UO AKS:Sporazum obesmislio zahtev za povlačenje zakona Studio B

Objavljeno: 10.06.2021. 14:02 Izmenjeno: 10.06.2021. 14:40

Potpisivanjem Sporazuma između Advokatske komore Srbije i Ministarstva pravde otklonjen je razlog za organizovanje protesta i obesmišljen zahtev za povlačenje Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, ukazao je Upravni odbor AKS.

Povodom poziva advokatima „na proteste povodom ZPP-a“ upućenih preko društvenih mreža od strane advokata pojedinaca i pojedinih udruženja građana koja nisu povezana sa advokaturom, oglasio se Upravni odbor Advokatske komore Srbije, koji  ukazuje da je potpisivanjem Sporazuma između Advokatske komore  i Ministarstva pravde od 04.06.2021. otklonjen razlog za organizovanje protesta i obesmišljen zahtev za povlačenje Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku – stoji u saopštenju koje je potpisao Viktor Gostiljac.

– Ovim Sporazumom je konstantovano da Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku neće ići u dalju proceduru i određuje se formiranje nove Radne grupe za izradu teksta Nacrta u kojoj će advokatura imati 50% članova čime je potvrđeno da izmene i dopune Zakona neće biti donete bez konsensuza sa advokaturom o svim
ključnim pitanjima. Pri ovakvom stanju stvari, Upravni odbor Advokatske komore Srbije smatra da organizovanje daljih protesta protiv spornog Nacrta nema više nikakve veze sa samim tekstom nacrta i borbom za prava građana, već su u funkciji borbe za vlast u komorskim organima, navodi se u saopštenju.

– Advokatska komora Srbije ne osporava pravo na javno okupljanje i izražavanje mišljenja, ali ukazuje da stavovi i zahtevi izneti od strane neformalnih organizatora protesta nisu stavovi Komore. Upravni odbor Advokatske komore Srbije poziva advokate Srbije da pruže  podršku Advokatskoj komori Srbije u njenim naporima da novonastalu situaciju reši u najboljem interesu advokature i građana Republike Srbije i saopštava da će o radu nove radne grupe i toku pregovora sa Ministarstvom pravde obaveštavati advokatsku i širu javnost, navodi se u saopstenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 27°C
Min: 17°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana