U Karađorđevom parku zasađeno 11 novih stabala Beoinfo

Objavljeno: 25.01.2018. 15:52 Izmenjeno: 25.01.2018. 15:53

Radnici JKP „Zelenilo – Beograd” danas su u Karađorđevom parku zasadili 11 novih stabala i tako oplemenili ovaj prostor, saopšteno je iz ovog preduzeća.

foto Beoinfo

Prema rečima generalnog direktora JKP „Zelenilo – Beograd” Slobodana Stanojevića, protekle tri godine ovo preduzeće je mnogo radilo na obogaćivanju biljnog fonda u gradskim parkovima. – Parkovi koji se nalaze u centralnoj gradskoj zoni bogatiji su za 595 novih stabala. Nova stabla krase Kalemegdan, park ispred Hrama Svetog Save, Tašmajdanski park, park Ćirilo i Metodije, park na Banovom brdu, Manjež, Finansijski park, Hajduk Veljkov venac, Neimarski i Karađorđev park, a u istom kontinuitetu nastavljamo i ove godine. U toku prošle godine smo u drvoredima i na slobodnim zelenim površinama u Beogradu zasadili ukupno 4.840 stabala, a ove godine planirana je sadnja preko 5.000 novih stabala u prestonici – rekao je Stanojević.

On je dodao da su sadnice koje su zasađene visokog kvaliteta, čime se povećavaju šanse za njihov opstanak u teškim gradskim uslovima sredine. Stalnim usavršavanjem tehnika sadnje, održavanja i nege stabala, „Zelenilo” se trudi da očuva i poveća broj stabala u Beogradu. – Prilikom sadnje novih sadnica posebno se vodi računa da se ona vrši u skladu sa projektom i nastoji se da se sačuva prvobitna zamisao projektanta iz vremena zasnivanja parka. Sadnjom dekorativnih stabala svakako će se obogatiti kolorit i biljni fond u Karađorđevom parku, posebno ako uzmemo u obzir da su prethodnih godina tu već zasađene visokodekorativne vrste, kao što su crvena bukva, crveni kesten, ukrasna kruška, magnolije i albicija – istakao je Stanojević.

On je precizirao da se vrednost svakog novog stabla ogleda u nizu funkcija koje vrši u gradskoj sredini bilo da se radi o stablima u uličnim drvoredima, na slobodnim zelenim površinama stambenih naselja ili u gradskim šumama.

„Zelenilo – Beograd” kontinuirano radi na očuvanju i oplemenjivanju svih zelenih površina u gradu i još jednom apeluje na građane da čuvaju mlade  sadnice, kako bi Beograd bio što lepši i zdraviji grad za život svih nas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana