Završena obnova 124 kuće u Obrenovcu Tanjug

Objavljeno: 28.04.2016. 17:09 Izmenjeno: 28.04.2016. 17:09

U Obrenovcu je uspešno završena obnova 124 privatne kuće koje su stradale u majskim poplavama.

Obnova kuća u Obrenovcu, u okviru Programa pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji, započeta je u januaru, a tokom 2016. godine u ovom gradu će ukupno biti obnovljeni domovi 837 porodica, saopštila je nevladina organizacija Arbeiter Samriter Bund (ASB), koja sa još dve realizuje taj projekat.

„Mojom penzijom od 18.000 dinara jedva mogu da platim račune i kupim hranu, a kamo li da obnovim poplavljenu kuću. Sada je sve sređeno, imamo novo kupatilo, okrečene zidove, postavljene laminate i nove prozore i vrata. Ne možemo rečima iskazati svoju zahvalnost za ovakvu pomoć“, rekao je  Dragoljub Popović, jedan od korisnika programa.

Pored obnove, u Obrenovcu će biti izgrađeno i 25 montažnih objekata, koji će biti opremljeni nameštajem i belom tehnikom.

Značajna sredstva određena su i za pomoć 358 malih i srednjih preduzeća i poljoprivrednih gazdinstava kroz dodelu grantova, kako bi im bilo omogućeno da revitalizuju svoje poplavom pogođene biznise I pokrenu privrednu aktivnost.

Osim dodele grantova u vidu plastenika, opreme ili sadnica, za privrednike i poljoprivrednike biće obezbeđeni i treninzi kako bi svoje poslovanje, ne samo vratili na staro, već i unapredili.

Obnovu privatnih kuća u Obrenovcu realizuju tri nevladine organizacije: Arbeiter Samriter Bund (ASB), Danski savet za izbeglice (DRC) I Hilfe zur Selbsthilfe (HELP), kroz čije projekte je za ovaj grad izdvojeno više od 4,5 miliona evra.

Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 78 miliona evra, finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA.

Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u 43 opštine koje su najviše pogođene poplavama, saopštila je ASB.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana