Ugovori o izgradnji više od pola miliona kvadrata

Objavljeno: 22.02.2016. 09:56 Izmenjeno: 22.02.2016. 09:56

Beograd je u poslednjih godinu dana zaključio ugovore o izgradnji više od pola miliona kvadrata i već naplatio dve milijarde dinara, izjavio gradski menadžer Goran Vesić.

Vesić je precizirao da je od početka primene novog Zakona o planiranju i izgradnji, pre oko godinu dana, i usvajanja Odluke o utvrđivanju doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda sklopila je 772 ugovora sa investitorima.

Na osnovu tih ugovora plaćen je doprinos za izgradnju oko 566.000 metara kvadratnih, od čega oko 191.000 kvadrata stambenog prostora, oko 229.000 metara kvadratnih poslovnog prostora i oko 23.000 metara kvadratnih proizvodnog prostora, dok se ostali ugovori odnose na prostore javne namene, rekao je Vesić, a prenosi Beoinfo.

Vesić je dodao i da se na teritoriji deset centralnih gradskih opština najviše grade stanovi i to ukupne površine preko 130.000 kvadrata.

Prema njegovim rečima, više od 80 odsto poslovnih objekata se gradi u tri opštine – na Paliluli šoping centar u Višnjičkoj ulici, površine skoro 45.000 kvadrata, kao i poslovni objekat u Borči površine preko 12.000 kvadrata, na Novom Beogradu se grade poslovni objekti i tržni centar površine od skoro 80.000 kvadrata i na Voždovcu objekat Ikea površine od skoro 40.000 kvadrata.

Dodao je da se objekti proizvodnje grade uglavnom u rubnim opštinama kao što su Mladenovac, Sopot, Grocka i Obrenovac i da se tu radi uglavnom o hladnjačama, stovarištima i drugim ekonomskim objektima.

Na ime doprinosa za građevinsko zemljište, kako je naveo, investitorima je ispostavljen obračunat iznos od 2,6 milijardi dinara, od čega je u gradsku kasu vć uplaćeno 1,9 milijardi.

Gradski menadžer je dodao i da je grad zaključio 814 ugovora, odnosno aneksa ugovora u redovnoj proceduri i u postupku legalizacije sa investitorima koji su zaključili ugovore sa gradom pre stupanja na snagu Zakona o planiranju i izgradnji, čime su i ti projekti koji su godinama bili mrtvo slovo na papiru počeli da se realizuju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana