Vučević izabran za predsednika SNS tanjug, novosti

Objavljeno: 27.05.2023. 14:50 Izmenjeno: 27.05.2023. 14:52

Pasionirani je ljubitelj fudbala i sporta. Slobodne trenutke najviše voli da provodi u prirodi, u ribolovu.

Miloš Vučević je izabran je  za novog predsednika Srpske naprdne stranke, na predlog dosadašnjeg predsednika SNS i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Vučić je ranije danas na vanrednoj Skupštini naprednjaka u Kragujevcu , predlažući Vučevića za svog naslednika rekao da ga „zna kao čoveka odanog SNS-u, iz dobre porodice, ali i posvećenog ideji samostalne, nezavisne i prosperitetne Srbije“.

Miloš Vučević je rođen 1974. u Novom Sadu.

Osnovnu školu „Vasa Stajić“ završio u rodnom gradu, a Gimnaziju „Jan Kolar“ u Bačkom Petrovcu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1999. godine.

Do 2012. bavio se advokaturom u porodičnoj advokatskoj kancelariji.

Član Srpske napredne stranke je od 2008. godine. Za predsednika Gradskog odbora SNS izabran 2011. Potpredsednik SNS postao je 2016, a potom je na tu funkciju izabran i u novembru 2021.

Za gradonačelnika Grada Novog Sada izabran je u septembru 2012. godine nakon čega prestaje da se bavi advokatskim poslom. Za gradonačelnika je drugi put izabran u julu 2016, a treći put u septembru 2020. godine.

Bio je član Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) od 2015. do 2016. godine. Dobitnik je više priznanja, među kojima su i Povelja počasnog senatora Senata privrede Srbije iz 2014. godine. Iste godine dobija i nagradu ‘Kapetan Miša Anastasijević’, koja mu je uručena kao lideru gradske uprave, za promociju evropskih vrednosti života u Novom Sadu.

Dve godine kasnije, 2016. godine, te vrednosti su potvrđene i proglašenjem Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. i Evropsku prestonicu kulture 2021. Dobitnik je priznanja ‘Bela golubica’ u okviru programa ‘Tesla Global foruma’.

Nosilac je Ordena Svetog vladike Maksima Eparhije sremske kao i gramate priznanja i zahvalnosti Eparhije bačke, za izuzetan doprinos u razvoju duhovnog i crkvenog života“.

Pored pravnih nauka, istorija i geografija su njegove omiljene društvene oblasti.

Pasionirani je ljubitelj fudbala i sporta. Slobodne trenutke najviše voli da provodi u prirodi, u ribolovu.

Govori engleski jezik.

Oženjen je Marijom i ima dva sina.

Novoizabrani predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević najavio je u Kragujevcu, nakon vanredne sednice skupštine stranke, da će 24. juna biti konstituisani stranački organi, a da se nakon toga priključuju velikom narodnom pokretu. Vučević je rekao da je najveći legat koji nasleđuje od predsednika Aleksandra Vučića, u smislu politke stranke, taj da su interesi Srbije iznad svega. Podsetio je da je SNS uvek, pre svega vodila računa o otadžbini i interesima Srbije, a tek posle toga su mogli na red da dođu stranački interesi. Nastavićemo da radimo svi zajedno, sa Izvršnim odborom na čelu sa Darkom Glišićem 24. juna biramo Glavni odbor stranke, Predsedništvo, zamenika predsednika, potpredsednike i sve što će se dalje konstituisati u ovkiru stranačkih organa čime ćemo zaokružiti ceo proces. Krajem juna se, kako je naglasio, priključuju velikom patriotskom narodnom pokretu koji razumeju kao poziv i jačanje političkog frotna za državu. Dodao je da će pitanja sa kojima će se Srbija suočavati u nardnom periodu biti mnogo izazovnija, posebno po pitanju Kosova i Metohije. Zato je, kako je naglasio, važno da SNS ima širinu političke percepcije i da da šansu da se oko te politke za koju se zalaže SNS zajedno sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem uključe i članovi drugih partija ali i oni koji žele da ostanu nestranačke ličnosti, kako bi se izborili za snažnu i jedinstvenu Srbiju.

Novi lider naprednjaka Miloš Vučević rekao je  na konferenciji za novinare da je velika prednost što preuzima stranku od Aleksandra Vučića, koja je u ovom trenutku najveća u Srbiji i u Evropi i dodao da što se tiče političke situacije u zemlji neće biti prelazne vlasti, jer kako je rekao, vlast se može dobiti samo na izborima. On je rekao da nije lako očuvati i unaprediti stranku i da će svi zajedno biti dostojni tog izazova i svesni te ogovnonosti. Što se tiče političke situacije u zemlji,dodao je Vučević, prelaznih vlada neće biti. „Što se tiše stranačke tematike, da mi smo razgovarili, da je SNS spreman da razgovara sa svim političkim činiocima, bez obzira šta govore i rade, po svim pitanjima, koji vode smirivanju tenzija u društvu, a pre svega rešavanju problema sa kojima se suoačava svako društvo, pa i naše. Mi smo spremni da razgovaramo sa svim političkim strankama i o pitanju eventualnoranijih izbora ili datuma održavanja izbora, apsolutno je to legitnimno kandidovati , mora i može biti na tom pregovaračkom stolu političkoih stranka. Nismo razgovarali rekonstrukciji vlade, barem to nije bila tema, ne da sam ja učestvovao , da budem precizan“, rekao je Vučević. On je još jednom ponovio da nema nikave prelazne vlade, i vlade sa ulica i trgova. „Vlada se formira samo na osnovu skupštinke većine, koja se dobija podrškom građana na izborima, na biralištima. I oko toga nema nikave rasprave i ne ostavlja se milimetar prostora, da neko i dalje umišlja kako će da preuzme vlast. Vlast preuzimate kada vas građani izbaru, kada dobijate većinsku podršku birača „, rekao je Vučević.

Novoizabrani predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević zahvalio je dosadašnjem lideru stranke Aleksandru Vučiću na sjajnim rezultatima i ocenio da je SNS primer svim strankama u Evropi. „Takve stranke kao što je SNS nema u celoj Evropi, stranke sa takvom organizacijskom koncepcijom, sa vernim i odanim članovima“, rekao je Vučević novinarima u Kragujevcu nakon vanredne sednice Skupštine SNS. Kako je naglasio, velika je prednost kada neko dođe na čelo takve stranke iako ga to dodatno obavezuje da pokuša da je unapredi. „Nadam se da ću biti dostojan te odgovornosti i časti koja mi je danas ukazana“, rekao je novi lider SNS. Dodao je da je uvek radio kao timski igrač i da će tako nastaviti i dalje. „Ovo je velika porodica koju ćemo čuvati, kao i državu Srbiju“, rekao je Vučević novinarima nakon sednice koja je bila zatvorena za javnost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
-

Trenutna temperatura 20°C

-

Nedelja
Malo i umereno oblačno

Max: 26°C
Min: 17°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana