Vesić:Poseta Abrazovića je dobra, Srbija i Crna Gora su bratske države

Objavljeno: 29.06.2022. 11:39 Izmenjeno: 29.06.2022. 11:39

Vesić je rekao i da očekuje pre ili kasnije da Crna Gora pristupi inicijativi “Otvoren Balkan”, gde se već nalaze Severna Makedonija i Albanija i da imamo još snažniji glas nego sada.

Član Predsedništva Srpske napredne stranke Goran Vesić rekao je da mu je veoma drago što premijer Crne Gore Dritan Abazović dolazi u posetu Srbiji, i dodao da ne postoje dve bliskije države od Srbije i Crne Gore.

“Mi smo tokom istorije radili kao dve države, a uvek sa istim ciljem. Dolazak premijera je dobar znak i verujem da će se takva saradnja nastaviti. Nadam se i da će u budućnosti biti moguće održavanje zajedničkih sednica vlada jer to bi bilo jako korisno za obe strane”, rekao je Vesić na Studiju B.

“Srećan sam što je premijer Abrazović najavio potpisivanje ugovora između Crne Gore i Srpske Pravislavne Crkve i da se na taj način konačno stavi tačka na sve ono što se dešavalo u Crnoj Gori i na pokušaj da se Srpska crkva marginalizuje”, istakao je Vesić.

Vesić je naglasio da je ono što mi kao zemlja očekujemo jeste da se poštuju prava srpske zajednice, jer se u Crnoj Gori više od trećine stanovništva izjašnjava kao Srbi.

„Zato očekujemo da se srpska zajednica više uključi i da se prestane sa marginalizovanjem trećine stanovništva“, rekao je Vesić, saopštila je SNS.

On je dodao da sa Crnom Gorom imamo zajedničke projekte kao što je izgradnja auto-puta Srbija -Crna Gora koji će biti od koristi za dalji razvoj najviše severa Crne Gore i zapadne Srbije.

Na pitanje šta će da bude sa Srbijom koja se sada nalazi između istoka i zapada, Vesić je podsetio da je Srbija vojno neutralna zemlja, ali ne i politički neutralna.

“Deo smo Evrope i idemo ka putu Evropske unije. Osuđujemo agresiju na Ukrajinu i to smo jasno rekli prvog dana. Mi nemamo nijedan problem sa Ukrajinom, koja nije priznala samoprozvanu državu Kosova i Metohije. Ukrajinci su naša braća i sestre kao i Rusi. Iz ove pozicije samo možemo da čekamo da se sukob završi što pre. Mi glasamo za sve rezolucije u UN koje nemaju restrikcije i koje osuđuju napad na teritorijalni integritet, tu smo jasni. Nismo politički neutralni samo ne verujemo u delotvornost sankcija, jer smatramo da one pogađaju običan narod, a ne one protiv kojih su uvedene i to znamo iz ličnog primera. Naš jedini zadatak je da sačuvamo mir i stabilnost”, zaključio je Vesić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana