Stefanović: Uključićemo se u istragu na zahtev tužilaštva

Objavljeno: 22.02.2016. 09:12 Izmenjeno: 22.02.2016. 09:12

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao da će se ministarstvo uključiti u istragu o okolnostima u kojima su stradali državljani Srbije u Libiji, ukoliko tužilaštvo pokrene istragu, ali da u ovom trenutku o tome nema nikakve informacije.

Stefanović je, odgovarajući na pitanje novinara, da li zna gde se nalazi ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica i da li su tačne informacije da se bavio nediplomatskim aktivnostima, rekao da ne zna, i da to nije pitanje za Ministarstvo unutrašnjih poslova.

„MUP nije bio uključen u tu situaciju. S obzirom na to da je to u nadležnosti drugih državnih organa, nismo se u to mešali“, rekao je Stefanović.

On je dodao da, ukoliko dođe do istrage gde će biti potrebna pomoć srpske policije, da će se MUP uključiti.

Upitan zašto se kolona vozila u kojoj su se nalazili srpski državljani kretala nepredviđenom rutom, Stefanović je ponovio da se policija time nije bavila i da, kao što kaže naziv ministarstva, policija se „ne bavi stvarima van naše zemlje“.

Stefanović je dodao i da nije bilo kontakata sa ministrom spoljnih poslova u vezi sa pogibijom srpskih državljana u Libiji.

Dačić: Ambasador i službenici biće saslušani

Ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica, kao i svi službenici ambasade, biće saslušani kako bi se utvrdila puna istina i odgovornost u otmici Slađane Stanković i Jovice Stepića, izjavio za današnji „Kurir“ ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

„Srbija je zadržala svoje ambasade u Iraku, Siriji, Libiji, Tunisu i Egiptu u proteklom periodu. Razlozi za to su prijateljski odnosi sa tim zemljama, veliki broj naših ljudi koji tamo rade i ne žele da odu, iako smo ih pozvali da napuste te zemlje, kao i naši ekonomski interesi“, rekao je Dačić.

On je ukazao da su ambasadori i otpravnici poslova u tim zemljama uvek su bili protiv zatvaranja ambasada.

Prema njegovim rečima, to uključuje i Potežicu, koji je i posle otmice sugerisao da ne zatvaramo ambasadu niti da je prebacujemo u Tobruk, zato što u Tripoliju ima više od 30 ambasada, a u Torbuku nema uslova za ambasade, pa ih ni druge zemlje tamo ne otvaraju.

Šef srpske diplomatije najavljuje da će biti sprovedena detaljna istraga.

„O svemu ovome, o procenama, o načinu postupanja i procedurama na dan otmice, biće utvrđena puna istina i odgovornost. I Potežica i svi službenici ambasade će biti saslušani povodom ovih događaja. Zato je formirana radna grupa koja će u najkraćem roku predložiti mere“, rekao je Dačić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 17°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 14°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana