Vesić: Očekujemo da se donese odluka o potpunom otvaranju ugostiteljskih objekata   Beoinfo

Objavljeno: 20.04.2021. 11:36 Izmenjeno: 21.04.2021. 20:24

Beograd očekuje da Krizni štab donese odluku o potpunom otvaranju ugostiteljskih objekata budući da u Beogradu pada broj zaraženih

Uspeh vakcinacije u prestonici je ubedljivo najbolji u Srbiji jer se bližimo kolektivnom imunitetu, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

– Očekujemo da se makar za Beograd, kao i za druge gradove koji imaju dobre rezultate u vakcinaciji donese odluka da se otvore ugostiteljski objekti, jer je veoma važno da ekonomija radi zato što je u ovoj oblasti zaposleno oko 40.000 ljudi. Naravno, konačna odluka je na medicinskom delu Kriznog štaba, a ja verujem da su se sada konačno stekli uslovi da se prihvati zahtev Grada Beograda da se otvore ugostiteljski objekti – istakao je Vesić.

Prema njegovim mišljenju, vreme je da se otvore i bioskopi jer oni rade po istom principu kao i pozorišta koja su već otvorena.

Vesić je najavio da će na sednici Skupštine grada 29. aprila biti doneta odluka da svi ugostitelji na teritoriji grada Beograda koji se nalaze u gradskim prostorima budu oslobođeni kirije za maj, kao i taksi za bašte za jun i jul.  Na taj način, kako je rekao, Grad pomaže ugostiteljima da zadrže svoje zaposlene i da se što pre oporave.

– Očekujemo i da Krizni štab, odnosno Vlada Srbije usvoji protokole koje je predložio Grad Beograd zajedno sa „ivent industrijom”, a koje je radio Zavod za javno zdravlje. Ti protokoli podrazumevaju kako mogu da se organizuju svadbe, kongresi, seminari, festivali, koncerti. Očekujemo da naša vlada izađe sa planom kada će se šta otvoriti jer je reč o događajima koji moraju da se planiraju nekoliko meseci unapred – istakao je zamenik gradonačelnika.

On je naglasio da je Beograd potpuno spreman da po svim epidemiološkim merama koje su predviđene protokolima održi i Bir fest, Belef, Bemus, Bitef, Džez festival i Novu godinu zato što treba da se vraćamo normalnom životu.

– Beograd kao najbolji region kad je u pitanju vakcinacija, kao i Novi Sad i neki veći gradovi ne treba da dele sudbinu delova Srbije gde vakcinacija ne funkcioniše. Ukoliko postoji strah da će ublažavanje mera negativno uticati na tok pandemije, ja mislim da one lokalne samouprave gde je vakcinacija dobra, a to su sigurno Beograd i Novi Sad, treba da imaju drugačiji tretman – istakao je Vesić.

On je naglasio da očekuje da Krizni štab počne da respektuje dobre rezultate u vakcinaciji koje imaju Beograd, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Niš i Kragujevac.

– Rezultati vakcinacije u Beogradu su fantastični, a sa onima koji su preležali ovu bolest približavamo se kolektivnom imunitetu. Vreme je da u Beogradu otvorimo ono što nije radilo, da ljudi žive od rada – rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika rekao je da je u toku nabavka 70.000 tableta koji će sa besplatnim internetom biti obezbeđeni za sve učenike od prvog do četvrtog razreda na teritoriji Beograda.

– Sva deca u Beogradu od prvog do četvrtog razreda dobiće besplatne tablete koji će biti podeljeni preko škola i ti tableti će imati „vaj-faj” karticu koja će imati besplatni internet – najavio je Vesić.

On je dodao da će 6,6 hiljada laptova biti nabavljeno za nastavnike i učitelje, a takođe će laptopovi i tableti biti obezbeđeni za učenike i nastavnike specijalnih škola.

– Biće obezbeđeni i digitalni udžbenici. To je važno za roditelje kada je reč o kupovini udžbenika. Nema to puno gradova u Evropi. Ali, to je i korak dalje ka digitalizaciji i pripremi đaka za život u 21. veku – rekao je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana