Spasić:Krivična prijava protiv Arsenijevića i Čanovića Tanjug

Objavljeno: 10.02.2018. 12:38 Izmenjeno: 10.02.2018. 12:38

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije – Transparentnost podneo je krivičnu prijavu protiv dekana Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu Predraga Čanovića i rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića, zbog sumnje da su izvršili krivična dela zloupotrebe službenog položaja.

 

Generalni sekretar Saveta Mario Spasić kaže da je dekan Čanović za savetnika za doktorske studije, kadrove i finansije postavio Arsenijevića, koji kao rektor Univerziteta u Kragujevcu treba da ima nadzornu ulogu nad radom fakulteta.

„Imajući u vidu da se radi o nespojivosti ove dve funkcije, postoje elementi krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja, jer je dekan Čanović svestan činjenice da rektor univerziteta ima nadzornu ulogu nad radom dekana fakulteta u sastavu univerziteta“, kaže Spasić.

On u saopštenju prosleđenom medijima dodaje da se sumnja da je na taj način podmićivao rektora kako ovaj ne bi obavljao nadzor nad radom dekana Čanovića.

Dodaje i da je Arsenijević bio svestan činjenice da kao rektor univerziteta ima nadzornu ulogu , ali da je prihvatio da obavlja i dužnost savetnika dekana, pored dužnosti rektora, „za iznos apanaže koju treba utvrditi“.

„Rektor nije o ovom mogućem sukobu interesa obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije, čime se stiču obeležja krivičnog dela nesavesnog rada u službi iz cl. 361. KZ“, naglasio je on.

Zbog svega navedenog pravni tim Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije – Transparentnost podneo je krivičnu prijavu protiv obojice, dok je Agenciji za borbu protiv korupcije podneta predstavka sa zahtevom da utvrdi postojanje sukoba interesa rektora Arsenijevića u tom slučaju.

Inače, pre nekoliko dana Nacionalni savet za visoko obrazovanje pozvao je ministra prosvete da spreči dalje urušavanje ugleda Univerziteta u Kragujevcu, kao i celokupnog sistema visokog obrazovanja u Republici Srbiji.

Tada je na sednici povodom stanja na Univerzitetu u Kragujevcu, NSVO takođe pozvao ministra da što pre javno objavi nalaz inspekcije i preporučuje da sa dužnom pažnjom razmotri rešenja Agencije za borbu protiv korupcije, s obzirom na značaj borbe protiv korupcije u procesu pregovora sa Evropskom unijom.

Takođe preporučuje Savetu univerziteta u Kragujevcu i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da uspore postupak izbora rektora Univerziteta u Kragujevcu, odnosno da sačekaju pravosnažnost odluka Agencije za borbu protiv korupcije i Ministarstva, s obzirom na to da ima dovoljno vremena za izbor rektora do početka naredne školske godine.

I Republička prosvetna inspekcija u inspekcijskom nadzoru nad radom Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu sapštila je da je utvrdila niz nepravilnosti i sačinila Zapisnik u kome je Fakultetu naloženo pet mera za otklanjanje nezakonitosti, kao i tri preventivne mere.

Arsenijević je odbacio navode iz tog Zapisnika, rekao da neće podneti istavku i tvrdi da je „žrtva“ namešetene afere.

Inače Agencija je ranije, zbog nameštanja ugovora zetu preporučila razrešenje rektora jer je u sukobu interesa.

O rektoru i njegovom bahatom ponašanju, zapošljavanju podobnih…pisali su mediji prethodnih dana, a kako kaže dnevnik Blic na Univerzitetu „radi najmanje deset Arsenijevića, a funkcije i profesorske titule su dobili iako nemaju kvalifikacije rektorova nevenčana supruga, njen sin. Na Univerzitetu se našlo mesto i za rektorovu kumu, njenu decu i muža…“.

2 Responses to “Spasić:Krivična prijava protiv Arsenijevića i Čanovića”

  1. Mila каже:

    Dokle vise o tom rektoru? Toliko ste ga promovisali da je na kraju narod poveo da ga dozivljava kao zrtvu i da staje na njegovu stranu. Pustimo organe drzave da rade svoj posao ne treba nam navijacko presudjivanje strucnjaka opste prakse. Uskoro ce reizbor pa neka kg Univerzitet lepo izabere novog rektora a drzava aktuelnog neka sankcionise kako zasluzuje ako nadlezne institucije, a ne mediji, zakljuce da za to ima osnova. Samo nas vise manite ove teme ima ova zemlja vecih problema i kriminalaca

  2. cuki каже:

    Због “фалсификата уговора”, због којег је 40 лекара Клиничко- болничког центра остало без ангажовања, и др Раде Грбић и др Стојан Секулић су оптужени, али су се нагодили са тужилаштвом и уместо затворских казни, платили су новчане казне, Грбић у износу од 200 000, а Секулић, у износу од 100 000 динара. “Поставља се питање одакле морални кедибилитет да се руководи Медицинским факултетом, ако сте признали да сте учествовали у фалсификовању докумената!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana