Veselji:Ubistvo Ivanovića nije bilo u interesu Albanaca Tanjug

Objavljeno: 10.02.2018. 12:33 Izmenjeno: 10.02.2018. 12:33

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji tvrdi da ubistvo Olivera Ivanovića nije bilo u interesu Albanaca.

 

„To je i prvi put da se stvara situacija psihološkog terora jednih Srba nad drugim Srbima. Neću prejudicirati ko je odgovoran, ali to nije bilo u interesu Albanaca, odnosno građana Kosova“, rekao je Veselji za hrvatsku agenciju HINA.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara, a ni posle mesec dana nema naznaka da je istraga napredovala, a prištinske privremene vlasti odbijaju mogućnost da se srpski državni organi uključe u istragu.

Veselji inače kaže i da je ubistvo Ivanovića „zločinački čin usmeren protiv stabilnosti Kosova, bez obzira ko ga je počinio“ i kaže da će privesti pravdi i izvršitelje i naručioce atentata.

Kada je reč o Specijalnom sudu za ratne zločine tzv. OVK, Veselji priznaje da na Kosovu od početka podeljeni po tom pitanju, ali tvrdi da većina kosovskih građana i političara podržava tu instituciju.

„Emotivno i realno gledajući, to je nešto što je Kosovo najmanje zaslužilo“, kaže on.

Na pitanje šta ako sud optuži najviše bivše komandante OVK, a danas vodeće političare, Veselji, koji je takođe bio pripadnik OVK, odgovara:

„Znamo ko je bio agresor, a ko žrtva“, kaže Veselji i dodaje da će Kosovo ispuniti svoje „međunarodne obaveze.

Povodom obeležavanja 10 godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova 17. februara, Veselji tvrdi da je „nezavisnost Kosova gotova stvar oko koje nema pregovora“ i da „što pre Srbija to shvati pre će postati članica EU“

Smatra da je Beograd i Priština već trebalo da potpišu sveobuhvatni i pravno obvezujući sporazum, i navodi:

„Nema nijednog razumnog i umerenog političara u Srbiji koji nije u stanju da prizna realnost, odnosno nezavisnost Kosova. Ali, ono što moraju da učine jeste da se odmaknu od tog sukoba sa susedima kako bi mogli da nastave dalje“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana