije, rečeno je  Tanjugu u Narodnoj banci Srbije. NBS ističe da je bankarski sektor Srbije stabilan, visoko likvidan i solventan, kao i da građani mogu biti uvereni u stabilnost i sigurnost poslovanja banaka, kao i sigurnost svih štednih depozita. Kako je navedeno, ključni rizik u ovom trenutku je rizik prelivanja krize i nepoverenja na druge banke na tržištu SAD, pre svega one od sistemske važnosti, kao i na celokupno američko finansijsko tržište, što se posredno može odraziti i na ostatak sveta. U centralnoj banci Srbije navode da su svi relevantni pokazatelji poslovanja banaka višestruko iznad regulatornih zahteva Narodne banke Srbije. Pokazatelj adekvatnosti kapitala bankarskog sektora je na kraju decembra 2022. godine iznosio više od 20 odsto, a vrednost svih relevantnih pokazatelja likvidnosti banaka potvrđuje i visoku likvidnost domaćeg bankarskog sektora. Takođe, pokazatelj učešća bruto problematičnih kredita u ukupnim bruto kreditima bankarskog sektora (bruto NPL pokazatelj) je na kraju decembra 2022. godine iznosio 3,01 odsto, što je najniža vrednost od kada se prati ovaj pokazatelj i potvrda je očuvane i ojačane stabilnosti i kvaliteta aktive bankarskog sektora. U centralnoj banci ističu da je poslovanje svih banaka u Srbiji je pod nadzorom Narodne banke Srbij. U cilju vraćanja poverenja u finansijski sistem, FED, Trezor SAD i druga regulatorna tela su donela hitne mere kako bi smirili tržište i predupredili širenje posledica kroz finansijski sistem i naglašeno je da će svi osigurani deponenti imati neograničen pristup svojim sredstvima, kažu u NBS za Tanjug. Pored toga, FED je kreirao poseban program (Bank Term Funding Program) koji će pod povoljnijim uslovima obezbediti kolateralizovanu likvidnost bankama koje ne mogu do nje da dođu na tržištu. Međutim, tržišni učesnici uglavnom smatraju da ovi problemi ne predstavljaju široko rasprostranjen sistemski rizik u bankarskom sektoru SAD, usled specifičnosti poslovnog modela i portfolija SVB, kao i neadekvatnog upravljanja rizicima te banke, te da ne bi trebalo da imaju velike implikacije na najveće banke u SAD. Narodna banka Srbije navodi da neprekidno i u svim okolnostima pažljivo prati i analizira situaciju u finansijskom sektoru, kao i stanje na celokupnom domaćem i međunarodnom tržištu. Kao i do sada, Narodna banka Srbije ostaje odlučna da i u uslovima pojačanih neizvesnosti na međunarodnom tržištu preduzme sve potrebne mere u cilju očuvanja monetarne i finansijske stabilnosti, a time i makroekonomske stabilnosti u celini, poručuje NBS.

Narodna banka Srbije postala je punopravna članica Međunarodne organizacije za zaštitu korisnika finansijskih usluga (FinCoNet), saopštila je  centralna banka. FinCoNet je osnovan 2013. godine kao međunarodna organizacija nadzornih tela u oblasti zaštite korisnika finansijskih usluga, i to sa ciljem promovisanja snažne i efikasne zaštite korisnika finansijskih usluga među organima nadzora, uspostavljanja međunarodne saradnje u oblasti unapređenja zaštite korisnika finansijskih usluga, te sprovođenja različitih istraživanja i razmene iskustava između članica. Uključujući Narodnu Banku Srbije, FinCoNet trenutno broji 34 punopravna člana, među kojima su centralne banke odnosno regulatorna tela Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Holadnije, Potugala, Narodne Republike Kine, Japana, Kanade, Brazila, Australije i drugih: Finconet – Organisation for Economic Co-operation and Development, dok rad ove organizacije u svojstvu posmatrača, između ostalih, prate i Evropska komisija, Svetska banka, OECD i Consumers International. Članstvo u ovoj međunarodnoj organizaciji omogućiće Narodnoj banci Srbije da punopravno učestvuje u svim njenim aktivnostima, kao i da pod okriljem te organizacije uspostavi odnosno dodatno unapredi postojeću saradnju sa nadležnim telima drugih država, saopštila je NBS. Takođe će omogućiti NBS da razmenjuje informacije i iskustva, kao i najbolje regulatorne i supervizorske prakse u oblasti zaštite korisnika finansijskih usluga, a sve u cilju kontinuiranog unapređenja pravnog okvira i mehanizama zaštite prava i interesa korisnika finansijskih usluga. Prijem u punopravno članstvo FinCoNet predstavlja još jednu potvrdu rezultata koje je Narodna banka Srbije ostvarila u oblasti zaštite korisnika finansijskih usluga u prethodnom periodu i jasno iskazano opredeljenje da se postignuti stepen zaštite održi odnosno dodatno unapredi u budućnosti, navela je NBS. Kao punopravni član Narodna banka Srbije je dobila poziv da učestvuje na zajedničkom sastanku G20/OECD Radne grupe za zaštitu korisnika finansijskih usluga i FinCoNet, koji će se održati 20. i 21. marta u Parizu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno oblačno

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana