Vesić: Pozorišne predstave u obnovljenoj sali u Surčinu do kraja godine Beoinfo

Objavljeno: 25.01.2018. 15:45 Izmenjeno: 25.01.2018. 18:45

Gradski menadžer Goran Vesić, gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić i ministar kulture Vladan Vukosavljević obišli su danas radove na rekonstrukciji Doma kulture u Surčinu.

Vesić je istakao da je cilj ravnomeran razvoj u celom Beogradu, koji se ne odnosi samo na vodovod, kanalizaciju i javni prevoz, već na kulturnu ponudu. – Nažalost, postoje delovi Beograda, među kojima je i Surčin, u kojima građani nisu imali adekvatan prostor da pogledaju pozorišnu ili neku drugu predstavu – istakao je Vesić prilikom obilaska radova na rekonstrukciji pozorišne sale u sklopu Doma kulture u Surčinu.

On je najavio da će do kraja godine biti odigrana prva pozorišna predstava u dvorani u Surčinu, za čiju je rekonstrukciju Opština Surčin izdvojila 20 miliona dinara, koje je dobila iz budžeta Grada Beograda.

– Kroz Seketrarijat za kulturu i resorno ministarstvo nastojaćemo da omogućimo da Opština Surčin učestvuju na konkursima kako bi obezbedila sredstva za kupovinu opreme potrebne da bi se ovde igrale pozorišne predstave. Mislim da je to veoma bitno. Naša politika je da se svi Beograđani osećaju kao građani prvog reda, što nije bio slučaj doskora sa građanima iz prigradskih naselja – naglasio je Vesić.

On je najavio da će grad pomoći da uskoro i Opština Surčin, koja se privremeno nalazi u zgradi Doma kulture, dobije svoju zgradu, a da se Dom kulture vrati svojoj osnovnoj nameni na dobrobit svih društava koja se bave kulturnom delatnošću u tom mestu.

Građani prigradskih opština, prema njegovim rečima, do pre nekoliko godina nisu mogli da kažu da ih je grad tretirao isto kao one koji žive u centru prestonice.

– Ponavljam, za nas je važno da i građani Surčina, kao i Mladenovca, Lazarevca, Barajeva i Obrenovca, mogu da gledaju pozorišne predstave i da imaju isti kvalitet kulturnog života kao oni koji žive na Terazijama i na Vračaru – ukazao je gradski menadžer.

Gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić rekla je da je u prethodne četiri godine za programsku delatnost u kulturi izdvojeno 74 odsto više sredstava u odnosu na prethodni period. Takođe, da će u narednom periodu biti izdvojeno još više sredstava za sve beogradske opštine jer, kako je istakla, kultura nije privilegija „kruga dvojke”.

Ministar Vukosavljević dodao je da se radovi na rekonstrukciji sale odvijaju vrlo uspešno, što je vrlo ohrabrujuća vest za opštinu Surčin.

– Važno je da na teritoriji cele Srbije dosledno sprovodimo princip decentralizacije kulturnog života. Nema malih i velikih sredina kada je reč o kulturnom životu zbog čega država i lokalne samouprave moraju da se postaraju da u svakom naseljenom mestu u Srbiji postoji adekvatan prostor za kulturne sadržaje – naglasio je Vukosavljević.

On je dodao da na teritoriji opštine Surčin ima sedam kulturno-umetničkih društava, te da se resorno ministarstvo snažno zalaže da im se pruži pomoć jer su, kako je naveo, ta društva izuzetna platforma za angažovanje mladih.

– Ministarstvo će u saradnji sa Gradom Beogradom nastojati da pomogne da ova scena bude dolično opremljena sa svim što je potrebno za izvođenje pozorišnih predstava – podvukao je Vukosavljević.

Obilasku radova u Surčinu prisustvovao je i predsednik te opštine Stevan Šuša, koji je se zahvalio Gradu Beogradu i resornom ministarstvu na nesebičnoj podršci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana