Uručeni ključevi za 32 socijalna stana u Mislođinu Tanjug

Objavljeno: 28.04.2016. 17:04 Izmenjeno: 28.04.2016. 17:04

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i ambasador Evrospke unije u Srbiji Majkl Davenport uručuli su danas romskim porodicama u Mislođinu ključeve i ugovore za korišćenje 32 socijalna stana.

Zgrade za socijalno stanovanje izgrađene su u okviru projekta „Sagradimo dom zajedno“, koji je finansirala EU sa 3,6 miliona evra, a sprovela Kancelarija UN za projektne usluge u partnerstvu sa Gradom Beogradom.

Prema rečima Nataše Stanisavljević, neke od ovih porodica čekale su na dom više od pet godina.

„Ovaj projekat je jedan od najprioritetnijih za Grad Beograd i u okviru njega uspeli smo da zbrinemo više od 110 romskih porodica za dve godine. Prošle godine svoj dom je dobilo 12 porodica u Orlovskom naselju na opštini Zvezdara, zatim 15 porodica u Jabučkom ritu na Paliluli i danas useljavamo 32 porodice u Obrenovcu. Ovo pokazuje kako Beograd radi na inkluziji Roma i koliko smo bili posvećeni ovom projektu. Pored ovoga, Grad Beograd je preduzeo sve korake kada je u pitanju obrazovanje i ostvarivanje prava iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, kao i izrade ličnih dokumenata“, rekla je Nataša Stanisavljević

Ona je zahvalila delegaciji EU i Majklu Davenportu na pomoći, kao i Opštini Obrenovac.

Davenport je istakao da Grad Beograd ima posebnu obavezu da nađe trajno stambeno rešenje za sve stanovnike neformalnih naselja.

„Čast mi je što Evropska unija može da pomogne i da sarađuje sa Gradom Beogradom na iznalaženju trajnog rešenja za ove porodice. Kroz projekat ‘Sagradimo dom zajedno’, koji finansira Evropska unija sa 3,6 miliona evra, a koji realizujemo sa Gradom Beogradom, do sada je ukupno 110 porodica rešilo svoje stambeno pitanje“, rekao je Davenport.

On je dodao da će Evropska unija nastaviti da finansira projekt, kako bi i ostalih 50 porodica dobilo siguran krov nad glavom. On je tom prilikom zahvalio Gradu Beogradu na aktivnom učešću na projektu.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović je u ime Saveta romske nacionalne zajednice zahvalio Gradu Beogradu, predsedniku opštine Obrenovac, kao i građanima naselja Mislođin koji su imali želju da žive zajedno sa pripadnicima romske nacionalne zajednice, a posebno Delegaciji Evropske unije na uloženim sredstvima.

Izgradnja zgrada u Mislođinu je trajala 200 dana, ukupna vrednost donacije EU za dve zgrade iznosi 575.000 evra, dok je Grad Beograd obezbedio dozvole za gradnju, uređenje lokacije i povezivanje zgrada na infrastrukturne priključke.

Uručenju ugovora prisustvovali su i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković, direktor „Beokoma“ Darko Glavaš i Aleksandra Krstić, pomoćnica sekretara za socijalnu zaštitu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana