U Brankovini po 57. put tradicionalna manifestacija „Dan maline“ Studio B

Objavljeno: 19.06.2019. 17:35 Izmenjeno: 19.06.2019. 17:35

U Brankovini, znamenitom i živopisnom selu pored Valjeva, svake godine se održava
tradicionalna manifestacija „Dan malina“. Ove godine će se u nedelju, 23. juna, 57. put održati manifestacija koja slavi „crveno“ zlato – malinu, voće po kome je Srbija bila poznata.

Meštani Brankovine, predvođeni agilnim i mladim rukovodstvom Mesne zajednice, ali i Turističkog društva „Ljuba Nenadović“, podržani od strane grada Valjeva, Poljoprivredne savetodavne stručne službe, odbornika Skupštine grada Valjeva, koji je poreklom iz ovog kraja, dr Ljube Pavića, za cilj imaju da „Danu maline“ vrate staru slavu i značaj koji je ova manifestacija imala u decenijama koje su iza nas:

-Ove godine iz gradskog budžeta za manifestaciju je opredeljeno 200.000 dinara i zbog toga se zahvaljujem Gradu što je prepoznao značaj ove manifestacije. Mišljenja sam da treba da se održava ova manifestacija jer uvek se proslavlja nešto što je donelo dobrobit određenom narodu ili određenom selu, a malina je sigurno to donela Brankovini, jer ljudi su kupovali zemlju, podizali kuće i školovali decu. Obeležavajući ovaj dan malina, mi pospešujemo mlade ljude da gaje malinu i na neki način trudimo se da selo opstane – smatra dr Ljuba Pavić, član Organizacionog odbora manifestacije.

Predsednik TD „Ljuba Nenadović“, Aleksandar Pavić pozvao je sve ljubitelje tradicije,
dobrog druženja i maline da posete 57. „Dan maline“, jer je cilj članovima TD „Ljuba
Nenadović“ da malinu vrate na velika vrata što se tiče Brankovine i okolnih sela.
– U planu je da razvijemo turizam u Brankovini, pokušaćemo da utičemo na popravku
inftastrukture i da zadržimo mlade u selu. Imamo ideju da napravimo i mali muzej maline, koji će biti jedinstven u Srbiji, pošto je prva malina došla u Brankovinu. Postoje planovi za ovu godinu i nadam se da ćemo do sledeće godine, kada se budemo videli imati vidljive rezultate. Posebno se zahvaljujem Gradu koji je ove godine izdvojio 200.000 dinara za ovu manifestaciju. Tu su prijatelji manifestacije, „Iva agrar“, „Pavić d.o.o.“ „Valjevska pivara“, „Ingrap-omni“ i „Vega“. Medijski pokrovitelji su: Va Plus, Radio Valjevo, Studio M i Napred.
Svima se zahvaljujem još jednom i pozivam vas da dođete 23. juna u Brankovinu  da se lepo provedete i zajedno ulepšamo taj dan. –

Svetislav Marković, direktor Poljoprivredne savetodavne stručne službe Valjevo, istakao je da je „Dan maline“ manifestacija sa veoma dugom tradicijom. Služba je i ove godine je na raspolaganju TD „Ljuba Nenadović“ u organizaciji „Dana maline“ u pružanju stručne pomoći.
– Više od 40 godina, a možda i od samog početka, partner smo manifestacije i
učestvujemo u stručnom radu ove manifestacije. Naši stručnjaci su na terenu već desetak dana u široj okolini Grada, a akcenat je stavljen na Brankovinu i okolinu, međutim imamo i dobre odgajivače i na drugoj strani. S obzirom da je ovo regionalna izložba pozivamo poljoprivredne proizvođače da nam se javljaju. Veliki deo odgajivača malina mi smo već posetili i oni će biti izlagači na 57. izložbi „Dan malina“. Napravljeno je nekoliko varijanti ocenjivanja, desetak nagrada u raznim kategorijama, a to su najveći robni proizvođači, najveći robni proizvođači po jedinici površine, inovacija u tehnologiji gajenja malina, nagrada za uvođenje novog sortinenta, nagrada za najbolje izložene maline.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana