Uključiti više žena u naučni i tehnološki razvoj tanjug

Objavljeno: 20.04.2022. 14:16 Izmenjeno: 20.04.2022. 14:16

Konferencija je održana povodom obeležavanja Svetskog dana kreativnosti i inovacija, kako bi se ukazalo na nedovoljnu vidljivost žena u nauci, ali i kako bi se razgovaralo o izazovima i mogućnostima kako što više žena uključiti u naučni i tehnološki razvoj.

 

foto tanjug

Globalno gledano, svaka treća osoba koja se bavi naukom ili tehnologijom je – žena, ali dame nisu dovoljno prepoznate ni priznate u oblasti nauke i tehnoškog razvoja, poručeno je na konferenciji „One kreiraju – one inoviraju“.

Gordana Gavrilović, savetnica potpredsednice vlade i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović, ukazala je na to da su žene globalno zaslužne za mnoga svetska otkrića i da su postigle zapažene rezultate u toj oblasti, ali isto da podaci govore da nisu dovoljno prepoznate, niti priznate u oblasti nauke i tehnološkog razvoja.

Navela je da globalno gledano svaka treća osoba koja se bavi naukom i tehnologijom jeste žena, ali one dobijaju znatno manje sredstava za istraživanja, manje objavljuju radova i imaju manje mogućnosti da napreduju.

U Srbiji, kada je reč o nauci i inovacijama, kako kaže Gavrilović, platni jaz između muškaraca i žena iznosi oko 6,5 odsto, globalno je ta razlika 16 odsto, dok je u Evropi samo 11 odsto žena na čelu ili vodi istraživačke projektne timove.

U Srspskoj akademiji nauka i umetnosti, dodaje, dominiraju muškarci, a 2021. godine nijedna žena nije izabrana za člana.

„Svi ovi podaci govore koliko je i dalje nepovoljan položaj žena u nauci i istraživanjima. Žene u nauci svakodnevno dokazuju da su jednako sposobne, uspešne i da ostvaruju jednako dobre rezultate kao i njihove kolege muškarci i na nama je da im omogućimo da budu vidljivije i da njihov rad bude priznat“, poručila je Gavrilović.

Predsednica Udruženja naučnica Srbije „SRNA“ Sanja Podunavac Kuzmanović kaže da se konferencijom šalje poruka svim devojčicama, devojkama, ženama da budu ponosne na do sada postignute rezultate, ali i da ih podsete koliko je važno da preuzmu inicijativu u kreiranju budućnosti.

Poruka široj društvenoj zajednici, dodaje, jeste da je neophodno ceniti rad hrabrih i jakih žena Srbije koje su uspele da svoje kreacije pretvore u inovacije, ali da istovremeno cene i rad svih onih žzena koje su domaćice, koje podižu decu, koje neguju bolesne članove porodice, onih žena koje rade na njivama i svojim imanjima, a koje su ostale anonimne.

Šefica kancelarije UN Women Srbija Milana Rikanović ukazala je na to da agenda UN za održivi razvoj do 2030. godine stavlja veliki fokus na žene u nauci, kreativnosti i inovacijama kao jednu od alatki za postizanje rodne ravnopravnosti i ne samo to, već za postizanje pravednog i pravičnog društva.

„I dalje je dug put pred nama, mi i dalje vidimo da su žene nedovoljno zastupljene u nauci i naučnim istraživanjima“, ističe Rikanović.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević govoreći o pokazateljima u privredi, kazao je da se još nije došlo do toga da su 50 odsto vlasnika firmi žene.

Navodeći da je zarada žena u Srbiji, a i u svetu, manja nego muškaraca, Ivanišević kaže da su se zato odlučili na potpisivanje sporazuma sa Udruženjem „SRNA“ sa kojim su uspeli da u prethodne dve godine 100 miliona dinara plasiraju direktno kao pomoć ženama koje se bave i turizmom i ostalim granama privrede.

„To nije dovoljno jer su žene vlasnice samo oko 19 odsto, a insistiramo da kada dodeljujemo sredstva prednost imaju ona preduzeća kojima upravlja žena, odnosno više nije dovoljno da budu vlasnice samo na papiru“, kazao je Ivanišević.

Dodaje da je neophodno da i muškarci promene narativ jer, kako ističe, žene nikome ne pripadaju, niti ko njima nešto daje, već su ravnopravne sa muškarcima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana