„Antigona – 2000 godina kasnije“ na otvaranju Belefa Tanjug

Objavljeno: 19.06.2019. 16:45 Izmenjeno: 20.06.2019. 11:23

Otvaranje ovogodišnjeg festivala Belef obeležiće predstava“Antigona – 2000 godina kasnije“, u petak 21. juna, u Hangaru Luke Beograd, u izvođenju pozorišta Ulišes.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Jednu od glavnih uloga tumači slavni glumac Rade Šerbedžija, koji posle 27 godina nastupa pred domaćom pozorišnom publikom, najavili su danas organizatori na konferenciji za medije u beogradskom hotelu Crowne Plaza.

Gosti konferencije bili su Rade Šerbežija i njegova supruga Lenka Udovički koja je režirala predstavu „Antigona – 2000 godina kasnije“.

Udovički je napomenula da pozorište Ulišes treći put dolazi u Beograd.

„Prvo smo bili ovde pre desetak godina na Bitefu sa Krležinom „Pijanom noći“, onda sa Brehtovim komado „Cabaret Brećt – Zadrživi uspon Artura Uija“ i eto nas sada u Beogradu sa „Antigonom“. Beograd je oduvek bio moj grad i drago mi je što će publika videti mitsku priču koja je u ovom trenutku više nego aktuelna“, kazala je Udovički.

Naglasila je da je teško raditi „Grke“ jer je uvek iznova zatekne kako je u antičko vreme bilo jasno koji su problemi civilizacije jednom za svagda.

„Grčka je postavila temelja naše civilizacije i tamo je nastao teatar u formi u kojoj i danas postoji. U tom tetaru su se postavljala pitanja o ljudskoj prirodi i pravcu kretanja ljudske zajednice“, kazala je Udovički i navela da je u doba procvata demokratije žena obespravljena i u prvi plan su došli muški principi moći i osvajanja.

„U tom kontekstu je jako važno vraćati se Grcima jer je „Antigona“ komad koji se bavi sudarom pravde i prava. Stariji zakoni kažu da šmo mi svi kao ljusdki rod jedna familija i tako bi trebalo da se odnosimo jedni prema drugima, a ne da brojimo heroje i izdajnike. Danas se pitamo ko je Antigona koja po Sofoklu želi da pokopa svog brata koji je proglašen izdajnikom. To je devojka koja ne zna gde joj je brat. Njen brat leži u nekoj od masovnih grobnica koje su svuda oko nas“, rekla je Udovički.

Rade Šerbežija je kazao da nikada nije bio gost u Beogradu.

„Živeo sam ovde 1990, 1991 i 1992. godine. Oženio sam se i bilo mi je udobno. Moji roditelji su živeli i umrli ovde. Otac mi je umro ovde u 104. godini. Ovde dolazim da igram tenis sa svojim prijateljima. Zakazujem koncerte kako bi zadržao interakciju sa svojom publikom. Nisam igrao 27 godina u pozorištu u Beogradu i veoma se radujem otvaranju Belefa“, kazao je Šerbežija.

Podseća i da je predstava „Majka hrabrost“ poslednja koju je igrao u Beogradu zajedno sa Ljubom Tadićem u pozorišnoj trupi „PPP“ – „Preduzeće za pozorišne poslove“.

Mira Karanović je igrala „Majku hrabrost“, kazao je Šerbedžija i naglasio da je pozorište Ulišes osnovao sa suprugom na malim Brionima na austrougarskoj tvrđavi.

„Tamo osim lepote prirode i tišine nema ničega. Šta ćete više za pozorišni čin. Oduvek smo želeli da naš tetatar bude internacionalni i kod nas su dolazili Vanesa Redgrejv, Nebojša Glogovac, Mira Furlan, Amanda Plamer…Bilo bi lepo da nas posetite tamo i vidite šta radimo. Da zajedno gradimo mostove između ljudi iz svih krajeva sveta“ kazao je Šerbežija.

Očekuje da će uskoro u Beogradu pozorište Ulišes imati stalnu scenu za izvođenje predstava.

Na dan otvaranja festivala u Francuskom kulturnom centru od 19 sati biće predstavljena izložba fotografa Kristijana Antolovića iz Irske, dobitnika brojnih nagrada, dok će na svečanom zatvaranju 7. jula nastupiti Marko Hatlak bend sa specijalnim gostom, Vlatkom Stefanovskim.

Umetnički direktor BELEF-a Aleksandar Saša Ilić je rekao da taj festival ove godine traje kraće, ali da to ne znači da nije pripremljen širok spektar programa.

U muzičkom delu programa festivala biće održan koncert jednog od najkvalitetnijih Queen tribute bendova – Queen Symphony show, prepodnevni koncert kompozitorke Vere Milanković u izvođenju hora Dečjeg kulturnog centra, koncert Wien Symphony Salonorćester iz Beča, koncert popularnih Mostar Sevdah reunion, koncert sastava Old Hat Orćestra sa solistima Dragoljubom Bajićem, Ljubicom Vraneš i Marijom Jelić, kao i nastup violiniste Ilije Marinkovića.

Osim pozorišnih predstava, posetioci festivala imaće priliku da vide umetnički performans „Svetlosni kodovi“ u izvođenju teatra Mimart koji će ove godine predstavljati Srbiju u Plovdivu.

Performans francuskih umetnika, sa nazivom Hepi Manif – vesela plesna promenada biće predstavljena na Kalemegdanskom i Tašmajdanskom parku.

Na festivalu će biti izveden i performans izraelske umetnice Merav Dagan.

Za najmlađe će na platou ispred Vojnog muzeja biti održana predstava Crvenkapa po tekstu i režiji Sonje Knežević, a na istom mestu biće prikazana i predstava Legenda o hrabrosti – klasični teatar za decu sa elementima akrobatike.

Takođe, mlade posetioce festivala očekuje i muzičko-scenski nastup popularnog jutjubera Baka Praseta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana