Beograd na vodi nudi niz sadržaja za sve građane Beograda Beoinfo

Objavljeno: 04.07.2018. 11:05 Izmenjeno: 04.07.2018. 11:28

Projekat Beograd na vodi uspešno napreduje, ali uporedo sa njegovom realizacijom u ovom delu grada izgradiće se niz javnih sadržaja koje će biti na raspolaganju svim građanima Beograda, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je gostujući na TV Pink istakao da će, pored Savskog trga koji će biti izgrađen novcem investitora i gde će biti spomenik Stefanu Nemanji, osnivaču srpske države, ovo postati jedan novi centar grada i biti sasvim drugačiji nego do sada.

– Železnička stanica postaje Muzej istorije Srbije, Španska kuća koja se nalazi na početku Brankovog mosta biće preuređena u Kuću arhitekture, ložionica koja se vidi sa Gazele gde su se nekada popravljali vozovi postaje kreativni „hab” gde će raditi hiljade mladih ljudi. Do kraja godine će početi da se gradi i centralni park na teritoriji Beograda na vodi koji će se prostirati na dva hektara i biće jedan od najvećih, a sigurno najlepši park u Beogradu s obzirom da će biti urađen sa jezerima i sadržajima za decu  – rekao je Vesić.

On je najavio da će se 11. jula otvoriti tender za Karađorđevu ulicu koja podrazumeva uređenje šetališta od Beogradske tvrđave do Brankovog mosta, a od Branokovog mosta do Sajma šetalište uređuje kompanja Beograd na vodi, i to sve ostaje javna svojina Republike Srbij i Grada Beograda.

–Hercegovačka ulica već je produžena i izlazi na samu reku, do kraja godine mi ćemo kao Grad urediti i Ulicu kraljevića Marka koja će biti pretvorena u pešačku zonu koja izlazi pravo na zgradu Geozavoda. Tokom uređenja Karađorđeve ulice mi ćemo otvoriti paralelnu ulicu kao alternativu za vozače, dok će hotel Bristol zasijati punim sjajem. Takođe očekujem i da se obnovi fasada stare zgrade Pošte u Savskoj ulici koja se nalazi pored železničke stanice i da taj objekat dobije drugu namenu – rekao je zamenik gradonačelnika.

On je ponovio da čitava Savamala i ovaj deo grada postaje potpuno drugačiji, kao i da očekuje da će svi Beograđani uživati u novom izgledu i novim sadržajima.

–  Umesto prostora kojem niko nije mogao da priđe od vagona, starih kuća, skladišta, ostataka šina, sada imamo pravo spuštanje Beograda na reke i to je najbolji odgovor svim besmislenim komentarima i kritikama dokonih ljudi kako se grad menja i kako može da izgleda kao evropska metropola – istakao je Vesić.

 

Vesić: Bićemo svi ponosni na nov bulevar u Beogradu

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić podsetio je da Beograd dobija nov bulevar koji se gradi u sklopu projekta „Beograd na vodi” i koji je odlukom Skupštine Beograda poneo ime nekadašnjeg američkog predsednika Vudroa Vilsona.

On je gostujući na TV „Pink” najavio da bi bulevar trebalo da bude završen u martu sledeće godine.

– Na taj način ovaj potez će se povezati sa Bulevarom vojvode Mišića, tačnije sa budućim kružnim tokom koji će tu biti izgrađen. Paralelno sa Savskom ulicom, bulevarom će moći da se izađe na Karađorđevu ulicu – precizirao je Vesić.

To će istovremeno biti alternativa za vozače, dodao je on, dok se bude radio Savski trg, jer će Savska ulica biti delimično zatvorena.

– Bulevar će biti najveći u Beogradu, sa šest traka, dve biciklističke staze, drvoredima. Bićemo svi ponosni kako će on izgledati – ocenio je Vesić.

Rekonstrukcija Savskog trga trebalo bi da počne do novembra, a radi se takođe od novca investitora Beograda na vodi. Ovaj prostor biće kružni trg, po obodima će saobraćati tramvaji, a u centru će se naći spomenik Stefanu Nemanji, naglasio je Vesić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana